Zomertijd 2025

Zomertijd
Officiële vrije dag: Nee

Zomertijd datums

Zomertijd 2025
30-03-2025
Zomertijd 2024
31-03-2024
Zomertijd 2023
26-03-2023
Zomertijd 2022
27-03-2022
Zomertijd 2021
28-03-2021
Zomertijd 2020
29-03-2020
Zomertijd 2019
31-03-2019
Zomertijd 2018
25-03-2018
Zomertijd 2017
26-03-2017

Vanaf de laatste zondag van maart tot aan de laatste zondag van oktober is het de tijd van de zomer en gaat heel Nederland massaal naar buiten om te genieten van de warmte van de zon en de gezelligheid van de medemens. Na een lange winterslaap vol regen, sneeuw en kou zijn we wel toe aan wat gezellige activiteiten in de bloei en glorie van de levendige natuur buiten de deur. De zomertijd zit dan ook vol met feesten, zoals festivals en concerten, maar ook is het de tijd voor een dagje uit met het gezin en het bezoeken van leuke evenementen door heel Nederland. Voor iedereen is er wel iets om van te genieten in de zomertijd.

Gouden tips voor de zomertijd

De overgang van winter- naar zomertijd betekent naast een uurtje slaap minder ook dat je biologische klok een beetje in de war raakt. Sommige mensen hebben er weinig last van, maar er is niks mis met een beetje voorbereidend werk om goed de zomer in te gaan.

Ga mee in het nieuwe ritme

Je lichaam laten wennen aan de nieuwe veranderingen in tijd gaat het makkelijkst door meteen mee te bewegen met deze nieuwe tijd. Neem in de avond een uurtje slaap extra om in de ochtend het uurtje slaap minder te kunnen opvangen.

Daglicht en nachtlicht

Zoek in de ochtend meteen het daglicht op en ga bijvoorbeeld even naar buiten. Doe yoga in de achtertuin of maak een ochtendwandeling tijdens de zonsopgang. Wanneer de zon ondergaat, is het juist belangrijk om te wennen aan het donker. Zet geen felle lampen aan en laat je lichaam zich klaar maken voor een goede nachtrust.

Zorg voor voldoende slaap

Als het in de avond langer licht is, is het verleidelijk ook langer op te blijven. Echter is het wel van belang om te zorgen voor een goede nachtrust. Drink een kopje groene thee en eet wat koolhydraten voor je naar bed gaat om makkelijk in slaap te kunnen vallen. Houd daarnaast een nachtrust van ongeveer 7 tot 9 uur aan om het lichaam goed te kunnen laten herstellen.

De gele lente in bloei

Wanneer de bloemetjes in bloei gaan en de bijtjes weer tevoorschijn komen, is het tijd voor Pasen. Door heel Nederland wordt dan gezocht naar goed verstopte chocolade eitjes met rieten mandjes. Dit kan natuurlijk in je eigen achtertuin met de hele familie, maar je kunt bijvoorbeeld ook met het gezin naar Het Amsterdamse Bos. Hier worden jaarlijks paaseieren gezocht door kinderen van 2 tot en met 7 en dit wordt georganiseerd door Natuur is een feest. Bij Boerderij de Boerinn is er een Lenteboerderij waarbij kinderen allerlei activiteiten kunnen doen zoals kanoën, eieren schilderen en natuurlijk spelen met de dieren op de boerderij. Veel evenementenparken zijn daarnaast geopend op Pasen met speciale programma’s om kinderen de dag van hun leven te bezorgen en daarnaast ouders te plezieren met een leuk dagje uit.

De verjaardag van de Koning vieren

27 april blaast de koning ieder jaar de kaarsjes uit, vanwege het vieren van zijn geboortedag. Heel Nederland viert dit met hem mee. De koning bezoekt elk jaar weer een andere grote stad om te genieten van de leukste voorstellingen, activiteiten en versieringen ter ere van zijn verjaardag. Het is natuurlijk leuk om met de koning deze stad te bezoeken, maar ook dichtbij huis wordt van alles georganiseerd. Vaak worden er rommelmarktjes gegeven en activiteiten voor de kleine kinderen. Voor de tieners en pubers (en alle andere volwassenen) zijn er in heel veel grote steden festivals te bezoeken om in het oranje te juichen voor de koning.

