Vrije dagen 2024

Vrije dagen

In Nederland hebben we een aantal officiële vrije dagen op de kalender staan. Op deze dagen is vrijwel iedereen vrij op enkele uitzonderingen na.

Nieuwjaarsdag

Dat nieuwjaarsdag een officiële vrije dag is, is niet verwonderlijk. Heel Nederland heeft immers de hele nacht doorgehaald met oliebollen, champagne en vuurwerk. Geen goed recept op de volgende dag fris op kantoor te zitten. Cruciale beroepen zoals de zorg, brandweer en politie zijn daarentegen niet vrij.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is voor ambtenaren ieder jaar een vrije dag. Veel beroepsgroepen zijn slechts eens in de vier jaar vrij. Toch nemen veel Nederlanders vrij om deel te nemen aan de vele festiviteiten die gaande zijn op bevrijdingsdag.

Pasen

Het paasfeest is hét belangrijkste Christelijke feest. Niet zo gek dat we dan vrij zijn. Pasen bestaat uit een eerste en tweede paasdag waarop iedereen in Nederland vrij is.

Goede vrijdag

Goede vrijdag is de vrijdag vóór de Pasen. Op deze dag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. Hoewel het een officiële vrije dag is werken veel Nederlanders gewoon door op deze dag.

Kerst

Met kerst is iedereen vrij. Het lijkt dé periode te zijn waarin heel Nederland geheel tot stilstand komt, met uitzondering van cruciale beroepen. Bijna alle winkels zijn dicht en er is weinig te doen. Het perfecte moment om samen te komen met de familie.

Vrije dagen in Nederland

Nederland is een multiculturele samenleving met veel verschillende religies. Toch zijn de vrije dagen voornamelijk gestoeld op het Christendom. Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om mensen de keuze te geven wanneer zij vrij willen. Zo kunnen Moslims er bijvoorbeeld voor kiezen om een vrije dag te hebben tijdens het suikerfeest.