Halloween 2024

Halloween

Als je aan Halloween denkt, dan denk je waarschijnlijk aan kinderen in verkleedkostuums die de deuren langs gaan om snoepjes op te halen? Het klopt dat dit op Halloween gebeurd, maar wat is Halloween precies? Waar komt deze feestdag vandaan, waar wordt het voornamelijk gevierd en waarom wordt deze dag gevierd? Dat gaan we jou vandaag uitleggen.

Halloween is een, inmiddels internationale feestdag

Halloween wordt in een aantal landen jaarlijks gevierd. Landen zoals Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Ook zien we vooral in het laatste decennium dat het feest, mede door de komst van social media en verschillende Amerikaanse films, heel mainstream is geworden en meerdere landen op verschillende continenten mee doen met de Halloween festiviteiten. Denk hierbij aan verschillende landen in Europa, zo ook in Nederland, Australië en zelfs Azië.

Ook al is het in Nederland niet heel gebruikelijk voor de kinderen om langs de deuren te gaan om snoepjes op te halen, worden er wel verschillende Halloween versieringen thuis opgehangen en kun je op verschillende pompoen boerderijen Halloween activiteiten ondernemen. Het ‘pumpkin carving’, vertaald: het uitsnijden van pompoenen is ook in Nederland heel populair geworden.

Toch zijn er een aantal buurten in Nederland die hun eigen Halloween feestjes organiseren en waarbij er wordt afgesproken dat de huizen die versierd zijn met Halloween slingers en spookjes, bezocht mogen worden door de kinderen om snoepjes op te halen. Vaak worden deze vergezeld door hun ouders. Omdat dit toch vaak volgens de traditie in de avonduren gebeurd is het verstandig om de jonge kinderen bij deze snoepjestocht te begeleiden. Het is een eenmalig gebeuren. Enkel op de avond van 31 oktober verkleden de kinderen zich in hun lievelingskostuums en ga ze langs de deuren. Nadat er aangebeld is en de deur open gedaan wordt schreeuwen de kinderen : Trick or Treat! Het is de bedoeling dat je dan voor de ’treat’ gaat en de kinderen een snoepje geeft.

Naast kinderen vieren jong volwassenen dit feest ook vaak en zul je merken dat er zelfs in restaurants en clubs op 31 oktober Halloween gerelateerde feesten en partijen georganiseerd zullen worden.

Handige producten

Cape Dusk - Zwart

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.0 van de 5 sterren uit 6 reviews

Halloween Engelenvleugels gevouwen - Zwart

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.1 van de 5 sterren uit 13 reviews

Opblaasbaar Halloween kostuum

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 1.0 van de 5 sterren uit 1 reviews

Halloween Engelenvleugels gevouwen - Rood

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 3.1 van de 5 sterren uit 13 reviews

Nachtwacht verkleedpak Keelin Maat 134

Bekijk de prijs bij bol.com
Klantbeoordeling: 4.5 van de 5 sterren uit 88 reviews

Skelet onesie | #geenruggengraat L/XL

Bekijk de prijs bij bol.com
Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product.

Harley quinn kostuum

Bekijk de prijs bij bol.com
Er zijn nog geen beoordelingen voor dit product.

Geschiedenis van Halloween

Halloween kostuumDe naam “Halloween” is afgeleid van All Hallows Eve. Dit is de avond van de Allerheiligen. (1 november). In de Keltische kalender begon het nieuwe jaar op 1 november. En net zoals wij oudjaarsavond op 31 december vieren, werd het toen der tijd op 31 oktober gevierd. Het was de dag waarbij het jaar officieel werd afgesloten; het land was door de boeren geoogst en het zaaigoed voor werd voor het nieuwe jaar klaargelegd. Het nieuwe jaar werd door de Ieren ook wel Samhain genoemd. Samhain is in het oud Iers ook de naam voor de overgang van het oude naar het nieuwe jaar.

Naast dat Samhain werd gevierd om het nieuwe jaar in te luiden was het ook om een andere reden een grote en bijzondere gebeurtenis. De Kelten geloofden dat het ‘de dag van de doden’ was. Dit klinkt misschien wat eng, maar dat was het in die tijd ook. De Kelten waren er van overtuigd dat de geesten van iedereen die het jaar er voor was overleden, terug naar de aarde kwamen, op zoek naar een lichaam om over te kunnen nemen. Om de geesten af te schrikken en er voor te zorgen dat hun lichaam niet werd overgenomen door de geesten droegen deze ‘enge maskers’. Hierdoor is de traditie ontstaan dat wanneer Halloween gevierd wordt, dit verkleed te doen.

De Halloween viering in de Verenigde Staten.