Kingsland in Amsterdam

Een van de grootste evenementen op Koningsdag vindt plaats in de grootste stad van Nederland en tevens onze hoofdstad, Amsterdam. Kingsland in de RAI wordt door miljoenen mensen bezocht en hier hebben onder meer Sunnery James, Bizzy en Broederliefde opgetreden.

Supersized Kingsday in Eindhoven

“Supersized it is”, want dit festival in Eindhoven heeft maar liefst 9 podiums om mensen te voorzien van de leukste muziek. Het gaat hier om harde muziekstijlen zoals hardcore, freestyle en uptempo. Het festival wordt georganiseerd op strandpark Aquabest en de line-up is gigantisch om mensen de hele dag te kunnen voorzien van de leukste muziek en feestsfeer.

Kingdance in Zwolle

Ook kun je afrijzen naar Overijssel om Kingdance in Zwolle te bezoeken. Dit festival vindt plaats op het evenemententerrein Grote Voort en biedt de leukste urban-house en hardstyle muziek. Onder andere LNY TNZ, Tony Junior en Josylvio hebben hier opgetreden.

Het vieren van een begin

Op de vijftigste dag na Pasen is het Pinksteren, wat ook in de naam is verwerkt. Veel landen vieren vanuit kerkelijke gedachte enkel nog Kerst en Pasen, maar in Nederland heeft Pinksteren nog wel een voet in de aarde. Met Pinksteren begon de christelijke kerk en op de Tweede Pinksterdag volgt een uitgebreid feest om dit begin te kunnen vieren. Tegenwoordig wordt deze zomerdag vooral gevierd om het feit dat men vrij is van school en werk en er lekker op uit kan gaan met het gezin of met vrienden.

Openluchttheater in het Vondelpark

Wederom is er in onze hoofdstad van alles te beleven tijdens een feestdag. Eerste en Tweede Pinksterdag kun je terecht bij het gratis Openluchttheater in het Vondelpark in Amsterdam. Er wordt gezorgd voor dans, cabaret, films, theater en veel muziek. Dit varieert van klassiek tot pop en is voor heel veel mensen de kans om iets leuks te doen, zonder er veel geld voor uit te geven.

Rrrollend Foodtruck Festival in het Museumpark

In Rotterdam wordt jaarlijks een foodtruck festival gegeven, waar je met een rommelende maag van de heerlijkste lekkernijen kan genieten. Het festival biedt vooral een diversiteit aan eten, maar zorgt daarnaast ook voor leuke bandjes en dj’s om de mensen van muziek te voorzien tijdens een hapje eten.

Klein New Orleans in Utrecht

In het midden van het land, in Utrecht, wordt een muzikaal feest gegeven in een kleine versie van New Orleans, de bruisende stad in het zuiden van de Verenigde Staten en de plek van jazz, blues en lekker eten. Dit wordt ook allemaal in Utrecht geboden op de Breedstraat, wat voor iedereen toegankelijk is.

De geldverdeling van Nederland

Ook niet onbelangrijk is de verdeling van ons kapitaal als land, wat op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt door de minister van Financiën. Dit vindt plaats op de 3e dinsdag van september en geeft het begin van een nieuw werkjaar van de regering aan. Ook voor de Nederlandse burger zijn de cijfers belangrijk.

Blijk van waardering voor het dierenrijk

Als laatste feestdag in de zomertijd, vieren we de nationale Dierendag. Op deze dag kunnen we onze ruim 33 miljoen huisdieren wat extra liefde geven en onze blijk van waardering tonen. Heb je geen huisdier? Bezoek dan een kinderboerderij en knuffel met de geitjes of verwen een paard met het borstelen en kammen van zijn vacht. Ook kun je bij de dierenbescherming bij 1 van hun opvangcentra een huisdier adopteren. Dierendag is zelfs in het leven geroepen door de dierenbescherming om aandacht te wekken voor het welzijn van dieren. Zowel een feestdag als een moment om goed na te denken wat jij kunt doen voor een betere wereld.