Nationale Boomfeestdag 2025

Boomfeestdag
Officiële vrije dag: Nee

Boomfeestdag datums

Boomfeestdag 2025
19-03-2025
Boomfeestdag 2024
20-03-2024
Boomfeestdag 2023
15-03-2023
Boomfeestdag 2022
16-03-2022
Boomfeestdag 2021
10-11-2021
Boomfeestdag 2020
18-03-2020
Boomfeestdag 2019
20-03-2019
Boomfeestdag 2018
21-03-2018
Boomfeestdag 2017
22-03-2017

Boomplantdag

April 1957 werd de eerste officiële boomplandag georganiseerd. Dit was in Apeldoorn en werd samen met 1600 kinderen gevierd. Nu meer dan 60 jaar verder, wordt door ruim 100.000 kinderen een boompje geplant op deze feestelijke dag. . De boomplantdag was in handen van Staatsbosbeheer en wordt gewoonlijk op de derde woensdag in maart gehouden. Vanaf 1980 is  Boomplantdag voortgezet als Boomfeestdag. De Stichting Nationale Boomfeestdag.

Voor ieder kind een boom

De ambitie is om ieder kind tijdens de basisschoolperiode een boom te laten planten. De meeste kinderen ervaren dit als een eerste ervaring met de natuur en vergeten dit niet. Kinderen leren op deze manier de natuur met andere ogen te bekijken wanneer zij hun bijdrage hebben geleverd door een boompje te planten.

Intentieverklaring

De Nationale Boomfeestdag in 2016 was een extra bijzondere dag in de gemeente ’s Hertogenbosch. De intentieverklaring-ieder kind een boom werd door deze gemeente ondertekend. Binnen de Gemeente ’s Hertogenbosch zal ieder kind minimaal één eigen boom planten. Ondertussen hebben sinds 2017 ruim 50 gemeenten, aan dit voorbeeld navolging gegeven.

De gemeenten die de intentieverklaring hebben ondertekend zijn met elkaar in september 2017 ideeën gaan uitwisselen, hoe om te gaan bij het planten van bomen wanneer er sprake is van ruimtegebrek of beperkte financiële middelen. Deze Creatieve Sessie vond plaats in Madurodam.

Bijdrage leveren

Creatieve invullingen van de Boomfeestdag worden nog steeds bedacht. Wanneer een persoon werkzaam is op een basisschool, architectenbureau, als hovenier of werkt bij een gemeente en komt met goede ideeën om “ieder kind een boom” te laten planten, kan contact opnemen met de Stichting Boomfeestdag.

Klimaat

Bomen kunnen worden ingezet om een beter klimaat en milieu te realiseren. Ze spelen een grote rol bij het beheersen van het klimaat. Overtollig CO2 wordt namelijk door bomen geabsorbeerd. Klimaatveranderingen kunnen door het planten van bomen worden afgeremd. Bomen planten helpt zelfs beter om het milieu te sparen, dan windmolens en zonnepanelen.

Green deal

Frans Timmermans heeft een Green Deal gemaakt en ambieert, dat de komende 10 jaar minstens 3 miljard bomen moeten worden geplant. De CO2-uitstoot zal in 2030 met 50% moeten worden teruggedrongen. Veel werk aan de winkel dus.. De Nationale Boomfeestdag draagt bij aan een beter milieu.

Geboortebos

Sinds 1990 organiseert de Stichting Nationale Boomfeestdag de actie “Geboorteboom”. In Nederland vindt je een aantal geboortebossen die de Stichting heeft bewerkstelligd samen met Staatsbosbeheer en de gemeenten waar het bos is gerealiseerd. Je vindt geboortebossen in bijvoorbeeld Medemblik, Schijndel, Tilburg, Hattem en Ugchelen. Sommige gemeenten stellen het geboortebos alleen voor hun inwoners open om een boom te planten. Maar in Schijndel is het voor alle kinderen van Nederland en daarbuiten geoorloofd een boom te planten.

Het geboortebos in Mierlo werd door 3 prinsessen van het Koninklijk huis op 3 december 2002 geopend. Laurentien, Annette en Marilène hebben voor hun kinderen Lucas, Anna, Isabella en Eloïse een geboorteboom geplant. Mierlo heeft dus een geboortebos met een koninklijk tintje.

Geboorteboom bestellen

Veel ouders willen een geboorteboom voor hun kindje planten. Om in het bezit te komen van een geboorteboom ga je naar de website https://www.boomfeestdag.nl/ om vervolgens naar de webshop te gaan. Je kunt hier de geboorteboom naar keuze bestellen. Ook leuk om cadeau te doen bij een geboorte in de familie of bij vrienden. Wanneer je een geboorteboom besteld ontvang je een brief met certificaat per post en alle informatie. Een uitnodiging volgt een aantal weken later, vóór de bewuste Boomfeestdag, om het geboorteboompje aan te planten in de buurt van je woonplaats.

