Verloren maandag belgie

Het nieuwe jaar is net begonnen en in België wordt er alweer uitgekeken naar de eerste maandag na Driekoningen. Dit is namelijk geen gewone maandag, maar Verloren Maandag – een dag waarop er traditioneel een hartig feestmaal wordt gegeten, bestaande uit worstenbroodjes en appelbollen. Maar wat is de oorsprong van deze feestdag en waarom is het nog steeds zo populair? In dit artikel duiken we dieper in op Verloren Maandag en alles wat hierbij hoort.

Wat is Verloren Maandag?

Verloren Maandag is een feestdag die in België gevierd wordt op de eerste maandag na Driekoningen. In Vlaanderen wordt deze dag ook wel ‘Verzworen Maandag’ genoemd. Het is een traditionele feestdag die vooral bekendstaat om de lekkernijen die op deze dag gegeten worden, zoals worstenbroodjes en appelbollen. Dit gebruik stamt uit de tijd dat er nog geen koelkasten waren en men al het overtollige voedsel na de feestdagen probeerde op te maken.

De geschiedenis van Verloren Maandag

De oorsprong van Verloren Maandag is niet helemaal duidelijk, maar het feest gaat in ieder geval terug tot de Middeleeuwen. In die tijd werden er op de eerste maandag na Driekoningen raadsvergaderingen gehouden en nieuwe ambtenaren aangesteld. Dit was echter geen betaalde dag en daarom werd deze dag ook wel ‘verloren’ genoemd. Om de ambtenaren toch een extraatje te geven, kregen zij op deze dag worstenbroodjes en appelbollen als beloning.

Met de opkomst van de industrie en de komst van de koelkasten in de 20e eeuw, veranderde Verloren Maandag van betekenis. De dag werd niet langer geassocieerd met raadsvergaderingen en ambtenaren, maar met het traditionele feestmaal.

De tradities van Verloren Maandag

Naast het eten van worstenbroodjes en appelbollen zijn er nog meer tradities rondom Verloren Maandag. Zo is het gebruikelijk dat werkgevers hun werknemers op deze dag trakteren op een hapje en drankje. Ook worden er in sommige steden Vlaamse reuzen en fanfares ingezet om de feestelijke sfeer te versterken.

Een andere traditie die op Verloren Maandag plaatsvindt, is het ‘koninginnenrijden’. Dit is een wedstrijd waarbij mannen te paard een ring moeten steken met een lans. De winnaar wordt beloond met de titel ‘koning’.

Het eten op Verloren Maandag

Zoals eerder genoemd, staat Verloren Maandag vooral bekend om het traditionele feestmaal van worstenbroodjes en appelbollen. Dit zijn hartige en zoete snacks die al vroeg in de ochtend worden gegeten. De worstenbroodjes zijn gevuld met gehakt en kruiden en de appelbollen zijn gemaakt van appels, rozijnen en deeg.

Het is gebruikelijk dat de worstenbroodjes en appelbollen vers worden bereid en net uit de oven komen. In sommige regio’s wordt er ook nog een ander gerecht gegeten, zoals een stoofpotje of een pannenkoek.

Verloren Maandag vandaag de dag

Hoewel Verloren Maandag een lange geschiedenis heeft, is het feest nog steeds springlevend. In veel Belgische steden en dorpen worden op deze dag evenementen georganiseerd en de lekkernijen blijven populair onder jong en oud.

In 2021 werd Verloren Maandag echter anders gevierd vanwege de coronamaatregelen. Sommige bakkerijen boden afhaal- of bezorgdiensten aan, zodat mensen thuis konden genieten van de traditionele snacks.

Veelgestelde vragen over Verloren Maandag

1. Waar in België wordt Verloren Maandag gevierd?
2. Hoe maak je worstenbroodjes en appelbollen?
3. Worden er nog meer gerechten gegeten op Verloren Maandag?
4. Is Verloren Maandag een officiële feestdag in België?
5. Wat is de oorsprong van de naam ‘Verloren Maandag’?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Verloren Maandag wordt in heel België gevierd, maar vooral in Antwerpen en omstreken.
2. Voor het maken van worstenbroodjes en appelbollen zijn verschillende recepten beschikbaar op het internet.
3. In sommige regio’s van België worden ook stoofpotjes, pannenkoeken en andere gerechten gegeten op Verloren Maandag.
4. Verloren Maandag is geen officiële feestdag in België, maar wordt wel op grote schaal gevierd.
5. De naam ‘Verloren Maandag’ komt waarschijnlijk voort uit het feit dat ambtenaren op deze dag geen betaalde werkdag hadden en de dag daarom ‘verloren’ was.