Anzac day australie

ANZAC Day is een belangrijke nationale feestdag in heel Australië en Nieuw-Zeeland. Het herdenkt de militairen die dienden en stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. In dit artikel zullen we alle belangrijke aspecten van ANZAC Day bespreken, inclusief de geschiedenis, vieringen en tradities.

Geschiedenis

ANZAC Day is vernoemd naar de Australian and New Zealand Army Corps, die in 1915 deelnam aan de Slag om Gallipoli in Turkije. Op 25 april van dat jaar landden de ANZAC-troepen op het schiereiland Gallipoli, waar ze vochten tegen het Ottomaanse Rijk. Het was een van de belangrijkste militaire campagnes van de Eerste Wereldoorlog, met meer dan 8.700 dodelijke slachtoffers aan ANZAC-zijde.

Nationale feestdag

ANZAC Day is sinds 1916 een nationale feestdag in Australië en Nieuw-Zeeland. Het wordt gevierd op 25 april en is een dag van herdenking en respect voor de militairen die dienden en stierven in alle oorlogen. Veel bedrijven blijven op ANZAC Day gesloten en er worden verschillende ceremonies en evenementen georganiseerd in het hele land.

Dawn Service

Een van de belangrijkste ANZAC Day-evenementen is de Dawn Service. Dit is een herdenking die begint bij zonsopgang op ANZAC Day en die plaatsvindt bij lokale oorlogsmonumenten en gedenktekens. Bij de Dawn Service worden hymnes gezongen, er worden kransen gelegd en er is een minuut stilte ter nagedachtenis aan de militairen.

ANZAC Parade

Na de Dawn Service vindt er vaak een ANZAC Parade plaats. Dit is een processie van veteranen, militaire banden en andere organisaties die door de stad marcheren. Het biedt een kans voor de gemeenschap om respect te tonen en te herinneren aan de offers die veteranen hebben gebracht.

Two-Up

Een van de meer controversiële tradities van ANZAC Day is het spelen van ‘Two-Up’. Dit is een eeuwenoud gokspel dat populair was bij militairen en dat nog steeds op ANZAC Day wordt gespeeld in pubs en clubs in heel Australië. Twee-Up is echter illegaal op andere dagen van het jaar, behalve op ANZAC Day.

ANZAC-gebak

Een andere belangrijke traditie op ANZAC Day is de ANZAC-gebakken. Deze koekjes zijn in het begin van de 20e eeuw uitgevonden en werden oorspronkelijk naar de militairen gestuurd tijdens de oorlogen. Ze zijn gemaakt van havermout, suiker, bloem, kokos, boter en golden syrup. ANZAC-gebakjes zijn nog steeds populair in Australië en Nieuw-Zeeland, en worden vaak verkocht als fondsenwerving voor lokale gemeenschappen.

Conclusie

ANZAC Day is een belangrijke en gerespecteerde nationale feestdag in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is een dag van herdenking en respect voor de militairen die dienden en stierven in alle oorlogen. De Dawn Service, ANZAC Parade, en de traditie van Two-Up en ANZAC-gebakken maken allemaal deel uit van deze dag. Het is een dag om te herinneren en om onze waardering te tonen voor deze dappere mannen en vrouwen.

Veelgestelde vragen

1. Wat betekent ANZAC?
– ANZAC staat voor Australian and New Zealand Army Corps.
2. Hoe lang duurt ANZAC Day?
– ANZAC Day wordt op 25 april gevierd en wordt door de hele dag gevierd met verschillende ceremonies en evenementen.
3. Waarom is Two-Up illegaal behalve op ANZAC Day?
– Two-Up wordt beschouwd als een gokspel en is om die reden verboden in Australië, behalve op ANZAC Day uit respect voor de historische associatie met ANZAC-soldaten.
4. Waar kan ik ANZAC-gebakken kopen?
– ANZAC-gebakken zijn verkrijgbaar bij de meeste bakkerijen en supermarkten in Australië en Nieuw-Zeeland en worden vaak als fondsenwerving verkocht tijdens ANZAC Day-evenementen.
5. Welke andere landen vieren ANZAC Day?
– ANZAC Day is voornamelijk een Australische en Nieuw-Zeelandse feestdag, maar er zijn ANZAC Day-evenementen en ceremonies over de hele wereld, vooral in Europa en het Midden-Oosten waar de ANZAC-troepen hebben gevochten.