Internationale dag van de nacho

Wereldwijd wordt op 21 oktober de Internationale Dag van de Nacho gevierd. De dag werd in het leven geroepen om de ontstaansgeschiedenis van deze heerlijke Mexicaanse snack te eren. In dit artikel lees je alles over de oorsprong, populariteit en variaties van de nacho’s.

Wat zijn Nacho’s?

Nacho’s zijn een Mexicaanse snack die bestaat uit tortillachips overgoten met toppings, zoals kaas, gehakt, guacamole, zure room, jalapeños en tomatensalsa. De snack heeft zijn naam te danken aan de man die de nacho’s heeft uitgevonden.

Hoe zijn Nacho’s ontstaan?

De eerste nacho’s werden in 1943 gemaakt door een Mexicaanse chef genaamd Ignacio Anaya. De legende gaat dat Anaya in een restaurant werkte toen een groep Amerikaanse soldaten binnenkwam vlak voor sluitingstijd. Omdat de keuken al dicht was, maakte Anaya een snel gerecht met wat hij nog kon vinden: tortillachips, kaas en jalapeños. Het werd een hit bij de soldaten en de rest van de wereld volgde snel.

Viering van Internationale Dag van de Nacho

Op de Internationale Dag van de Nacho wordt de creativiteit en veelzijdigheid van de snack benadrukt. Het is een dag om je eigen nacho’s te maken, te experimenteren met verschillende toppings en te genieten van deze snack met vrienden en familie.

Nacho’s over de hele wereld

Nacho’s zijn niet alleen populair in Mexico en de Verenigde Staten, maar over de hele wereld. In elk land worden nacho’s op een andere manier bereid. In Nederland zijn nacho’s populair als een borrelhapje met kaassaus. In Australië worden nacho’s vaak gemaakt met gehakt en chilisaus.

De gezonde varianten van Nacho’s

Hoewel traditionele nacho’s heerlijk zijn, kunnen ze soms ongezond zijn vanwege de overvloed aan toppings. Gelukkig zijn er gezondere alternatieven die net zo lekker zijn. Probeer bijvoorbeeld nacho’s met fruit, groenten of avocado’s in plaats van kaas en gehakt.

De toekomst van Nacho’s

Nacho’s blijven wereldwijd populair als comfortfood. Mensen vinden het fijn om samen te komen met vrienden en familie en te genieten van deze heerlijke snack. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer creatieve combinaties te bedenken voor de nacho’s.

Recept voor Nacho’s met gehakt

Probeer dit heerlijke en gemakkelijke recept voor nacho’s met gehakt:

Ingrediënten:

– 1 zak tortillachips
– 250 gram gehakt
– 1 blikje mais
– 1 blikje zwarte bonen
– 1 blikje tomatenblokjes
– 1 eetlepel chilipoeder
– 1/2 eetlepel knoflookpoeder
– 1/2 eetlepel zout
– 1/2 eetlepel paprikapoeder
– 1/4 kopje jalapenos
– 1 kopje geraspte kaas
– Verse koriander, optioneel
– Zure room, optioneel

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 190°C.
2. Bak het gehakt in een pan op middelhoog vuur tot het bruin is.
3. Voeg de mais, zwarte bonen, tomatenblokjes, chilipoeder, knoflookpoeder, zout en paprikapoeder toe. Roer goed door elkaar en laat sudderen.
4. Leg de tortillachips in een ovenschaal of op een bakplaat. Verdeel het gehaktmengsel over de chips.
5. Bestrooi met jalapeños en geraspte kaas. Bak in de oven gedurende 5-8 minuten of tot de kaas volledig gesmolten is en de tortillachips licht geroosterd zijn.
6. Garneer met verse koriander en serveer met zure room.

Veelgestelde vragen

Wat is het meest populaire recept voor nacho’s?

Het meest populaire recept voor nacho’s is met kaassaus, gehakt en jalapeños.

Hoe maak je een gezonde versie van de nacho’s?

Vervang de kaas en het gehakt door verse groenten, fruit of avocado’s. Je kunt ook een gezonde salsa of yoghurt dip maken om de tortillachips mee te eten.

Welke toppings worden vaak gebruikt voor nacho’s?

De meest populaire toppings voor nacho’s zijn kaas, gehakt, bonen, guacamole, zure room, jalapeños en tomatensalsa.

Zijn nacho’s Mexicaans of Amerikaans?

Nacho’s zijn uitgevonden door een Mexicaanse chef maar zijn populair geworden in de Verenigde Staten en over de hele wereld.

Welke drank past bij nacho’s?

Nacho’s passen goed bij cocktails en bier, zoals een margarita of een koud Mexicaans biertje.

Conclusie

De Internationale Dag van de Nacho is een dag om dit heerlijke en veelzijdige gerecht te vieren. Nacho’s zijn uitgevonden door een Mexicaanse chef en zijn nu wereldwijd populair. Probeer een gezonde versie van de nacho’s met verse groenten en fruit of geniet van de traditionele nacho’s met kaassaus en gehakt. Er zijn geen grenzen aan de creativiteit als het gaat om nacho’s.