Divali

Divali, ook wel bekend als Diwali, is een van de belangrijkste feesten in India en wordt elk jaar gevierd door hindoes, sikhs en jains over de hele wereld. Het festival, dat meestal in oktober of november valt, is een viering van het licht en symboliseert de triomf van het goede over het kwaad. Het is een tijd van vreugde, dankbaarheid en samenzijn, waarbij mensen hun huizen versieren met olielampjes, kleurrijke lichten en rangoli-kunstwerken. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het Divali-festival, van de oorsprong en betekenis tot de verschillende tradities en gebruiken.

Waar komt Divali vandaan?

De oorsprong van Divali gaat terug tot het oude India, toen het festival werd gevierd ter ere van de godin Lakshmi, de godin van het licht, rijkdom en voorspoed. Het verhaal gaat dat de godin op deze dag naar aarde komt en haar zegen schenkt aan degenen die haar eren. Bovendien is Divali ook geassocieerd met de legende van Lord Rama, die na veertien jaar ballingschap in het bos terugkeerde naar zijn koninkrijk Ayodhya en het volk begroette met lichtjes om zijn triomf over het kwaad te vieren.

Hoe wordt Divali gevierd?

Divali is een meerdaags festival dat begint met Dhanteras, waarbij mensen nieuwe spullen kopen en hun huizen schoonmaken. De tweede dag is Naraka Chaturdashi, wanneer mensen zich vroeg in de ochtend wassen met roet en kurkuma om hun gezondheid en welzijn te bevorderen. En op de derde dag, de belangrijkste dag van het festival, versieren mensen hun huizen met kaarsen, olielampjes en elektrische lichten. Ze dragen nieuwe kleren, vieren met familie en vrienden en delen zoetigheden en cadeautjes uit. Ook worden er vuurwerk afgestoken om de duisternis te verdrijven en het licht te verwelkomen.

Wat zijn de traditionele gerechten tijdens Divali?

Eten speelt een belangrijke rol tijdens Divali en er zijn verschillende gerechten die worden gemaakt tijdens het festival. Zoals bijvoorbeeld, Aloo Tikki, Besan Ladoo, Gulab Jamun, Samosa’s, Dahi Bhalla, Kheer, Paneer Tikka enzovoorts. Vegetarische gerechten zijn tijdens het festival populair omdat veel mensen tijdens deze periode vasten.

Wat zijn Rangoli-kunstwerken?

Rangoli is een vorm van kunst die populair is tijdens Divali. Het is een kleurrijke decoratie die wordt gemaakt door bloemblaadjes, rijstmeel of gekleurd zand neer te leggen in geometrische patronen. Rangoli wordt vaak gemaakt voor de ingang van huizen of tempels om gasten te verwelkomen en geluk te brengen. Het is een prachtige manier om de creativiteit te uiten en het huis te versieren tijdens Divali.

Welke kleding wordt er gedragen tijdens Divali?

Tijdens Divali dragen mensen traditionele kledij uit India. Vrouwen dragen vaak sari’s, salwar kameez of lehenga’s terwijl mannen traditioneel kleden in kurta’s en dhoti’s. De kleding kan gevarieerd zijn afhankelijk van de regio. Maar het doel in het algemeen is om op te vallen, feestelijk en kleurrijk te zijn om de sfeer te vieren.

Wat zijn de cadeaus tijdens Divali?

Cadeaus zijn een belangrijk onderdeel van Divali en worden meestal uitgewisseld tussen familie en vrienden tijdens het festival. Veelvoorkomende cadeaus zijn zoetigheden, kleding, gouden en zilveren sieraden en decoraties voor thuis. Maar dit jaar is het beter om een digitale kaart, spelletjes of andere virtuele cadeaus te geven om het virus te voorkomen.

Hoe kan je Divali thuis vieren?

Om Divali thuis te vieren, kan je beginnen met het versieren van je huis met lichtjes en kaarsen. Je kunt Rangoli-kunstwerken maken, traditionele gerechten koken en vuurwerk afsteken. Je kan ook videobellen met je vrienden en familie om het festival samen te vieren. Het is belangrijker om de festiviteiten thuis te vieren, in plaats van naar drukke plaatsen te gaan,omdat grote samenkomsten de verspreiding van COVID-19 kunnen veroorzaken.

Hoe wordt Divali over de hele wereld gevierd?

Divali wordt over de hele wereld gevierd door hindoes, sikhs en jains. Het wordt vooral in India gevierd, maar ook in andere delen van de wereld zoals Nepal, Maleisië, Mauritius, Suriname en Trinidad & Tobago. In sommige steden en landen, zoals Londen en New York, zijn er grote Divali-festivals waar mensen van alle culturen samenkomen om het festival te vieren.

Welke religies vieren Divali?

Divali is oorspronkelijk een hindoeïstisch festival, maar het wordt ook gevierd door sikhs en jains, vanwege hun gemeenschappelijke geloof in Lakshmi, Ram en de overwinning van het goede over het kwaad.

Waar kan ik meer leren over Divali?

Er zijn verschillende boeken, films, en documentaires beschikbaar die meer informatie geven over Divali. Ook het bezoeken van bijvoorbeeld het Tropenmuseum in Amsterdam kan heel leerzaam zijn. Je kunt ook online zoeken naar informatiebronnen om een beter begrip te krijgen van de betekenis, de oorsprong en de verschillende tradities en gebruiken van Divali.

Conclusie

Divali is een prachtig festival dat de triomf van het goede over het kwaad en het licht over de duisternis viert. Het is een tijd van vreugde, samenzijn en dankbaarheid, waarbij mensen hun huizen versieren met kaarsen, rangoli-kunstwerken en kleurrijke lichten. Tijdens het festival zijn er verschillende tradities en gebruiken, waaronder het maken van traditionele gerechten, het uitwisselen van cadeaus en het afsteken van vuurwerk. Het is belangrijk om te onthouden dat Divali dit jaar de pandemie beperkingen zal hebben. Het feest thuis vieren met beperkte groep is het veiligst en het leukst.

Veelgestelde vragen

1. Wat is de geschiedenis achter Divali?
2. Hoe wordt Divali gevierd in India?
3. Welke lekkernijen worden tijdens Divali geserveerd?
4. Kan ik Divali buiten India vieren?
5. Waar kan ik traditionele kleding kopen om tijdens Divali te dragen?

1. Divali vindt zijn oorsprong in het oude India als viering van de godin Lakshmi en Lord Rama’s terugkeer naar Ayodhya.
2. In India wordt Divali meestal gevierd als een meerdaags festival met het versieren van huizen en het uitwisselen van zoetigheden en cadeaus.
3. Zoete gerechten zoals Ladoo en Gulab Jamun zijn populair tijdens Divali.
4. Ja, Divali wordt gevierd in verschillende delen van de wereld, waaronder Nepal, Maleisië, Suriname en Trinidad & Tobago.
5. Traditionele kleding kan zowel online worden gekocht als bij een lokale Indiase kledingwinkel.