Basisschool

Juist voor de leerlingen die nog op de basisschool zitten is het verstandig  om zoveel mogelijk te vertellen over de natuur en het milieu. Vanaf groep 6 kunnen de basisschoolleerlingen meedoen aan de Boomfeestdag. Speciaal voor basisscholen is er een plan ontwikkeld om mee te doen met de boomfeestdag en/of deze te organiseren. Er is een programma dat meehelpt om de juiste plantlocatie te coördineren en de financiën op  de rit te krijgen. Zo is de school goed voorbereid om een Boomfeestdag met de leerlingen te vieren.

Door bomen een gezonde, groene omgeving

Vooral voor onze kinderen is het vergroenen van de omgeving waarin zij leven belangrijk. Het levert een goede bijdrage aan de gezondheid. Een groene schoolomgeving geeft kinderen meer gelegenheid om zich goed te ontwikkelen en de motorische vaardigheden onder de knie te krijgen. Meer groen geeft minder stress. Kinderen voelen zich in een groenrijk milieu energieker en kunnen zich beter concentreren. Genoeg redenen om er voor te zorgen de omgeving klimaatneutraal te maken en bomen te planten.

De KoningsBoom

De troonswisseling van 30 april 2013 was aanleiding om deze bijzondere gebeurtenis te markeren met het planten van een KoningsBoom. Dit unieke project is een initiatief van de Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.

Het is traditie om elke troonswisseling een Koningslinde te planten. Daar staat dan een sierhek omheen. Veel gemeenten zijn voorzien van zo’n boom en men streeft er naar dat alle Nederlandse Gemeenten meedoen met het plaatsen van een Koningslinde. De Koningslinde is een levend monument dat zal herinneren aan het historisch moment van een troonswisseling.

Kinderbomenbos

Er worden niet alleen bomen geplant ter ere van een geboorte van een kindje, maar ook wanneer een kind is overleden, kan er een boompje worden geplant. Het kinderbomenbos is gelegen in de Gemeente Alphen aan de rijn en is 20 hectare groot. Dit stuk grond bestaat uit één Geboorteboomkamer en vier Levensboomkamers. Uiteraard wordt in het gedeelte geboorteboomkamer boompjes geplant voor nieuwkomertjes op deze wereld. Levensboomkamers zijn bedoeld om een boom aan te planten voor een kind wat overleden is. Deze Kindergedenkplekjes worden gebruikt om een kindje te herdenken wat is overleden. Op een bepaalde zaterdag in november worden geboorte- en levensbomen geplant. Het aanplanten is gescheiden en zal elk op een ander moment van de dag plaatsvinden.

Boomfeestdag groep 6

Kinderen die in groep 6 zitten zijn 9 of 10 jaar. De ideale leeftijd om als kind meer te leren over de natuur en alles wat groeit en bloeit. Deze kinderen zijn meestal oprecht geïnteresseerd en werken graag mee om hun omgeving een groen karakter te geven. Kinderen leren dat het van belang is om bomen te poten voor een duurzame leefomgeving. Ze worden geïnspireerd en dragen zo hun eigen steentje bij aan een prettige leefomgeving. Ieder kind van deze leeftijd moet, als het even kan, één boom aanplanten.

Bomen Planten: Ook Thuis Mogelijk

Als je geen mogelijkheid hebt om buiten een boom te planten, kun je ook overwegen om een kamerplant te planten. Kamerplanten hebben ook een positief effect op het milieu en creëren een groenere leefomgeving. Leer kinderen over het belang van planten, zorg voor een gezonde, groene omgeving in huis en draag op die manier bij aan een duurzamere wereld.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe kan ik deelnemen aan Boomplantdag?

Boomplantdag wordt vaak georganiseerd in samenwerking met scholen. Neem contact op met de Stichting Nationale Boomfeestdag of informeer bij de school van je kinderen om te kijken of zij deelnemen aan dit evenement.

2. Kan ik een geboorteboom voor mijn kind bestellen?

Ja, je kunt een geboorteboom bestellen via de website van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Dit is een symbolisch geschenk ter ere van de geboorte van je kind.

3. Hoe draagt het planten van bomen bij aan een gezondere leefomgeving?

Bomen absorberen CO2 en dragen zo bij aan schonere lucht. Ze verminderen stress en bevorderen een gezondere leefomgeving, vooral voor kinderen.

4. Wat zijn andere manieren om bij te dragen aan een groenere wereld?

Naast het planten van bomen kun je thuis ook kiezen voor duurzame energie, recycling stimuleren en bewust omgaan met waterverbruik. Kleine stappen maken samen een groot verschil.

5. Hoe kan ik mijn kinderen bewust maken van het belang van bomen en planten?

Neem je kinderen mee naar buiten, laat ze de natuur ontdekken en betrek ze bij het verzorgen van planten. Praat met hen over het belang van een groene omgeving en waarom bomen zo cruciaal zijn voor onze planeet.