Dag van de leerkracht 2024

Dag van de leerkracht
Officiƫle vrije dag: Nee

Dag van de leerkracht datums

Dag van de leerkracht 2025
05-10-2025
Dag van de leerkracht 2024
05-10-2024
Dag van de leerkracht 2023
05-10-2023
Dag van de leerkracht 2022
05-10-2022
Dag van de leerkracht 2021
05-10-2021
Dag van de leerkracht 2020
05-10-2020
Dag van de leerkracht 2019
05-10-2019
Dag van de leerkracht 2018
05-10-2018
Dag van de leerkracht 2017
05-10-2017

Er zijn meer dan 350.000 leerkrachten in Nederland. Leerkrachten staan voor opvoeding en kennis voor kinderen en ook voor volwassenen. Jarenlang besteden deze personen veel tijd aan het klaarmaken van de volgende generatie voor de toekomst. Maar de leraren en leraressen staan onder een hoge werkdruk. Daarom hebben we een dag van de leerkracht (of leraar). De dag waarop we de leerkrachten in het zonnetje zetten. In Nederland valt de dag van de leerkracht altijd op 5 oktober. De dag is door de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) uitgeroepen tot de wereldwijde dag van de leraar.

Nationale Onderwijs Week

De dag van de leraar is onderdeel van de Nederlandse Nationale Onderwijs Week. Een week vol positieve landelijke aandacht voor het onderwijs. In deze week zijn er een aantal activiteiten. Zo wordt er door de Nationale Onderwijs Film, de film of documentaire van het jaar gekozen. Door de Nationale Onderwijs Talenten worden bepaalde studenten van de lerarenopleiding in het zonnetje gezet. In de Nationale Onderwijs prijs worden bijzondere projecten in het onderwijs in het zonnetje gezet. Ten slotte wordt in de Nationale Onderwijs Stad de stad gekozen die als epicentrum van de week van het onderwijs zal fungeren. Een stad in Nederland kan de Nationale Onderwijs Stad worden door de samenwerking met het onderwijs en bijzondere projecten die bijdragen aan een beter onderwijs van de toekomst.

Leraar van het jaar

Aan het eind van de Nationale Onderwijs Week word ook bekend gemaakt welke leraar is verkozen tot leraar van het jaar. Het ultieme cadeau voor jouw leraar of lerares. Iedereen kan zijn favoriete lerares of leraar opgeven voor een nominatie voor leraar van het jaar. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verteld ieder jaar in een nieuwsbrief wanneer de inschrijving voor leraar van het jaar is gestart. De inschrijving en bekendmaking wordt geregeld door het NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling). Elk jaar zijn er vier winnaars, uit het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, het speciale onderwijs en het middelbare beroeps onderwijs.

Wereldwijde dag van de leerkracht

De dag van de leraar wordt bijna overal ter wereld gevierd. Maar dat gebeurd niet bij alle lande op dezelfde dag. Eenentwintig landen vieren elk jaar de dag van de leraar op 5 oktober. Elf landen vieren de dag van de leraar op 28 februari. Dan zijn er ook nog andere dagen waarop de dag van de leraar wordt gevierd. Soms omdat landen met de dag van de leraar historische personen eren, die het onderwijs in dat land vooruit hebben geholpen, soms vanwege religieuze redenen (heiligen, Confucius, enz.). In Brunei bijvoorbeeld valt de dag van de leraar op 23 september de geboortedatum van Sultan Omar Ali Saifuddien III, de architect van het moderne Brunei, die het belang van onderwijs had benadrukt door een beleid in te voeren waarbij de inwoners geen vergoedingen moesten betalen om naar school te kunnen gaan.

Niet verwacht is het mooiste cadeau

Voor veel scholen is de dag van de leerkracht ook het moment om het onderwijzend personeel een cadeautje te geven. Vaak zijn dit boekenbonnen, maar soms ook weleens een dagje uit. Vaak wordt de dag van de leraar echter vergeten, terwijl het het ultieme moment is waarop je jouw leraar of lerares kan laten zien, dat je zijn of haar inzet waardeert. Zeker als jouw leraar het niet verwacht is het nog leuker. Je kan deze dag vieren op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld een fruitmand laten bezorgen in de lerarenkamer. Steeds vaker geven ook ouders een presentje aan de leraar of lerares van hun kinderen. Van snoepzakjes tot fruit en van notitieboekje tot mok. Er is genoeg te vinden.

Geschenken voor leerkrachten

Ook voor deze feestdag zijn er veel geschenken te krijgen. Er zijn taarten, chocolade, thee en mokken voor jouw leraar of lerares te verkrijgen. Alles speciaal voor deze dag. Wat voor veel leraren en leraressen extra gewaardeerd wordt is een gepersonaliseerd cadeau. Een boekenbon is aardig maar een mok met bijvoorbeeld zijn of haar foto erop, of een persoonlijke boodschap, maakt het nog iets persoonlijker. Een bedankje voor de juf of meester hoeft geen rocket science te zijn!

Verwante dagen

De dag van de leerkracht staat niet alleen als dag om iets te vieren in het onderwijs. Bij de kerntaak als leraar en lerares zijn er nog meer beroepen betrokken bij de opvoeding van kinderen. De dag van de leraar is nauw verwant aan andere dagen:

De internationale dag van het handschrift op 23 januari

Het leren schrijven is erg belangrijk, overal ter wereld. Leren schrijven is ten eerste van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Verder is het leren schrijven goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. De dag is ter nagedachtenis van de Amerikaan John Hancock die de eerste handtekening zette onder de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring.

De internationale dag van de leid(st)er op 16 september

Er zijn in Nederland bijna 5.000 kinderdagverblijven. Duizenden kinderen gaan elke dag naar de kinderopvang of het kinderdagverblijf. De leiders en leidsters in de kinderopvang hebben daarom grote invloed in de opvoeding van onze kinderen. Deze dag wordt gebruikt om deze mensen in het zonnetje te zetten.

De internationale dag van de schoolbibliotheek op 4 oktober

De Internationale Dag van de Schoolbibliotheek. Op de eerste maandag van oktober wil men aandacht vragen voor het belang van schoolbibliotheken. Onderdeel van het leren lezen en schoolbibliotheken.

Elk jaar op 5 oktober vieren we de dag van de leerkracht. Deze dag gebruiken we om leraren en leraressen in het zonnetje te zetten. In Nederland is deze dag onderdeel van de Nationale Onderwijs Week. Ook wordt elk jaar een leerkracht van het jaar gekozen voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, het speciale onderwijs en het middelbare beroeps onderwijs. Veel scholen geven hun leerkrachten een presentje op deze dag. Tegenwoordig geven ook ouders een presentje op deze dag om hun waardering te uiten voor de leerkracht van hun kind. Cadeautjes voor leerkrachten zijn er in veel soorten en maten te vinden. Het beste cadeau blijft echter een persoonlijk cadeau speciaal voor die leerkracht.