Roze zaterdag 2025

Roze zaterdag
Officiële vrije dag: Nee

Roze zaterdag datums

Roze zaterdag 2025
28-06-2025
Roze zaterdag 2024
29-06-2024
Roze zaterdag 2023
24-06-2023
Roze zaterdag 2022
18-06-2022
Roze zaterdag 2021
16-10-2021
Roze zaterdag 2019
29-06-2019
Roze zaterdag 2018
23-06-2018
Roze zaterdag 2017
24-06-2017

Geschiedenis Roze zaterdag

De Amerikaanse Gay Pride Parade wordt in Nederland elk jaar gevierd als Roze Zaterdag. De eerste Gay Pride Parade vond plaats op 28 juni 1970 in New-York. Dit was naar aanleiding van rellen die in 1969 hadden plaatsgevonden. De politie viel de homobar Stonewall-Inn in Christopher street New-York binnen. De rechten van homo’s en lesbiennes werden overschreden en door een georganiseerde strijd te gaan voeren werd mede de Gay Pride Parade georganiseerd. Men wilde laten zien dat homo’s net zoveel rechten hadden als hetero’s.

In Nederland werd voor het eerst in 1969 gedemonstreerd met als doel om het uit 1911 stammende artikel in het Wetboek van Strafrecht, te veranderen. Dit artikel stelde een leeftijdsgrens voor homoseks op 21 jaar, terwijl heteroseks op 16-jarige leeftijd mocht. Het artikel werd uiteindelijk in 1971 afgeschaft.

De stichting Roze zaterdag kent ieder jaar de organisatie toe aan een stad in Nederland. Dit wordt twee jaar vooruit toegekend. In 2020 liep alles een beetje spaak in verband met corona. 2020 Werd daarom geen Roze zaterdag gehouden. Uiteindelijk zal in 2021 in Leeuwarden de Roze zaterdag op 16 oktober worden gevierd.

Ook België kent een Roze zaterdag, deze wordt sinds 1996 altijd in Brussel gehouden. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar elk jaar een andere stad mag laten zien, hoe zij dit feest gaan invullen.

Leeuwarden zal zich als grote stad sterk maken voor de homorechten van de mens. Informatiemarkten en allerlei activiteiten die zich richten op tolerantie tegen de holebi-community worden door dit evenement tot uiting gebracht.

In principe wordt jaarlijks in Nederland op de laatste zaterdag van juni de Roze Zaterdag georganiseerd. Door omstandigheden, denk aan corona, kan deze datum verplaatst worden.

Activiteiten Roze zaterdag

Dit jaarlijks terugkerend festival voor homoseksuele mannen en vrouwen zit vol met ludieke activiteiten. Ter nagedachtenis aan de opstand in New-York tijdens de Stone-wall rellen in 1969 wordt elke laatste zaterdag van juni in steeds weer een andere stad veel festiviteiten georganiseerd. Niet enkel homo’s werken hier aan mee, maar ook vele heteromannen en vrouwen. Zangers, dansers en bekende Nederlanders dragen hun steentje bij om er een topfeest van te maken. Als voorbeeld nemen we even de Roze Zaterdag van 2019.

Venlo-Krefeld

De Roze zaterdag van 2019 vond plaats in Venlo-Krefeld. Deze was op 29 juni. Er werd een gevarieerd programma aangeboden van muziek, theater en dans. Bekende zangers en zangeressen als Maan, 2 Brothers on the 4th Floor en vele anderen stonden op het podium om hun muzikale bijdrage te leveren. De toegang was geheel gratis en er werd duidelijk van de muziek en dans genoten.

Regenboogparade

Begin van de middag ging de regenboogparade van start. Deze trok als een kleurrijke stoet door de stad en eindigde op de Markt bij het stadhuis. De deelnemers aan deze parade laten zien wie ze zijn. Soms op een hilarische manier, maar ook subtiel en ingetogen laat men zien waar men voor staat. Ongeacht seksuele voorkeur, huidskleur of geloof. Geweldig om naar te kijken en van te genieten.

