Armeens kerstmis

Armeens kerstmis is een belangrijk feest en wordt elk jaar op 6 januari gevierd door de Armeense gemeenschap over de hele wereld. Het wordt ook wel ‘Dzaghgazart’ genoemd, wat betekent ‘Geboortedag van de Heer’. Het is een dag van gebed, reflectie en vreugde voor gelovigen en een gelegenheid om familie en vrienden samen te brengen. In dit artikel gaan we dieper in op de vieringen en tradities van het Armeense kerstfeest.

De Armeense kersttradities

De Armeense kersttradities zijn uniek en hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroegchristelijke tijd. Hieronder staan enkele belangrijke tradities die tijdens het feest worden gevolgd:

Kerstavondviering

Op kerstavond begint de viering met Vespers, een avondgebed waar de Heilige Geest wordt aangeroepen en het verhaal van de geboorte van Christus wordt gelezen. Hierna volgt de Badarak of de mis, waarbij er Communie wordt gevierd.

Armeniërs die in het buitenland wonen

Armeense gemeenschappen die in het buitenland wonen, organiseren vaak een avondprogramma op kerstavond. Dit omvat de traditionele gezangen, gebeden en een feestelijke maaltijd.

Kerstmaaltijd

De kerstmaaltijd is een belangrijk onderdeel van de vieringen en wordt vaak met familie en vrienden gedeeld. Het traditionele feestmenu bestaat uit gegrilde lam kebab, pilaf, dolma, en gebak. Er wordt afgesloten met de “sour pogh”, een traditionele dessert drankje.

Feestelijke liederen

Er worden traditionele kerstliederen gezongen, de bekendste daarvan is “Shnorhavor Surb tsnund” wat ‘gefeliciteerd, een heilige kerst toegewenst’ betekent.

Armeense kersttradities over de hele wereld

Het Armeense kerstfeest wordt over de hele wereld gevierd en is bijzonder omdat het een zuiver religieuze feest is. Hier zijn enkele tradities die wereldwijd worden gevolgd:

Armenië

In Armenië worden op de vooravond van kerstmis kaarsen in de kerk aangestoken en worden er speciale gebeden gezongen.

De Verenigde Staten

Armenian Christmas is ook een officiële feestdag in de Verenigde Staten voor 10 staten. In Los Angeles brengt de Armenian Christmas Joint Committee de Armeense gemeenschap samen voor een optocht.

Egypte

De Koptische christenen in Egypte die ook Armeniërs zijn, vieren het feest op een vergelijkbare manier als de Armeniërs.

Waarom wordt Armeens kerstfeest op 6 januari gevierd?

Volgens de Armeense Apostolische Kerk werd Christus geboren op 6 januari. Traditioneel gezien heeft de Armeense kerk altijd de geboortedatum op 6 januari gehouden, in tegenstelling tot de meerderheid van de westerse kerken die kerst op 25 december vieren.

Armeens kerstfeest en de liturgische kalender

Omdat de Armeense kerk de oude juliaanse kalender gebruikt in plaats van de moderne gregoriaanse kalender, valt Armeens kerstfeest op dezelfde dag als de epifanie in de westerse kerken.

Conclusie

Armeens kerstfeest is een belangrijke religieuze viering die over de hele wereld wordt gevolgd. Het is een dag van gebed, reflectie en vreugde voor gelovigen en een gelegenheid om familie en vrienden samen te brengen. De tradities zijn uniek en hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroegchristelijke tijd. Het delen van een feestelijke maaltijd en het zingen van speciale kerstliederen zijn evenementen die elk jaar weer worden gevierd door de Armeense gemeenschap.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de betekenis van ‘Dzaghgazart’?

‘Dzaghgazart’ betekent ‘Geboortedag van de Heer’. Het is de traditionele term voor het Armeense kerstfeest.

2. Welke leeftijdsgroepen vieren het Armeense kerstfeest?

Het Armeense kerstfeest wordt gevierd door alle leeftijdsgroepen, jong en oud.

3. Welke gerechten worden tijdens de kerstmaaltijd geserveerd?

Het traditionele feestmenu bestaat uit gegrilde lam kebab, pilaf, dolma, en gebak. Er wordt afgesloten met de “sour pogh”, een traditionele dessert drankje.

4. Wanneer valt het Armeense kerstfeest?

Het Armeense kerstfeest valt op 6 januari elk jaar.

5. Waarom wordt het Armeense kerstfeest op deze datum gevierd?

De Armeense apostolische kerk viert de geboorte van Christus op 6 januari, in tegenstelling tot de meerderheid van de westerse kerken die kerst op 25 december vieren.