Oerolfestival 2024

Oerolfestival
Officiële vrije dag: Nee

Oerolfestival datums

Oerolfestival 2025
13-06-2025
Oerolfestival 2024
14-06-2024
Oerolfestival 2023
09-06-2023
Oerolfestival 2022
10-06-2022
Oerolfestival 2021
11-06-2021
Oerolfestival 2020
15-06-2020
Oerolfestival 2019
14-06-2019
Oerolfestival 2018
15-06-2018
Oerolfestival 2017
09-06-2017
Oerolfestival 2022
10-06-2022

Een stukje Oerol geschiedenis

Het Oerolfestival is voor heel veel mensen een begrip geworden. Al vanaf 1982 wordt elk jaar op Terschelling, in juni, dit culturele festival gehouden. Dit festijn duurt 10 dagen en is een drukbezochte toeristentrekker op het waddeneiland Terschelling. Joop Mulder is de oprichter van Oerol, in 1982 was hij eigenaar van het bekende Terschellinger café de Stoep in Midsland. Hij vond dat er meer cultuur en theater nodig was om mensen op Terschelling te vermaken.  Oerol is uitgegroeid in de loop der jaren, als een van de grootste theaterfestivals in Europa.

Wetenswaardigheden Terschelling

Terschelling is een Waddeneiland welke een groot aantal evenementen te bieden heeft. Natuur en cultuur staan voorop op dit heerlijke eiland. Tevens kan genoten worden van de prachtige duinen en het breedste strand van Europa.

De naam Terschelling herinnert aan een kapel die in de middeleeuwen werd gebouwd ter ere van de Heilige Brandanus. Deze Ierse geloofsverkondiger leefde in de 6e eeuw en was schutspatroon van de zeelieden. In het Fries wordt Terschelling ‘Skylge’ genoemd.

West-Terschelling is de hoofdstad van Terschelling. Dit stadje biedt belangrijke attracties als museum ” ’t Behouden Huys”. Hier vindt je een interessant overzicht van de geschiedenis van het eiland en van de zeevaarder Willem Barentsz. Maar ook het Wrakkenmuseum is zeker een bezoekje waard. Je vindt in dit museum de gekste attributen die duikers in loop der jaren hebben opgedoken uit de Waddenzee.

De vuurtoren van Terschelling is de Brandaris en al ruim 428 jaar oud. Deze vuurtoren is de oudst werkende vuurtoren van Nederland. Vroeger mocht de Brandaris beklommen worden maar dat is nu helaas niet meer mogelijk. De vuurtorenwachter heeft een belangrijke taak om scheepverkeer in de gaten te houden en zal worden afgeleid door toeristen.

Terschelling is na Texel het grootste Waddeneiland en heeft ruim 350 kilometer aan fietspaden. Toerisme is één van de belangrijkste bronnen van inkomsten.

Vakantie op Terschelling

Wanneer je de mogelijkheid hebt om je vakantie in juni te plannen, dan is het wanneer je van cultuur houdt, zinvol om dit tijdens het Oerolfestival te doen. Behalve het bezoeken aan de vele theater- en muziekvoorstellingen heb je de mogelijkheid om heerlijk te fietsen en gebruik te maken van het strand en de zee. Overal op het eiland worden theaterproducties gehouden, in de straten, op festivalgronden en op het Groene strand wordt een breed scala aan optredens verzorgd. Het is dan wel druk op Terschelling maar wanneer je vroeg genoeg de camping, een huisje of hotel boekt is het goed toeven op het eiland.

Oerol

De naam Oerol komt uit het Terschellinger dialect en betekent  “overal”. Op heel Terschelling, dus overal op het eiland, is theater en muziek te zien en te beleven. Elk jaar komen zo’n 50.000 mensen naar het eiland om dit festival te beleven. Beeldende kunstenaars, muzikanten en toneelgroepen vanuit heel Nederland maar ook uit het buitenland, laten hun kunsten zien. Voor de cultuurliefhebber is het echt geweldig om dit festival mee te maken.

