Guru purnima india

Guru Purnima is een traditioneel Hindoe festival dat plaatsvindt op de volle maan dag (Purnima) van de maand Ashadha in de Hindoe kalender (meestal in juli). Het festival wordt gevierd door Hindoes en Boeddhisten in heel India en Nepal. Guru Purnima is een dag om de liefde en toewijding te tonen aan leraren en guru’s die wijsheid en begeleiding hebben gegeven aan hun studenten. In dit artikel zullen we dieper ingaan op Guru Purnima en de manieren waarop het in India wordt gevierd.

Wat is Guru Purnima?

Guru Purnima is een van de belangrijkste festivals in India en is gewijd aan het eren van leraren en guru’s die een enorm belangrijke rol spelen in de spirituele, academische en persoonlijke ontwikkeling van mensen. Het woord Guru betekent ‘leraar’ en het woord Purnima staat voor ‘volle maan’. Guru Purnima is de dag om de liefde, toewijding en dankbaarheid te tonen aan de goddelijke of fysieke leraar die hun studenten heeft begeleidt en geholpen met spirituele verlichting. Het festival wordt beschouwd als een viering van kennis, wijsheid en spirituele ontwikkeling.

Wanneer is Guru Purnima?

Zoals eerder vermeld valt Guru Purnima samen met de volle maan dag van de maand Ashadha (juli – augustus) in de Hindoe-kalender. Het is een groot feest in India, Nepal en andere delen van Azië. Het valt meestal in juli of augustus op de reguliere kalender.

Hoe wordt Guru Purnima gevierd?

Guru Purnima wordt gevierd door het aanbieden van bloemen, vruchten, zoetigheden en diya’s (kleine lichtjes) aan de leraar of guru. Veel Hindoes en Boeddhisten vasten ook op deze dag en houden vast aan het breken van het vasten tot na de rituelen. Er wordt ook gezamenlijk gebeden, gechant, mantra’s gereciteerd en puja’s gehouden. Sommige mensen bezoeken ook hindoeïstische tempels of ashrams en brengen offers.

De geschiedenis achter Guru Purnima

Guru Purnima heeft een rijke geschiedenis en is sinds de oudheid gevierd. In de hindoeïstische mythologie staat Guru Purnima bekend als de dag waarop de wijze sfeer Vishwamitra zijn kennis overdraagt aan de legendarische prins Rama en zijn broer Lakshmana.

Belang en betekenis van Guru Purnima

Guru Purnima vormt een essentieel onderdeel van de hindoeïstische en boeddhistische cultuur en weerspiegelt de eerbied en liefde voor de leraren en guru’s. Guru’s zijn de verbinding tussen het individu en god. Hun leer biedt spirituele begeleiding, helpt de student bij zijn persoonlijke en professionele groei en levert levenslang advies.

Traditionele feestelijkheden van Guru Purnima

Leden van de spirituele gemeenschap bezoeken ashrams, waar er traditionele Guru Puja ceremonies plaatsvinden en de Guru verschijnt op een platform opgehangen met bloemenkransen en guirlandes. Vervolgens lopen de aanwezigen in een cirkel op rond de Guru om hun dankbaarheid ter tonen.

De tradities achter Guru Purnima

Guru Purnima heeft verschillende tradities die uniek zijn aan elke cultuur. In het noorden van India maakt men pap van kurkuma, de heilige rode poeder vermeng met yoghurt en besprenkeld met sesamzaad en limoen. Het wordt aan de guru gegeven om te eten. In het zuiden van India maken ze het dessert Palkova met melk, suiker en saffraan.

Spiritueel belang van Guru Purnima

Guru Purnima draait om het spirituele belang van leraren. Degenen die in de geestelijke wereld werken, herinneren je eraan dat het pad erheen, niet alleen op jouw zelf en jouw innerlijke inspanningen aankomt, maar ook op het vinden van een guru die jouw roeping ondersteunt. Het is een dag om de leraar te eren die je spirituele leven levendig en groei bevorderd heeft.

Guru Pranaam

Guru Pranaam, een ode aan je Guru, is een traditionele methode van eerbetoon aan de Guru. Dit betekent dat men op je knieën gaat en de voeten van de Guru aanraakt en vervolgens je voorhoofd beroert en de groet brengt “Shree Gurudev” of “Shree Guru Maharaj ki Jai”.

Een bekende Guru

Een van de bekendste Guru’s in India is Sri Sri Ravi Shankar. Hij staat bekend om de populaire Art of Living cursussen en als een spiritueel guru voor veel Indiërs in binnen- en buitenland. Hij is een ware inspiratie voor vele hindoes en veel mensen zijn geïnspireerd geraakt door zijn leer.

Viering buiten India

Buiten India wordt Guru Purnima voornamelijk gevierd door Baba’s (goeroes) die in Ashrams leven. Deze ashrams bevinden zich in vele delen van de wereld, maar vooral in India en Nepal.

Veelgestelde vragen over Guru Purnima

1. Is Guru Purnima alleen voor hindoes of boeddhisten?
– Nee, Guru Purnima wordt ook gevierd door andere spirituele personen over de hele wereld.

2. Is het noodzakelijk om te vasten op Guru Purnima?
– Het hangt af van persoon tot persoon, er is geen verplichting om te vasten, maar het is een traditioneel gebruik.

3. Hoe kan men eer betonen aan de Guru op Guru Purnima?
– Men kan zijn guru bezoeken, een bijeenkomst bijwonen of gezamenlijk mediteren op deze dag.

4. Wie waren de beroemde guru’s van India?
– Er zijn veel beroemde guru’s in India zoals Sri Sri Ravi Shankar, Swami Vivekananda, Paramahamsa Yogananda, en vele anderen.

5. Wat is het belang van Guru Purnima?
– Het belang van Guru Purnima is om eer te betonen aan leraren en guru’s die ons spiritueel helpen en ons begeleiden bij onze persoonlijke en professionele groei.

Conclusie

Guru Purnima is een belangrijk festival in India en is gewijd aan het eren van leraren en guru’s. Het is een dag om de dankbaarheid en liefde te tonen aan de leraar of guru die hun studenten begeleid hebben en geholpen hebben met spirituele verlichting. Het festival betekent veel voor de Indiase gemeenschap en de diepgewortelde tradities weerspiegelen het spirituele belang van Guru’s en leraren.