Inhoudsopgave
Burendag datums
In Europa kennen we de Europese Dag van de Buren. Sinds 1999 wordt deze dag vaak georganiseerd op de laatste vrijdag in mei. Buurtfeesten hebben een belangrijke functie in de samenleving. Door de steeds groter wordende kloof tussen mensen, is dit een dag die een krachtige impact kan hebben. De eenzaamheid groeit onder ouderen en de jeugd zit te veel tijd op schermen te kijken. Er bestaat onbegrip over cultuurverschillen. Sociaal gezien is een buurtfeest een kans om elkaar te leren begrijpen en zodoende een grotere verdraagzaamheid te creëren in de samenleving. De kloof tussen jong en oud zal verminderen. Hoe vaker jongeren in contact zijn met ouderen, hoe meer ze zullen begrijpen dat ook zij jong zijn geweest. En ouderen zullen misschien minder angstig kijken naar de jeugd die zich anders kleedt of gedraagt. De cultuurverschillen in onze samenleving zijn daarom juist een uitdaging om de horizon van iedereen te verbreden. Buurtfeesten hebben een brede sociale functie. Ze worden niet alleen gehouden voor de gezelligheid, maar ook voor de verbreding van begrip voor elkaar en de versterking van de sociale banden. Het is een goede oplossing om het groeiende individualisme tegen te gaan. Samen kun je veel bereiken maar in je eentje niet zoveel.
Door dat groeiend individualisme en de polarisatie in de samenleving kunnen er verkeerde beelden ontstaan. Dat komt vaak doordat mensen onbekend zijn met gewoontes van andere mensen, en de redenen daar achter. En juist door mensen samen te brengen bouw je aan een stabiele wereld, waar plaats is voor verschillende mensen. Vaak beginnen mensen door contact overeenkomsten te zien tussen elkaar, in plaats van verschillen. En op dat moment ontstaat er verbinding.
Burendag in Nederland
In Nederland wordt Burendag gevierd op de vierde zaterdag in september. In 2021 valt de Burendag daardoor op zaterdag 25 september. Met een warme temperatuur en een fijne lange avond in het verschiet is dat een ideale datum. Mensen zijn terug van vakantie en hebben verhalen te delen met elkaar. Ooit was Burendag een initiatief van Nederlandse kofffiehandelaar Douwe Egberts in samenwerking met het Oranje Fonds. Sindsdien is de Burendag een jaarlijks terugkerend feest dat samen met je buren en de buurt gevierd wordt. Het is een dag geworden waarop je gezellige dingen kunt organiseren met je buren. Zodoende leer je elkaar beter kennen en beter begrijpen en kun je elkaar helpen door bijvoorbeeld iets goeds te doen voor elkaar.
Op eigen initiatief
In Nederland vonden al wel eerder op eigen initiatief buurtfeesten plaats, maar in 2006 werd het voor het eerst nationaal gevierd. Inmiddels is de Burendag uitgegroeid tot een landelijk fenomeen gehouden in het teken van het bevorderen van contact tussen de buren. Douwe Egberts had ooit een reclamecampagne waardoor het begrip Burendag werd vormgegeven. In een TV commercial lieten ze zien hoe gezellig het is om midden op straat grote tafels neer te zetten en met elkaar te praten en genieten. Het begon met alleen koffie drinken, maar op veel plaatsen is het nu uitgegroeid tot samen eten, drinken en zelfs dansen met muziek. Het Oranje Fonds is ons nationale fonds voor sociale initiatieven zoals de Burendag. Met de Burendag willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen en dat is een feest!
Burendag organiseren
Maar hoe organiseer je nu je eigen Burendag? Het is goed om eens te vragen aan je buren of er mensen zijn die willen helpen organiseren. Trek eens aan de bel bij je buren en ga het gesprek aan. Je kunt klein beginnen met een paar buren, je hoeft het niet meteen groots uit te pakken. Is er een activiteit die je samen kunt doen? Denk aan kinderspellen bijvoorbeeld. Misschien is er iemand die wat hulp nodig heeft in de buurt. Houd een brainstorm sessie met een aantal van je buren om ideeën uit te wisselen en maak een plan voor een activiteit. Je kunt het zo gek niet bedenken, van een koffietafel ’s middags tot een lopend buffet ’s avonds waaraan iedereen een bijdrage levert. Bedenk een thema, maak samen met je buren een Burendagplan en zet het op papier. Verdeel de verantwoordelijkheden onder elkaar en maak een tijdlijn waarop staat wat moet gebeuren op welk tijdstip. Kijk naar elkaars talenten, misschien is er iemand goed in het schrijven van een plan? Denk daarbij ook aan het maken van uitnodigingen. Zorg ervoor dat iedereen iets doet, dan kun je samen een succesvolle dag beleven. Nieuwe vriendschappen ontstaan op buurtfeesten. Je zult zien dat er nog lang over nagepraat gaat worden.
Mensen die buurtfeesten hebben gehouden zijn positief over hun eigen buurt. Ze willen graag de handen uit de mouwen steken om hun buurt veilig en gezellig te maken. Je kunt de burendag ook inzetten om eens een grote schoonmaak te houden in je straat. Met z’n allen los liggende rommel opruimen, iemand helpen met z’n voortuin, je kunt van alles bedenken. Sluit af met een rondje koffie met koek voor alle helpers. Het woord samenleving krijgt dan een diepere betekenis. Mensen hebben veel meer met elkaar gemeen dan we soms beseffen.
Onder het genot van een goede kop koffie brengt op die manier Douwe Egberts buren met elkaar in contact. Samen koffie drinken is voor veel mensen het begin van het leggen en versterken van de contacten. Het Oranje Fonds steunt dit soort sociale initiatieven van harte. Ze stimuleren en bevorderen contact en verbinding tussen groepen mensen. Zorg ervoor dat ook jij een steentje bijdraagt aan een betere samenleving met meer begrip voor elkaar en fijne buren. Beter een goede buur dan een verre vriend… Als je eenmaal van start gaat met een plan voor jouw buurt, richt dan een organisatie op. Je kunt dan namelijk samen met je buurtorganisatie een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de kosten tot maximaal € 400 bij het Oranje Fonds. Deze dien je in samen met jullie Burendagplan.
Begin klein
Geef daarom het woord samenleving echt betekenis in jouw buurt. Stel je eens voor wat een klein positief initiatief zoals een Burendag betekent als het op grotere schaal gebeurt. Een fijnere samenleving met begrip en respect voor elkaar. Je geeft een voorbeeld voor volgende generaties door te laten zien wat verbinding betekent. Geef het voorbeeld van een toekomst die je met trots aan de volgende generatie kunt overdragen. Wij wensen je alvast heel veel plezier met je Burendag!