De Oerol dagkrant

Alles wat met Oerol en het laatste nieuws heeft te maken lees je in de Oerol dagkrant die tijdens het festival wordt uitgegeven. Theatertips en de zogenaamde lokroepjes brengen je op de hoogte van het laatste Oerolnieuws.

Het Imaginaire eiland in 2020

Oerol is een favoriet festival wat zelfs in coronatijd actief is. Het digitale alternatief om een klein stukje Terschelling naar je huiskamer te brengen werd en wordt nog steeds door middel van het Imaginaire eiland voor iedereen toegankelijk gemaakt. Van 15 t/m 19 juni 2020 werd je welkom geheten om digitaal van het Oerol festival te genieten. Het programma was actueel en vond grotendeels virtueel plaats. Het eiland beleven, waar je je ook bevond. De oorspronkelijke startdatum was op vrijdag 12 juni. Dit werd gezien als de warming-up, want vanaf maandag 15 juni 2020 ging het digitale programma van start. Alles beleven vanaf je eigen plek en toch ook met anderen. Voor iedereen is het Imaginaire Eiland ook in 2021 toegankelijk, echter cultuur is niet gratis. Als bezoeker mag je zelf de donatie bepalen.

Oerol 2021, anders dan anders…

Ondanks dat er in maart aangekondigd werd dat er in 2021 een intieme live editie van start zou gaan tijden het Oerolfestival, werd later bekend dat er in juni alleen een digitale versie te volgen zou zijn. Corona zou toch nog te veel druk leggen op politie en zorg. De organisatie  heeft besloten, dat er van een gezellig festival geen sprake meer kan zijn. Veiligheid staat voor iedereen natuurlijk voorop. Met de vele bezoekers die het Oerolfestival jaarlijks bezoekt, kan de veiligheid niet meer worden gewaarborgd.

Echt heel jammer want alles was al in volle voorbereiding, repetities gestart en afspraken waren al gemaakt. De makers wilden en konden niet afwachten of Oerol 2021 zou doorgaan, niets doen en afwachten was geen optie. Er is echter wel een plan gemaakt voor wat wel kan. Evenals vorig jaar kan via het Imaginaire eiland toch cultuur worden gesnoven, maar dan op afstand.

Voorbeeld van een geslaagd Oerol Festival

2017 Was evenals voorgaande Oerolfestivals een bijzonder festijn. Spektakelstukken, straattheater, mime, intiem muziektheater en hilarische circusvoorstellingen werden door velen bezocht. Maar ook de Oerol-expedities, welke in het teken stonden van weidevogels, hebben op veel mensen een goede indruk achtergelaten. Vogels en Terschelling…dat hoort bij elkaar!

De weidevogels werden in 2017 in de spotlight gezet. Oerol werkte nauw samen met de Vogelbescherming Nederland, dit in het kader van het project PolderPracht. Vogelbescherming Nederland zet zich in om weidevogels te beschermen en de Terschellinger Polder tot een vogelparadijs te maken.

In 2017 werden er twee PolderPracht kunstvoorstellingen aangeboden die deel uitmaakten van het Expeditie programma van Oerol. Deze kunstvoorstellingen vonden plaats midden in de natuur. Op deze manier werd de natuur onderdeel van de voorstelling. De expedities lieten de bezoekers zien hoe de keuzes die je maakt als boer en consument de leefomgeving van de weidevogels beïnvloed. Het was een unieke ervaring die men niet had willen missen.

Hoe kom ik op Terschelling?

Wil je ook is een écht Oerolfestival meemaken? Dan ben je genoodzaakt er een korte bootreis voor over te hebben. Juist leuk, want wanneer je op de boot van Harlingen naar Terschelling-West vaart heb je het gevoel dat je er echt helemaal uit bent. Rederij Doeksen verzorgd de bootreizen. Kijk voor alle informatie over afvaarten enz. op https://www.rederij-doeksen.nl/