Columbus dag maandag

Op de tweede maandag van oktober wordt in Nederland Columbusdag gevierd. Columbusdag is een feestdag ter ere van de ontdekking van Amerika door Christopher Columbus op 12 oktober 1492. Hoewel Columbusdag niet zo’n grote feestdag is in Nederland als in sommige andere landen, is het nog steeds een belangrijke gebeurtenis voor mensen van Italiaanse en Spaanse afkomst.

De geschiedenis van Columbusdag

Columbusdag vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar het in 1937 tot nationale feestdag werd uitgeroepen. Het was bedoeld om de Italiaanse immigranten in Amerika te eren, vooral omdat Columbus zelf van Italiaanse afkomst was. In 1971 werd Columbusdag verplaatst naar de tweede maandag van oktober om een lang weekend te creëren voor werknemers.

Columbusdag maandag in Nederland

In Nederland wordt Columbusdag voornamelijk gevierd door de Italiaanse en Spaanse gemeenschappen. Net als veel andere feestdagen in Nederland, vallen de scholen en banken mogelijk niet onder de sluitingsacties. Dit betekent dat veel mensen gewoon doorgaan met hun dagelijkse activiteiten, terwijl anderen vrij nemen om de dag te vieren. In sommige steden worden parades georganiseerd en in Amsterdam en New York is er zelfs een feestelijke Columbusdagparade.

Het vieren van Columbusdag in Nederland

Als je van plan bent om Columbusdag te vieren in Nederland, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om in de stemming te komen. Je zou kunnen beginnen met het kopen van een Italiaanse of Spaanse vlag die je kunt uithangen op de dag van de viering. Maak traditionele gerechten zoals pasta of paella om in de feeststemming te komen. Je zou ook een speciale viering kunnen bijwonen in je gemeenschap, zoals een Columbusdagparade of -feest.

Traditionele Italiaanse gerechten voor Columbusdag

Columbusdag is een goede reden om een ​​heerlijke Italiaanse maaltijd te bereiden. Hier zijn enkele traditionele Italiaanse gerechten die je zou kunnen maken:

– Spaghetti alla carbonara
– Risotto alla milanese
– Tiramisu
– Focaccia
– Gnocchi alla sorrentina

Traditionele Spaanse gerechten voor Columbusdag

Als je liever een Spaanse maaltijd bereidt, zijn hier enkele traditionele Spaanse gerechten die je zou kunnen maken:

– Paella
– Gazpacho
– Churros
– Croquetas
– Empanadas

Andere feestdagen in oktober

Oktober is ook de maand van andere feestdagen, zoals:
– Dierendag op 4 oktober
– Wereldvoedseldag op 16 oktober
– Halloween op 31 oktober

Conclusie

Columbusdag is misschien niet zo’n grote feestdag in Nederland als in sommige andere landen, maar het is nog steeds een belangrijke gebeurtenis voor mensen van Italiaanse en Spaanse afkomst. Of je nu in Nederland woont of een Italiaanse of Spaanse achtergrond hebt, Columbusdag is een goede reden om te genieten van lekker eten en sociale bijeenkomsten. Het is ook een gelegenheid om andere feestdagen in oktober te vieren. We hopen dat dit artikel je inspireert om Columbusdag te vieren en om je Spaanse of Italiaanse roots te omarmen.

Veelgestelde vragen

1. Is Columbusdag een nationale feestdag in Nederland?
Columbusdag is geen nationale feestdag in Nederland, maar wordt wel gevierd door de Italiaanse en Spaanse gemeenschappen.

2. Wat wordt er in Nederland gevierd op Columbusdag?
Op Columbusdag worden in Nederland vooral de Italiaanse en Spaanse gemeenschappen gevierd, maar er kunnen ook parades en feesten worden georganiseerd.

3. Worden scholen en banken gesloten op Columbusdag in Nederland?
Nee, scholen en banken zijn doorgaans niet gesloten op Columbusdag in Nederland.

4. Waarom werd Columbusdag in de Verenigde Staten tot een nationale feestdag gemaakt?
Columbusdag werd in de Verenigde Staten tot een nationale feestdag uitgeroepen om de Italiaanse immigranten te eren, vooral omdat Columbus van Italiaanse afkomst was.

5. Welke andere feestdagen worden in oktober gevierd?
Andere feestdagen die in oktober worden gevierd zijn onder meer Dierendag, Wereldvoedseldag en Halloween.