Nationale komkommerdag 2024

Nationale komkommerdag
Officiële vrije dag: Nee

Nationale komkommerdag datums

Nationale komkommerdag 2025
01-07-2025
Nationale komkommerdag 2024
01-07-2024
Nationale komkommerdag 2023
01-07-2023
Nationale komkommerdag 2022
01-07-2022
Nationale komkommerdag 2021
01-07-2021
Nationale komkommerdag 2020
01-07-2020
Nationale komkommerdag 2019
01-07-2019
Nationale komkommerdag 2018
01-07-2018
Nationale komkommerdag 2017
01-07-2017

Het Verenigd Koninkrijk had op 14 juni altijd al de “World Cumcumber Day”. Juli is wat betreft nieuws, politiek en de zomervakantie een wat slappe tijd. Politici gaan op zomerreces, scholen zijn dicht en iedereen is zo’n beetje op vakantie. Dit wordt ook wel komkommertijd genoemd. Met een knipoog naar deze periode, heeft het Groente en Fruitbureau 1 juli uitgeroepen tot de dag van de komkommer. Een prima tijd om Nationale komkommerdag te vieren.

Komkommers zijn multifunctioneel

Juli is bij uitstek de maand waarin je verfrissing zoekt. Het moet dan wel mooi weer zijn natuurlijk. Tijdens de ergste hete dagen kan een komkommer voor verfrissing zorgen. Een komkommer is gemakkelijk mee te nemen en kan als sappige dorstlesser dienen.

Wanneer je ondanks al het gesmeer met zonnebrandolie, je gezicht toch wat branderig aanvoelt, leg dan gewoon een aantal schijfjes komkommer op je verbrande huid. Komkommer kan dienen als ingrediënt van een zomers drankje. En wat te denken van komkommerijs of een smoothie van honingmeloen en komkommer. En natuurlijk niet te vergeten, de gewone plakjes komkommer die je bij de warme maaltijd kunt serveren. Komkommer is dus multifunctioneel!

Vooral op 1 juli

Natuurlijk kan het hele jaar door van de komkommer worden gegeten. Het ligt dan ook 12 maanden per jaar in de schappen van de groenteafdeling in de supermarkt. Komkommer is ook nog eens goedkoop en gezond ! Het Groente en Fruitbureau heeft mede daardoor besloten om de komkommerdag als frisse, sappige traditie elk jaar op de 1e juli terug te laten komen. Sinds 2010 wordt er aandacht besteed aan deze dag.

Wat kun je allemaal met een komkommer

De komkommer wordt enorm veel in Nederland gegeten. Het is een vruchtgroente en staat in de schijf van vijf. Deze groente bevat heel weinig calorieën, wat voor iemand die aan de slanke lijn doet, erg fijn is. Het vult namelijk door het vele vocht, wel de maag. We kennen natuurlijk de gewone komkommer, maar tegenwoordig zijn er ook snoepkomkommertjes. Een kleiner soort wat je onderweg of op school kunt verorberen.

Komkommers komen met name uit Spanje en worden in Nederland het hele jaar door in de kas gekweekt.

Bewaren komkommers

De beste plek om een komkommer te bewaren is op een koele plaats. Hoeft niet in de koelkast. Een komkommer is op een koele plek tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen. Komkommers worden wat snotterig wanneer ze te koud worden bewaard. Verpak de komkommer in aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.

Niet schillen

De komkommer voor gebruik even wassen. Schillen is niet nodig. Een komkommer eet je rauw maar kan ook gestoofd of gebakken worden. Je kunt een komkommer nooit langer dan 10 minuutjes koken.

Zoek je in de zomermaanden verkoeling op je huid of in je mond? Een komkommer is een welkom product tijdens tropische temperaturen. Het is belangrijk om jezelf tijdens een hittegolf te blijven hydrateren. Water drinken is dan een optie, maar op een zeker moment ben je er wel klaar mee met dat water drinken. Dan is de komkommer een prima alternatief. Een komkommer biedt tevens uitkomst bij een rood verbrande huid. Een komkommer is superfood en dat mag gevierd worden tijdens de Nationale komkommerdag!

Dé perfecte snack

Snacks als chocolade of chips hebben een verslavende werking. Tevens is chips te zout en chocolade bevat veel vet en suiker. Dan kun je beter een stuk komkommer snacken. Werkt niet verslavend en je bloedsuiker gaat er amper van omhoog. Een komkommer bevat geen vet en suiker maar wel veel vocht en andere vriendelijke stoffen.

Goed voor de spijsvertering

De komkommer bevat vezels en water in de perfecte mix. Vooral vezels zijn heel goed voor de spijsvertering. Heb je last van constipatie? Drink veel water en eet vezels is meestal het advies. Komkommer bevatten beiden. Help prima om voeding die veel eiwitten bevatten op de juiste manier te verteren. Ook bevat deze groente veel vitamine A. Vitamine A houdt de huid gezond en zorgt voor een goede verzorging van je ogen.

Komkommer is superfood

Met warm weer is het verstandig veel te drinken. Vindt je water saai? Fleur de boel op met plakjes komkommer. Vul een kan met water en deponeer hier wat schijfjes komkommer in. Heerlijk verfrissend!

Gezonde dip

Nederlanders borrelen graag met snacks en hapjes. Wil je een caloriearm snackje, snij dan reepjes komkommer en dippen maar. Als dip kun je een smakelijke humus maken.

Slechte adem

Eten van een komkommer heeft een verkoelend effect op je maag. Bacteriën in je maag die voor een slechte adem zorgen, worden drastisch verminderd. Tevens verfrist het sap je tandvlees en gehemelte.

Heb je wat te diep in het glaasje gekeken en de volgende morgen last van een kater? Sla voordat je gaat stappen een paar komkommers in en leg ze in de koelkast. Neem voordat je gaat slapen een late snack. Géén shoarma of kroketten, maar een gezond stuk komkommer. Je zult zien dat je kater de volgende ochtend stukken minder aanwezig is.

Komkommertijd

Veel mensen gaan in juli op vakantie. Juli is de komkommertijd maand. Komkommertijd houdt in, er is weinig te beleven in het gewone dagelijkse leven. Geen nieuws, geen verhitte discussies in de 2e kamer en het nieuws wat een beetje interessant is, heeft weinig om het lijf. Foto’s in de krant van loslopende katten die worden aangezien voor een wild dier is een voorbeeld van zo’n nieuwbericht. Echt een maand om je is helemaal te wijden aan de sappige groentevrucht, de komkommer!

De komkommer is een eenjarige plant die gemakkelijk is op te kweken. De plant kan zowel horizontaal als verticaal worden gekweekt. Oorspronkelijk was de komkommer bitter van smaak maar heden ten dage is deze heerlijk sappig en zelfs wat zoetig. De mens heeft de komkommer gedomesticeerd. De mutatie in de genen zorgt er voor dat de komkommer tegenwoordig lekker smaakt. In het wild zijn komkommers nog bitter van smaak.

Oorsprong

Komkommers werden 3000 jaar geleden geteeld in China en Nepal. Marco Polo nam de plant mee naar Europa en tot op de dag van vandaag is deze groentevrucht nog erg populair. Overal ter wereld wordt de komkommer gegeten maar in de Afrikaanse landen komt deze zelden op tafel. Des te meer genieten wij als Europeanen volop van deze functionele groente en wordt deze regelmatig als bijgerecht aan de warme maaltijd toegevoegd. 1 Juli is dan ook een geweldige dag om te vieren dat komkommers lekker zijn en er vele mogelijkheden met deze groente zijn te bedenken!