In Nederland zijn er vijf reguliere schoolvakanties. De langste is natuurlijk de zomervakantie. Verder zijn er nog de herfstvakantie, de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie en de meivakantie. Nederland is onderverdeeld in drie regio’s, namelijk Noord, Midden en Zuid. Elke regio heeft een verschillend moment waarop de vakantie begint en eindigt. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen tegelijk op vakantie gaat. Soms is er wel enige overlap. De data van drie vakanties voor de basisscholen en de middelbare scholen worden door het Ministerie van Onderwijs bepaald. Het gaat om zes weken zomervakantie, twee weken kerstvakantie en een week meivakantie. Verder kunnen de scholen hun vakantiedagen zelf indelen.
Herfstvakantie
De herfstvakantie is de eerste vakantie in een schooljaar. Deze vakantie is een week in de tweede helft van oktober. De dagen worden korter en de klok wordt verzet. Voor sommige kinderen is dit echt een moment om uit te blazen, omdat de eerste periode van het schooljaar vaak relatief lang is, net als de tweede. Dat komt doordat er geen onderbrekingen zijn met vrije dagen. Ook moet iedereen weer even wennen aan het veranderde ritme na de zomer.
Kerstvakantie
De kerstvakantie duurt twee weken en is de enige vakantie die voor iedereen in exact dezelfde weken valt. De eerste week is altijd de week waarin de eerste en tweede kerstdag valt. Het is een gevarieerde vakantie, omdat zowel de kerstdagen als oud en nieuw hierin gevierd worden.
Voorjaarsvakantie
De voorjaarsvakantie wordt door velen ook wel de krokusvakantie genoemd en in het zuiden de carnavalsvakantie. Deze valt in februari en/of maart. Alleen wanneer carnaval buiten deze periode valt, kan het wel eens voorkomen dat de zuidelijke regio wat eerder vakantie heeft. Ook al is het voorjaarsvakantie, veel mensen houden de winter nog even vast door een weekje te gaan skiƫn. De wegen richting Oostenrijk en Zwitserland staan vaak vol files in deze periode.
Meivakantie
Scholen hebben wettelijk een week vrij. Toch geven de meeste scholen hun leerlingen een week extra vakantie. Dat komt door de vele feestdagen die in deze weken vallen, namelijk Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart. Steeds meer mensen kiezen ervoor om in deze twee weken een reis naar een verre bestemming te maken, omdat de prijzen wat lager liggen dan in het hoofdseizoen en ook de temperatuur nog iets aangenamer is. Na de meivakantie starten de eindexamens, waardoor de eindexamenleerlingen vaak hun laatste schooldag van het jaar al voor deze vakantie hebben.
Zomervakantie
De zomervakantie duurt voor het basisonderwijs zes weken en voor het voortgezet onderwijs vaak nog wat langer. Deze vakantie luidt het einde van een schooljaar in. Het is echt even een “break” in het jaar en dat is zeker met mooi zomerweer wel zo fijn. Veel mensen gebruiken deze periode om van huis te gaan, al dan niet naar het buitenland. Nadat ze weer op adem zijn gekomen, gaan de leerlingen en studenten een frisse start tegemoet in het nieuwe schooljaar!