Blue Monday

Blue Monday
Officiële vrije dag: Nee

Blue Monday datums

Blue Monday 2021
18-01-2021
Blue Monday 2020
20-01-2020
Blue Monday 2019
21-01-2019
Blue Monday 2018
15-01-2018
Blue Monday 2017
16-01-2017

De maandag van de laatste volle week van januari, ook wel Blue Monday genoemd, wordt gezien als de depressiefste dag van het jaar. Maar waar komt dit fenomeen vandaan?

Geschiedenis Blue Monday

De Britse psycholoog genaamd Cliff Arnall kwam tien jaar geleden met een formule die volgens hem op de wetenschap is gebaseerd. Dit is de formule voor Blue Monday: de maandag van de laatste volle week van januari. Volgens Arnall zijn mensen op deze dag om verscheidene redenen verdrietig gestemd. Dit komt vooral doordat de feestdagen weer voorbij zijn. Feestdagen kosten altijd veel geld en men heeft het volgende salaris nog niet binnen gekregen. Ook voelt men zich schuldig over de grote hoeveelheid die zij hebben gegeten en gedronken, de goede voornemens van velen zijn alweer aan de kant gezet en het dagelijkse leven gaat weer echt van start. Daarnaast zit het weer ook niet echt mee. Het is koud en de dagen donker. Dat het een maandag is, speelt ook een grote rol. Het weekend is nog ver weg en een saaie werkweek is pas net begonnen.

Een depressie kent vele diverse ontstaansfactoren. Het is niet mogelijk om met maar een paar factoren een dag in het jaar uit te kiezen die de depressiefste dag zou moeten zijn. Dit vergt onderzoek dat is afgenomen onder duizenden mensen. Depressies komen het vaakst voor in de winter. Deze worden ook wel de zogenaamde winterdepressies genoemd. De winterdepressie ontstaat als gevolg van een gebrek aan zonlicht. Hoe verder je je van de evenaar bevindt, hoe vaker winterdepressies voorkomen. In de donkere maanden gaat men vaker meer eten en slapen. Dit leidt tot een toename van je lichaamsgewicht. De toename van het gewicht kan aanleiding zijn tot depressieve gevoelens, of kan van negatieve invloed zijn op je humeur. Het is dus waarschijnlijk dat aan het eind van januari er meer mensen zijn die slecht in hun vel zitten en dat er dus rond deze tijd de meeste depressies voorkomen. Er kan echter geen specifieke dag gekozen worden die moet worden bestempeld als de depressiefste dag van het jaar.

Kritiek formule Arnall

De Britse psycholoog Cliff Arnall heeft veel kritiek gekregen op zijn formule, omdat deze niet wetenschappelijk onderbouwd is. Ook wordt er gezegd dat hij niet de eerste is geweest die deze formule heeft bedacht. Het zou namelijk een al eerder bedachte marketing truc zijn geweest.

Marketing

Veel bedrijven grijpen Blue Monday aan als de dag om allerlei dingen aan te bieden met korting om je zo weer op te beuren. Dat dit gebeurt is niet zo gek. Blue Monday is namelijk bedacht in samenwerking met een vliegtuigmaatschappij, Sky Travel. Deze vliegtuigmaatschappij heeft Blue Monday bedacht omdat men eerder geneigd is om een reis te boeken op de depressiefste dag van het jaar. Blue Monday is dus eigenlijk ontstaan als publiciteitsstunt. Er wordt echter weer elk jaar veel aandacht aan Blue Monday gegeven door de media. Er zijn namelijk elk jaar weer veel mensen die kampen met depressieve gevoelens. In Nederland kampen volgens het Trimbos Instituut jaarlijks zo’n 797.000 mensen met een depressie. Deze depressieve gevoelens kun je voorkomen door voldoende te bewegen, door veel buiten te zijn, door om te gaan met mensen die positief in het leven staan en dit ook uitstralen en door momenten van ontspanning in te plannen.

Verborgen gezondheidsprobleem

De depressie is in deze tijd één van de grootst verborgen gezondheidsproblemen. In Nederland krijgt één op de vijf mensen echter te maken met een depressie in zijn leven. Dat is een groot aantal. In Nederland rust een heus taboe op depressies. Het is van belang dat de schaamte die rust op depressies wordt doorbroken. Als dit gebeurt, kunnen de mensen met een depressie veel beter gesteund worden. Het belangrijkste bij een depressie is namelijk praten. Vooral het praten met dierbaren geeft naast het praten met professionals veel lucht en ruimte. Praten is dus een belangrijke aanvulling op de professionele hulpverlening. Door Blue Monday komt er meer aandacht voor depressies. Blue Monday is dus niet alleen een marketing truc: het zet depressies in het licht.

Orange Monday

De tegenhanger van Blue Monday wordt ook wel Orange Monday genoemd. Deze dag staat juist voor een positieve levenswijze. Initiatiefnemer van de Orange Monday is Martin Jan Melinga. Hij is gespecialiseerd op het gebied van bipolaire stoornissen. Het doel van Melinga is het verbeteren van de huidige geestelijke gezondheidszorg. Hij wil bereiken dat men psychische stoornissen positiever gaat benaderen.

Tips hoe je gelukkig wordt en blijft

Besteed je geld goed. Kun je het jezelf permitteren om tijd te kopen? Doe dit dan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een schoonmaakhulp in te huren. Dit zal je al gauw een aantal uur schelen per week en hier zal je achteraf geen spijt van hebben. Ook zijn ervaringen belangrijker dan spullen. Van alleen maar veel spullen hebben word je niet gelukkig. Door spullen of geld te doneren aan mensen die het nodig hebben, word je zelf ook gelukkiger.

Ga goed om met je social media en je e-mail. Check je social media niet te vaak op een dag. Social media geeft steeds meer een vertekent beeld van de realiteit en dit wekt alleen maar depressieve gevoelens op. Door weinig gebruik te maken van social media creëer je rust in je hoofd. Je e-mails kun je het beste meteen beantwoorden of gelijk weggooien. Zo blijf je niet nadenken over die ene e-mail.

Doe dingen die je met anderen kunt delen, zoals met familie. Als je bijvoorbeeld met hun een concert bezoekt waar veel mensen aanwezig zijn, word je gelukkiger.
Stel één of twee doelen voor jezelf. Het maakt niet uit of je deze doelen ook daadwerkelijk bereikt, maar het gaan om de stappen die je zelf maakt. Door onze hectische levens van tegenwoordig worden we vaak afgeleid. Daarom is het belangrijk om je te focussen op de dingen die jij echt belangrijk vindt.

Door elke dag een aantal dingen op te schrijven die goed zijn gegaan die dag of leuk waren, blijf je positief gestemd en zorg je er niet voor dat je negatief gaat denken.