Hoewel het in Ierland al enkele eeuwen gevierd werd, heeft Halloween pas in de tweede helft van de 19e eeuw zijn opmars in de Verenigde Staten gemaakt. Dit kwam voornamelijk omdat er heel veel Ierse immigranten naar Amerika trokken in deze periode en zij hun tradities meenamen en de lokale bevolking hier aan introduceerden. In deze periode is ook de jack-o lantern ontstaan. Dit is de uitgeholde pompoen waarin waxine lichtjes geplaatst worden. De pompoen is verreweg de meest bekende Halloween versiering.
De Jack-o lantern dankt zijn naam aan een Ierse smid Jack die de duivel wist te vangen en een hele lange tijd gevangen heeft gehouden. Na jarenlange smeekbedes van de duivel en de belofte om Jack niet mee te nemen naar de hel heeft Jack de duivel toch vrijgelaten. De duivel heeft zich aan zijn woord gehouden en is zonder Jack terug naar de hel gegaan. Toen Jack stierf mocht hij door zijn slechte levenspad de hemel niet in, maar ook in de hel werd hij geweigerd. De duivel stuurde hem weg en gooide hem een brandende kool achter na. Deze kool heeft Jack in een knol gestopt om zo voor zich zelf een blijvende verlichting te creëren waarmee hij over de aarde kon zwerven om zijn laatste rustplaats te vinden. Zo is de lantaarn ontstaan (volgens mythes en verhalen) en is deze daarom ook het grootste Halloween symbool geworden.

Initieel werden er voornamelijk knollen gebruikt om de lantaarns te maken, maar de naar Amerika geëmigreerde Ieren ontdekten al snel dat pompoenen veel geschikter waren en het vuur in pompoenen veel langer bleef branden.

Door de jaren heen werd Halloween steeds populairder in de Verengde Staten. Vanaf de 20e eeuw werd het ook een echt kinderfeest en gingen de kinderen onder begeleiding van hun oudere zus, broer of ouders, de deuren langs voor het ’trick or treat’ ritueel. De bewoner van het huis waar werd aangebeld moet een snoepje geven. Gebeurd dit niet dan mag je deze een beetje laten schrikken.

Halloween in Nederland en België

In Nederland en België wordt tegenwoordig deze bijzondere feestdag ook vaak gevierd. Vooral veel basisscholen nemen dit feest ook op in hun jaarlijkse vieringen. Er worden vaak thema weken georganiseerd die werken naar de feestelijke spookachtige ontknoping op 31 oktober: Het Halloweenfeest. Ook zien we dat veel verschillende pretparken een graantje proberen mee te pikken en hun eigen Halloween feesten organiseren. Inmiddels is de ‘fright night’ van pretpark Walibi en Sixflags zo uitgegroeid dat ze deze spooky avond een hele week lang organiseren. Je kunt het park dan in de avonduren betreden, rondlopen en meegenieten van de Halloween activiteiten. Pas wel op dat je niet schrikt van één van de vele acteurs gekleed in kostuums zoals mummy’s, spoken of heksen die door het park zijn ingehuurd om jou te laten schrikken!

Halloween wordt door heel Nederland gevierd, toch zien we dat het feest in de Randstad, Noord Holland en Noord Brabant een stuk populairder is dan in de rest van de land. Dit kan er mee te maken hebben dat de overige provincies en land delen van oorsprong Rooms Katholiek zijn en hier de focus meer ligt op het Sint-Maartensfeest dat op 11 november gevierd wordt. Qua rituelen en vieringen lijkt het heel erg op Halloween. Met Sint Maarten gaan de kinderen ook langs de deuren om snoepjes en ander lekkers op te halen. In plaats van de bewoners te laten schrikken zingen zij vrolijke Sint Maartens liederen.

In België wordt Halloween voornamelijk gevierd in het Vlaamse gedeelte van het Land. In Wallonië vieren ze Halloween doorgaans niet.

Halloween: Commercieel gedoe?

Ondanks dat het in Nederland gevierd wordt is er ook veel kritiek op deze spookachtige feestdag. Het wordt in de zelfde categorie als Valentijnsdag geplaatst en veel mensen zien het toch als een commerciële feestdag waar de focus meer ligt op geld verdienen aan de consumenten in plaats van het plezier dat de consument uit deze feestdag kan halen.
Toch mag dit de pret niet drukken en viert een groot deel van de Nederlandse bevolking deze feestdag toch gezellig mee!

Halloween kostuum ideeën

Geen idee wat je moet dragen tijdens Halloween? Bekijk deze leuke kostuumtips!

50 HALLOWEEN COSTUME IDEAS!