Dag van de thuiszorg 2024

Dag van de thuiszorg
Officiële vrije dag: Nee

Dag van de thuiszorg datums

Dag van de thuiszorg 2025
24-09-2025
Dag van de thuiszorg 2024
25-09-2024
Dag van de thuiszorg 2023
27-09-2023
Dag van de thuiszorg 2022
28-09-2022
Dag van de thuiszorg 2021
22-09-2021
Dag van de thuiszorg 2020
23-09-2020
Dag van de thuiszorg 2019
25-09-2019
Dag van de thuiszorg 2018
26-09-2018
Dag van de thuiszorg 2017
27-09-2017

Wanneer je wat ouder wordt of een operatie achter de rug hebt, is het soms nodig dat je iemand van de thuiszorg nodig hebt. Douchen, aan en- uitkleden gaat gemakkelijker wanneer je een goede hulp hebt. Ook het innemen van medicijnen op het juiste tijdstip kan een probleem zijn. Je kunt echter nog best wel zelfstandig thuis wonen, maar voor bepaalde handelingen heb je iemand nodig die je helpt. Je kunt door het inschakelen van thuiszorg voorkomen dat je in een verpleegtehuis terecht komt.

Verpleging en verzorging aan huis valt onder thuiszorg. Wordt ook wel aangeduid als wijkverpleging.

Wijkverpleegkundige

De wijkverpleegkundige kan alle verzorging thuisgeven, welke jijzelf niet meer kan. Dit kan tijdelijk zijn na een ziekenhuisopname of elke dag door je naaste of mantelzorger te ondersteunen. Een wijkverpleegkundige zorgt er voor, dat je leven op aangename wijze, thuis kan verlopen.

De wijkverpleegkundige is gekwalificeerd en geeft veilige zorg, mede door het vaste team waaronder hij of zij fungeert. De wijkverpleegkundigen zorgen er voor, dat het leven een stuk aangenamer is, ook voor je naaste of mantelzorger.

Voorbeeld van thuiszorgsituatie

Een alleenstaande oudere dame brak haar heup doordat zij onverhoeds ’s nachts uit bed viel. Gelukkig kon deze mevrouw 112 bellen zodat zij nog dezelfde nacht in het ziekenhuis werd opgenomen. Al snel werd zij geopereerd en kon na een aantal dagen naar een revalidatiekliniek. Hier verbleef zij een week of 6. Deze mevrouw kon naar huis maar had veel moeite met wassen en aankleden. Haar dochter kwam elke dag even langs om de boodschappen en het eten te verzorgen en gelukkig kwam de wijkverpleegkundige van Buurtzorg, iedere dag even helpen met douchen en aankleden. Dat is voor de naaste familie een hele zorg minder. De wijkverpleegkundige is alert op de gezondheid en verder verloop van de genezing en dat is een geruststellende gedachte.

Hard  werken

Thuiszorgmedewerkers zijn harde werkers. Een wijkverpleegkundige gaat van de ene cliënt naar de andere en gunt zich vaak geen tijd voor een kop koffie. Door weer en wind bezoeken zij elke dag de mensen die zorg nodig hebben. Het is daarom noodzaak om deze mensen een hart onder de riem te steken. Door complimenten te geven tijdens de Dag van de thuiszorg voelen deze medewerkers dat ze gewaardeerd worden.

Dag van de thuiszorg

Sinds 1990 is de Dag van de thuiszorg dé dag om mensen die in de thuiszorg werkzaam zijn te complimenteren. Dit vindt altijd plaats op de vierde woensdag in september. Dit hoeft niet altijd door middel van cadeaus maar juist door het geven van complimentjes. Zij staan altijd klaar voor mensen die, soms tijdelijk bepaalde handelingen niet meer kunnen verrichten, te helpen.

Complimentjes geven is voor veel mensen moeilijk. Tóch is het belangrijk aandacht te besteden aan deze hardwerkende mensen in de thuiszorg. Zonder hen kunnen veel mensen nog thuis blijven wonen en blijft hun leven waardevol.

Complimentjes geven

Het geven van een compliment moet oprecht zijn. Niet zo maar tussen neus en lippen door, maar iemand persoonlijk benaderen. Dit kan uiteraard door een bosje bloemen te geven, maar dat hoeft niet persé. Zorg er altijd voor dat je de ik-vorm gebruikt en laat weten wat je zo speciaal aan de zorgmedewerker vind. Geef een compliment die bij je past, dit betekent dat je niet moet gaan overdrijven en gewoon jezelf moet blijven. Mensen zullen dit enorm waarderen!