Thanksgiving 2024

Thanksgiving
Officiële vrije dag: Nee

Thanksgiving datums

Thanksgiving 2025
27-11-2025
Thanksgiving 2024
28-11-2024
Thanksgiving 2023
26-11-2023
Thanksgiving 2022
24-11-2022
Thanksgiving 2021
25-11-2021
Thanksgiving 2020
26-11-2020
Thanksgiving 2019
28-11-2019
Thanksgiving 2018
22-11-2018
Thanksgiving 2017
23-11-2017

Datum: elke 4e donderdag in november & elke 2e maandag van oktober
Land / gebied: Amerika en Canada

Thanksgiving is een nationale feestdag die voornamelijk gevierd wordt in Amerika en Canada. Het is één van de grootste feestdagen van die landen. Thanksgiving wordt op elke vierde donderdag in november gevierd in Amerika en op elke tweede maandag in oktober in Canada gevierd.. Het is een dag die Amerikanen gebruiken om hun dank voor God, het leven, familie en vrienden te uiten. De dag is echter ontstaan om dank te uiten voor een goede oogst. Dat is ook de reden waarom Canada de feestdag eerder al viert in het jaar. De oogst eindigde vroeger daar namelijk eerder.

Thanksgiving in 2019

Thanksgiving wordt in 2019 gevierd op donderdag 28 november in Amerika en op maandag 14 oktober voor Canadezen. Op deze dagen zijn veel mensen dan ook vrij om samen met hun familie. De Amerikaanse Thanksgiving dag is wereldwijd bekend en is bij veel bedrijven in Amerika dan ook een vrije dag.

Datum, naam en oorsprong van Thanksgiving

Thanksgiving heeft een rijke geschiedenis. De dag werd voor het eerst gevierd in 1621. De Engelse pelgrims (Pilgrim Fathers) vierden een groots feest nadat ze in Plymouth (Massachussetts) een nederzetting neergezet hadden. De pelgrims hadden een lange reis vanuit Engeland achter de rug. Dat land waren ze ontvlucht vanwege hun Calvinistische geloof. De reis verliep overigens vaak via Leiden, vanwaaruit de meesten doorreisden naar Amerika.

Het succes van de nederzetting in Plymouth was echter afhankelijk van een goede oogst. In 1621 dreigde de oogst van de pelgrims in eerste instantie te mislukken, echter sprongen de Amerikaanse Indianen te hulp en hielpen de pelgrims naar een nieuwe oogst in de nazomer. Oftewel: de Indian summer. Dankzij de Indian Summer kon er in 1621 in november alsnog een goede oogst worden verworven van het land. Dat was reden voor een groot feest. De pelgrims vierden in november de goede afloop met een Thanksgiving Day. Het wrange voor Indianenstammen is echter dat deze dag veelal als rouwdag wordt gezien. Een dag met een zwart randje. Hoewel zij de pelgrims in eerste instantie geholpen hadden, betekende de komst van de pelgrims in Amerika voor de Indianen in de jaren daarop voornamelijk verlies. Verlies van land én van hun populatie.

Thanksgiving tradities

Thanksgiving wordt gevierd aan de hand van een aantal diepgewortelde tradities. Het wordt niet voor niets soms Turkey Day genoemd. Normaliter komen families samen en eten ze een groot feestmaal. Dat feestmaal gaat samen met een aantal traditionele gerechten, zoals een grote kalkoen (vandaar de bijnaam!), zoete aardappelen, sperziebonen, cranberry’s, pompoentaart en pecannotentaart. Daarnaast is het breken van het kalkoen wensbotje een grote traditie. Amerikanen geloven dat zo een wens die zij doen uit zou komen.

Hoewel veel kalkoenen dus niet zo’n glorieus vooruitzicht hebben, ontspringen er ook een aantal de dans. Sinds 1947 verleent de Amerikaanse president naar traditie gratie aan één of meerdere kalkoenen (“the gift of a live turkey”). In Nederland wordt in de kerk in Leiden jaarlijks Thanksgiving gevierd met een uitgebreide kerkdienst.

Thanksgiving dankbetuigingen

Naast eten wordt er voordat het feestmaal wordt geopend (of tijdens het eten) één voor één door de aanwezigen betuigd waarvoor ze dankbaar zijn. In gebeden aan God en dankbetuigingen aan de aanwezigen wordt stilgestaan bij het leven en de elementen waarvoor ze dankbaar zijn. Voor veel Amerikanen is Thanksgiving dan ook één van de warmste dagen van het jaar qua samenzijn en de familieband. Voor sommige Amerikanen is deze dag nog belangrijker dan kerst.

God prijzen

Bij Thanksgiving wordt veelal stilgestaan bij de relatie met God. Deze dag wordt dan ook aangegrepen om een dankzegging aan Hem te doen. Het is een manier van aanbidden, die al in de tijd van de pelgrims werd gedaan. De pelgrims in New Plymouth stelden bij aankomst het Mayflower Compact op, waarmee God werd geëerd.

Helpen van minderen

Een andere traditie rond deze feestdag is het helpen van minderheden in de samenleving. Dit doen veel Amerikanen bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk of geven van donaties rond deze periode. Thanksgiving is de feestdag waarop mensen het leven evalueren en dankbaar zijn voor waar ze staan in het leven. Daar hoort ook een stuk bewustzijn bij, dat niet iedereen op dat moment hetzelfde gevoel van euforie ervaart. Bijvoorbeeld door armoede of een ziekte.

Thanksgiving activiteiten

Thanksgiving gaat hand in hand met één van de grootste sportevenementen van het jaar in Amerika: football kijken. Op en rond de feestdag worden er veel wedstrijden gespeeld in de NFL en College Football league. Deze wedstrijden worden veelvuldig bekeken door de Amerikanen en in veel Amerikaanse huiskamers staat dan ook de TV afgestemd op deze wedstrijden of op één van de andere populaire programma’s. Zo is Macy’s Thanksgiving Day Parade erg populair met muziek en optredens uit musicals.

Dag na Thanksgiving

De dag na Thanksgiving is een dag die in Nederland ook steeds meer voet aan de grond krijgt: Black Friday. Dit is in Amerika DE shoppingdag geworden waarop Amerikanen met de familie gaan winkelen. Grotendeels voor Kerst, want dat is dan immers nog enkele weken weg. De eerste cadeaus worden dan ook ingeslagen. Winkeliers grijpen dit moment aan om flink te stunten met hun prijzen. Kortingen en de gemoederen lopen hoog op op deze dag, omdat iedereen wilt profiteren van deze zeer lage prijzen. Gedurende de jaren werd met de komst van internet de maandag na Thanksgiving en Black Friday ‘Cyber Monday’ in het leven geroepen. Dit werd een dag voor e-commerce en webshops, waarbij ook online flink met prijzen gestunt werd om van oude voorraden af te komen. De afgelopen jaren staat het weekend na Black Friday erom bekend als één van de beste shopping weekenden van het jaar. Ook in Nederland wordt er in dit weekend flink wat geld besteed aan onder andere Sinterklaas- en Kerstcadeaus. De aanbiedingen van winkeliers worden in grote getallen aangegrepen om geld uit te geven.