De nationale pannenkoekdag

Op de Nationale Pannenkoekdag vieren we één van de meest geliefde gerechten ter wereld: de pannenkoek! Op deze dag worden door heel Nederland scholen en restaurants omgetoverd tot ware pannenkoekenparadijzen. Maar waar komt deze feestelijke dag vandaan en wat kun je allemaal verwachten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Nationale Pannenkoekdag.

Wat is de Nationale Pannenkoekdag?

De Nationale Pannenkoekdag is een jaarlijkse feestdag waarbij kinderen van basisscholen pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Ook restaurants en pannenkoekenhuizen doen mee aan deze dag en bieden speciale acties en menu’s aan. Op de Nationale Pannenkoekdag draait het allemaal om de traditionele pannenkoek.

Wanneer is de Nationale Pannenkoekdag?

De Nationale Pannenkoekdag valt ieder jaar op de tweede vrijdag van maart. In 2022 zal dit dus op 11 maart zijn.

Ontstaan van de Nationale Pannenkoekdag

De Nationale Pannenkoekdag is ontstaan in 2007. De dag werd bedacht door Koopmans, Tefal en het Nationaal Ouderenfonds. Het doel van deze dag is om jong en oud samen te brengen en om ouderen in het zonnetje te zetten. Door samen pannenkoeken te bakken en te eten, ontstaat er een mooie verbinding tussen jong en oud. Sinds de start in 2007 is de Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijk evenement.

Waarom pannenkoeken?

De pannenkoek is een eeuwenoud gerecht en wordt over de hele wereld gegeten. In Nederland is de pannenkoek één van de meest geliefde gerechten. Door het eenvoudige recept en de veelzijdigheid kunnen pannenkoeken door jong en oud worden gemaakt en gegeten. Mede hierdoor is de pannenkoek het perfecte gerecht voor de Nationale Pannenkoekdag.

Speciale acties

Tijdens de Nationale Pannenkoekdag bieden verschillende restaurants en pannenkoekenhuizen speciale acties aan. Zo kun je bijvoorbeeld onbeperkt pannenkoeken eten of voor een gereduceerd tarief een menu bestellen. Ook kun je vaak kiezen uit bijzondere toppings en ingrediënten die speciaal voor deze dag zijn bedacht.

Zelf pannenkoeken bakken

Ook thuis kun je natuurlijk meedoen aan de Nationale Pannenkoekdag. Het bakken van pannenkoeken is eenvoudig en leuk om samen te doen. Met een simpele basis van bloem, melk en eieren kun je allerlei varianten maken. Hier zijn een aantal lekkere recepten:

– Naturel pannenkoeken
– Appel pannenkoeken
– Spek pannenkoeken
– Kaas pannenkoeken
– Bananen pannenkoeken

Pannenkoek weetjes

Wist je dat:

– In 1625 de eerste pannenkoekenrecepten in Nederland verschenen?
– De grootste pannenkoek ooit gebakken is in 1994 in Engeland, hij had een diameter van 15,01 meter.
– De pannenkoek in sommige culturen een symbolische betekenis heeft, zoals het weggeven van voorspoed aan de armen?

Conclusie

De Nationale Pannenkoekdag is een feestelijke dag waarbij jong en oud samenkomen om te genieten van de traditionele pannenkoek. Van speciale acties in restaurants tot het gezellig thuis bakken van pannenkoeken, er zijn tal van manieren om deze dag te vieren. Dus haal de pannenkoekmix, topping en stroop maar uit de kast en bak erop los!

FAQ

Wat is de Nationale Pannenkoekdag?

De Nationale Pannenkoekdag is een jaarlijks terugkerende dag waarop kinderen van basisscholen pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt en restaurants en pannenkoekenhuizen speciale acties aanbieden.

Wanneer is de Nationale Pannenkoekdag?

De Nationale Pannenkoekdag valt ieder jaar op de tweede vrijdag van maart. In 2022 zal dit dus op 11 maart zijn.

Waarom worden pannenkoeken gegeten op deze dag?

Tijdens de Nationale Pannenkoekdag draait het allemaal om de traditionele pannenkoek. Deze wordt gegeten omdat het een gemakkelijk te maken gerecht is dat door jong en oud gegeten kan worden.

Wat zijn de grootste pannenkoek weetjes?

De grootste pannenkoek ooit gebakken is in 1994 in Engeland, hij had een diameter van 15,01 meter. Daarnaast heeft de pannenkoek in sommige culturen een symbolische betekenis, zoals het weggeven van voorspoed aan de armen.

Kun je zelf alsook aan de Nationale Pannenkoekdag meedoen?

Jazeker, ook thuis kun je pannenkoeken bakken en samen genieten van deze feestelijke dag!