Guy fawkes day

Op 5 november vieren vele landen in het Gemenebest Guy Fawkes Day, ook wel bekend als Bonfire Night of Fireworks Night. Dit is een dag vol vuurwerk, vreugdevuren en vuurwerkshows die de mislukte samenzwering van Guy Fawkes herdenken om het Parlement te vernietigen en koning James I te vermoorden in 1605. In dit artikel duiken we dieper in op de geschiedenis en vieringen van Guy Fawkes Day.

De geschiedenis van Guy Fawkes Day

De samenzweerders, die een katholieke minderheid vertegenwoordigden in een protestants land, planden hun aanslag op 5 november 1605 in de kelders van het Houses of Parliament in Londen. Guy Fawkes was een van de leden van de samenzwering en is jarenlang in verband gebracht met de aanslag. De koning werd echter vooraf gewaarschuwd en de samenzweerders werden betrapt voordat ze hun plan konden uitvoeren. De overlevende samenzweerders werden gevangen genomen, gemarteld en uiteindelijk ter dood veroordeeld.

Tradities op Guy Fawkes Day

De vieringen op Guy Fawkes Day zijn vooral populair in het Verenigd Koninkrijk en delen van de voormalige Britse koloniën, zoals Nieuw-Zeeland en Australië. Op deze dag worden grote vuren aangestoken waarop een pop of effigy van Guy Fawkes wordt verbrand. Mensen trekken vuurwerkshows over het hele land bij en er worden straatfeesten georganiseerd, waarbij iedereen kan genieten van live muziek, eten en drinken.

Hoe Guy Fawkes Day wordt gevierd

Veel pubs en restaurants organiseren speciale evenementen en maaltijden die in het teken staan van Guy Fawkes Day. Men kan bijvoorbeeld genieten van een hapje en drankje terwijl ze de vuurwerkshows bekijken. Er worden ook nog steeds kostuums beschikbaar gesteld voor een herinnering aan de samenzweerders. De feestgangers dragen vaak traditionele kleding uit de 17e eeuw.

Waar Guy Fawkes Day niet gevierd wordt

In sommige delen van het Gemenebest wordt Guy Fawkes Day niet gevierd. In Canada wordt op 5 november niet zoveel gedaan op de dag. De enige provincie waar het enigszins wordt gehouden, is Newfoundland. In de Verenigde Staten wordt het soms wel gevierd onder de naam Pope Day of Powder Day, echter is dat niet nationaal erkend.

De impact van Guy Fawkes Day

De impact van Guy Fawkes Day is niet snel duidelijk in het internationale imago. Echter, heeft Guy Fawkes Day de populaire cultuur enorm beïnvloed. De bekende film ‘V for Vendetta’ is bijvoorbeeld gebaseerd op de gebeurtenissen van Guy Fawkes Day. In deze film draagt de protagonist een bizar masker die gebaseerd is op het gezicht van Guy Fawkes.

Het belang van Guy Fawkes Day

Guy Fawkes Day is niet alleen maar een dag vol feestviering het heeft ook wel degelijk diepgang. Het laat ons zien dat verschil in religieuze opvattingen lange tijd een hevige onderhuidse strijd heeft veroorzaakt. Guy Fawkes Day herinnert ons eraan dat geschiedenis zich herhaalt en dat we het verleden niet moeten vergeten.

Conclusie

Guy Fawkes Day is een dag vol vuurwerk, vreugdevuren en tradities die hun oorsprong vinden in de mislukte samenzwering van Guy Fawkes en zijn katholieke medestanders om het Engelse Parlement te vernietigen en koning James te vermoorden. De dag heeft een blijvende impact op de populaire cultuur en laat ons zien dat geschiedenis zich herhaalt.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen en antwoorden over Guy Fawkes Day:

Waarom heet het Guy Fawkes Day?

De dag is vernoemd naar Guy Fawkes, een van de samenzweerders die betrokken waren bij de mislukte aanslag op het Engelse Parlement.

Wordt Guy Fawkes Day in Nederland gevierd?

Nee, Guy Fawkes Day wordt niet in Nederland gevierd. Het wordt voornamelijk gevierd in het Verenigd Koninkrijk en delen van de voormalige Britse koloniën, zoals Nieuw-Zeeland en Australië.

Wanneer begon Guy Fawkes Day?

Guy Fawkes Day begon in 1605 nadat de samenzweerders werden gearresteerd, gemarteld en ter dood veroordeeld.

Hoe lang duurt de viering van Guy Fawkes Day?

De vieringen op Guy Fawkes Day duren vaak meerdere dagen, beginnend op 5 november en doorgaand tot 6 november. Mensen trekken vuurwerkshows over het hele land bij en er worden straatfeesten georganiseerd, waarbij iedereen kan genieten van live muziek, eten en drinken.

Waarom wordt Guy Fawkes vaak geassocieerd met anarchie?

Het beeld van Guy Fawkes wordt vaak gebruikt als symbool van verzet en anarchie vanwege zijn poging om het Engelse Parlement te vernietigen. Het bekende masker uit de film ‘V for Vendetta’ is bijvoorbeeld gebaseerd op het gezicht van Guy Fawkes.