Dia da consciencia negra brazilie

Op 20 november wordt in Brazilië Dia da Consciência Negra gevierd. Dit is een nationale feestdag ter ere van de Afro-Braziliaanse cultuur en geschiedenis, die zijn wortels heeft in de strijd voor gelijke rechten. Het is een belangrijk moment om stil te staan bij de erfenis van het koloniale verleden en het belang van diversiteit en inclusie in de hedendaagse maatschappij. In dit artikel zullen we de geschiedenis en betekenis van Dia da Consciência Negra verkennen, evenals de manieren waarop het vandaag de dag gevierd wordt.

Wat is Dia da Consciência Negra?

Dia da Consciência Negra, ofwel de Dag van het Bewustzijn van de Zwarte Bevolking, werd in 2003 in Brazilië uitgeroepen tot een nationale feestdag. De datum van 20 november werd gekozen ter herdenking van de dood van Zumbi dos Palmares, een belangrijke figuur in de geschiedenis van het verzet tegen de slavernij in Brazilië. Zumbi werd geboren in 1655 in Palmares, een vesting die door gevluchte slaven werd gesticht in de regio van Alagoas en Pernambuco. Hij leidde de Palmares-stammen in een langdurige strijd tegen de Portugese kolonisten, die vocht duurde van 1605 tot 1694. Op 20 november van dat laatste jaar werd Zumbi nog gevangen genomen en onthoofd, maar zijn nalatenschap heeft tot op heden krachtige inspiratiebronnen geboden voor de Afro-Braziliaanse beweging.

De betekenis van Dia da Consciência Negra

Dia da Consciência Negra is een moment om stil te staan bij de erfenis van de slavernij en het koloniale verleden van Brazilië. Het is een dag om de belangrijke rol van de Afro-Braziliaanse gemeenschappen te erkennen en te vieren in de rijke culturele en maatschappelijke diversiteit van Brazilië, evenals om de strijd tegen discriminatie en sociale ongelijkheid te ondersteunen. Het gaat om het vergroten van het bewustzijn van de geschiedenis en de situatie van de zwarte bevolking in Brazilië en het bevorderen van respect, waardering en gelijkheid.

Hoe wordt Dia da Consciência Negra gevierd?

Dia da Consciência Negra wordt elk jaar in heel Brazilië gevierd met verschillende evenementen, waaronder parades, concerten, lezingen en tentoonstellingen. Vooral in de staten waar de Afro-Braziliaanse gemeenschappen het sterkst zijn, zoals Bahia en Rio de Janeiro, zijn de vieringen het grootst. In São Paulo is het ook een belangrijke dag, met de traditionele mars van de Zwarte Beweging, die sinds 1995 jaarlijks wordt georganiseerd. Sommige scholen en universiteiten organiseren speciale educatieve activiteiten om het bewustzijn over racisme en discriminatie te vergroten.

De rol van de Afro-Braziliaanse cultuur

Een belangrijk kenmerk van Dia da Consciência Negra is de viering van de Afro-Braziliaanse cultuur, die een belangrijk onderdeel is van de Braziliaanse identiteit. Naast carnaval en samba zijn er tal van andere culturele uitingen die hun wortels hebben in de Afrikaanse tradities. Voorbeelden hiervan zijn capoeira, macumba-rituelen, candomblé-en umbanda-geloof, en de bijbehorende muziek en dans. Op Dia da Consciência Negra worden veel van deze culturele uitdrukkingen onder de aandacht gebracht en gevierd, als belangrijk element van de nationale en regionale identiteit.

Racisme en uitdagingen

Helaas zijn racisme en discriminatie nog steeds een realiteit in Brazilië, en worden ze vaak ervaren door Afro-Braziliaanse gemeenschappen. Zwartgekleurde Brazilianen hebben over het algemeen minder toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, en andere essentiële diensten, en hebben ook een hogere werkloosheids- en criminaliteitsniveau dan de blanke bevolking. Het bewustzijn van deze ongelijkheden en de strijd om meer gelijke rechten en kansen is ook een belangrijk aspect van de jaarlijkse vieringen van Dia da Consciência Negra.

Conclusie

We hebben gezien dat Dia da Consciência Negra een belangrijke dag is in Brazilië, om stil te staan bij de erfenis van het kolonialisme en de slavernij, en om het bewustzijn van de geschiedenis en cultuur van de Afro-Braziliaanse gemeenschappen te vergroten. Het is een dag van viering en erkenning van diversiteit en inclusie, maar ook een dag om de uitdagingen en ongelijkheden waarmee zwarte Brazilianen te maken hebben, onder de aandacht te brengen. Laten we hopen dat deze dag blijft bijdragen aan de strijd tegen racisme en discriminatie, en dat het waarlijk een dag van bewustwording mag blijven.

Veelgestelde vragen over Dia da Consciência Negra

1. Wat betekent de uitdrukking “consciência negra” in het Nederlands?
“Consciência negra” betekent “zwart bewustzijn,” ofwel bewustzijn van de geschiedenis en cultuur van de Afro-Braziliaanse gemeenschappen.

2. Waarom wordt 20 november gekozen als de dag van Dia da Consciência Negra?
20 november werd gekozen omdat het de sterfdag is van Zumbi dos Palmares, een belangrijke figuur in de geschiedenis van de strijd tegen de slavernij in Brazilië.

3. Wat zijn enkele van de belangrijkste elementen van de Afro-Braziliaanse cultuur?
Enkele van de belangrijkste elementen van de Afro-Braziliaanse cultuur zijn onder meer capoeira, candomblé- en umbanda-geloof, samba en andere muziek en dans.

4. Hoeveel mensen identificeren zich als Afro-Braziliaan?
Volgens de laatste volkstelling in 2010 identificeert ongeveer 50% van de Braziliaanse bevolking zich als zwart of gemengd ras.

5. Wat zijn enkele van de uitdagingen waarmee zwarte Brazilianen worden geconfronteerd?
Zwarte Brazilianen worden vaak geconfronteerd met racisme en discriminatie, evenals met uitdagingen zoals beperkte toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, en werkgelegenheid.