Infomarkten en afterparty’s

De burgemeesters van Krefeld en Venlo, openden officieel de Roze zaterdag. Daarna begon de aangekondigde programmering. Alle activiteiten gingen van start, met afwisselend optredens van DJ’s , theater, spel voor de kids, senioren matinee en diverse afterparty’s. Om 17.30 werd de sleutel aan de stad Leeuwarden symbolisch overgedragen. Leeuwarden was uitverkoren om de volgende Roze zaterdag te organiseren. Deze gaat plaatsvinden op 16 oktober 2021.

De zondagochtend werd met een gezamenlijk ontbijt aan de Maas afgesloten. Een fantastisch weekend ter bevordering van de integratie en acceptatie van onze medemensen met een andere geaardheid!

Organisatie Roze Zaterdag

Steden die zich kandidaat willen stellen om een Roze zaterdag te organiseren dienen dit ruim twee jaar van te voren te doen. Men moet o.a. aan kunnen tonen hoe het gesteld is met de lhbti-gemeenschap in hun gemeente of stad. De organisatievorm en financiële onderbouwing moet worden onderlegd. Wat is het globale programma, de beoogde datum en hoe is de bereikbaarheid geregeld. Alles moet veilig en verantwoord kunnen verlopen. Al deze feiten moeten worden ingevuld in een bidbook. Dit bidbook kan worden geupload en een goed beeld geven van de plannen en organisatie van dit evenement.

Waarom Roze zaterdag

Als eerste is Roze zaterdag een herdenking aan de rellen van 1969 in New-York. Maar het belangrijkste is dat homo’s en lesbiennes laten zien dat ze er ook bij horen. Het evenement is educatief en feestelijk voor alle inwoners en bezoekers. De roulatie van steeds weer een andere stad is bedoeld om de stad een roze impuls te geven en mensen aan het denken te zetten. De feesten zijn in elke stad weer even bijzonder. Geschikt om met je gezin te bezoeken, want ook aan de kids wordt gedacht.

Leeuwarden 2021

April 2020 werd bekend dat de Roze Zaterdag in Leeuwarden niet kon plaatsvinden vanwege het coronavirus. In overleg werd het evenement naar juni 2021 verplaatst. Dit is echter nog te vroeg voor dit grootse festijn zodat men wederom weer heeft besloten deze Roze zaterdag te verschuiven naar 16 oktober 2021.

2020 Is er dus geen Roze Zaterdag geweest. Dit betekent dat alle geplande Roze Zaterdagen een jaar zijn verschoven. Eigenlijk stond Rotterdam voor 2021. Dit wordt dus 2022.

Activiteiten

Leeuwarden is klaar om er een onvergetelijke Roze Zaterdag van te maken. Na het organiseren van Culturele Hoofdstad 2018 weet Leeuwarden hoe zij moeten uitpakken om een groots feest te organiseren. Je mag zijn wie je bent! Homo, lesbisch, transgender, non-binary, panseksueel, intersekse, heteroseksueel, aseksueel of elke andere geaardheid, iedereen mag er zijn! Diversiteit wordt omarmd in Leeuwarden. Er zullen verschillende podia met veel cultuur, muziek en informatiemarkten aanwezig zijn.

Ik ben trots, ik ben Fries!

Veel mensen uit onze samenleving voelen zich onveilig en niet geaccepteerd. Ook de Friese gemeenschap heeft hier mee te maken. Discriminatie en verbaal geweld zijn nog steeds aan de orde van de dag. Friesland kleurt, verbindt ons allemaal en niet alleen tijdens Roze Zaterdag. Samen één betekent diversiteit, acceptatie en inclusie.

Wat is diversiteit?

Ben je vrouw of man, of juist niet? Je sekse vertelt je hoe je bent geboren. Het gender zijn geeft aan hoe jij je voelt en hoe mensen tegen je aankijken. Met seksuele oriëntatie kom je er achter op welke gender je valt. Nog steeds is het moeilijk voor veel mensen om uit de kast te komen en je seksuele geaardheid en gevoelens te accepteren. Door middel van Roze Zaterdagen ontdek je bepaalde geaardheden en kun je tijdens informatiemarkten etc. in gesprek komen met gelijkgestemden.