Duurzame dinsdag 2025

Duurzame dinsdag
Officiële vrije dag: Nee

Duurzame dinsdag datums

Duurzame dinsdag 2025
02-09-2025
Duurzame dinsdag 2024
03-09-2024
Duurzame dinsdag 2023
05-09-2023
Duurzame dinsdag 2022
06-09-2022
Duurzame dinsdag 2021
07-09-2021
Duurzame dinsdag 2020
01-09-2020
Duurzame dinsdag 2019
03-09-2019
Duurzame dinsdag 2018
04-09-2018
Duurzame dinsdag 2017
05-09-2017

Duurzame Dinsdag

Duurzame dinsdag is altijd op de eerste dinsdag van september. Duurzame ideeën krijgen deze dag een podium bij de politiek in Den-Haag. Honderden  ideeën en initiatieven uit onze samenleving worden verzameld in de Duurzame Dinsdag-koffer en aan het kabinet overhandigd. Het initiatief of idee welke het meest duurzaam is, krijgt hierdoor een extra impuls en alle aandacht.

Beleid 

Natuurlijk is de politiek verantwoordelijk voor het beleid. Echter…weten zij wel wat er allemaal speelt in dit land. Gewone mensen kunnen laten weten wat volgens hen een duurzaam effect zal hebben op de maatschappij. Kennis en initiatieven van de ‘gewone man’ zal de regering nodig hebben om op het gebied van duurzaamheid de juiste beslissingen te nemen.

Verschillende ideeën

Duurzame ideeën en initiatieven krijgen op Duurzame dinsdag een breed podium. Zowel een goed doordacht businessplan als een duurzaam idee in het eigen huishouden komen in de koffer. Dit kan van alles zijn. De afzenders zijn enorm divers en kunnen particulieren, verenigingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn. Men kan laten zien wat er in de samenleving gaande is en de ideeën die men daar over heeft laten zien aan het kabinet.

Welke ideeën zitten of zaten in de koffer?

Hieronder vindt je een scala aan plannen en ideeën die in de loop van de tijd op tafel zijn gelegd.

Delen van spullen

Het delen van spullen is de meest goedkope manier om duurzaam met goederen om te gaan. Een Spullenbieb, waar je voor je werk, hobby of gewoon voor thuis artikelen kunt huren voor een klein prijsje.  Een prima idee en slim voor de planeet en je portemonnee.

De woestijn

In de woestijn is het altijd heet en droog. Het verkrijgen van water naar woestijngebieden is dus een dilemma. Door windmolens in te zetten en zeewaterdamp in de woestijnbodem te pompen kan op ingenieuze wijze het aardoppervlak met 1/3 worden uitgebreid voor bewoning van de mens.

Kerstmis

Met kerst willen we een boom in huis. En wat is er nu mooier dan een echte boom. Het nadeel is echter dat na het vieren van oud en nieuw de kerstboom wordt afgedankt en weggegooid. Zonde natuurlijk. Een geweldig idee is dan ook de circulaire kerstspiraal! Een spiraal die gemaakt is van snoeiresten en andere materialen die hergebruikt kunnen worden. Kan in eerste instantie worden gebruikt voor de zakelijke markt en vervolgens voor de consument. Het is/was de bedoeling de kerstspiraal te verhuren.

Speelgoed delen

Eén van de beste ideeën zou kunnen zijn om speelgoed te delen. Kinderen krijgen veel te veel speelgoed aangeboden. De aankoop van nieuwe spullen heeft een grote impact op het milieu. Het is mooi om de levensduur van een product te verlengen en een tweede kans te geven. De “Deelboom” is een mooi initiatief om nog in goede staat speelgoed achter te laten en ander speelgoed mee te nemen. Zou een herkenningspunt moeten zijn in bibliotheken, ziekenhuizen, supermarkten en buurthuizen. Oud speelgoed van een ander, wordt weer nieuw!

Groene gevels

Dit fantastische idee zorgt er voor dat gebouwen kunnen worden voorzien van een groene gevel. Hoe meer groen in de stad, hoe gezonder het leefmilieu word. Het snel vergroenen van de steden is dus noodzaak om gezond te kunnen leven.

Het plan om muren te vergroenen stuit altijd op het watergebrek wat kan ontstaan. Echter Muuras maakt groene muren bereikbaar door lokale zuivering van afvalwater. Tevens worden inheemse waterplanten gebruikt. Niet alleen een vergroening, maar ook woningisolatie, waterbesparing, verkoeling in de stad en een betere luchtkwaliteit.