Internationale kattendag 2024

Internationale kattendag
Officiële vrije dag: Nee

Internationale kattendag datums

Internationale kattendag 2025
08-08-2025
Internationale kattendag 2024
08-08-2024
Internationale kattendag 2023
08-08-2023
Internationale kattendag 2022
08-08-2022
Internationale kattendag 2021
08-08-2021
Internationale kattendag 2020
08-08-2020
Internationale kattendag 2019
08-08-2019
Internationale kattendag 2018
08-08-2018
Internationale kattendag 2017
08-08-2017

De internationale kattendag (World Cat Day) is een soort dierendag die dit jaar (2021) op zondag 8 augustus valt. Deze dag is speciaal voor katten. Elk jaar weer op 8 augustus.  Je mag je lieve viervoeter is extra in het zonnetje zetten en verwennen. Deze dag is opgericht door het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn. De bedoeling van deze kattendag is om het bewustzijn voor de kat te vergroten en ze helpt te beschermen. Sinds 2002 staat deze  dag dus in het teken van de kat!

Huisdieren

Alleen Nederland al, telt ruim 27 miljoen huisdieren. Katten en honden nemen daar het grootste deel van in. 24% Van alle huishoudens bezitten één of meerdere katten. 17.8% Heeft een hond. Katten zijn ten op zichte van de hond dus in de meerderheid. Dat is dan ook niet zo gek. Katten zijn wat verzorging betreft, toch gemakkelijker dan de hond. Ze hoeven niet te worden uitgelaten en wanneer je op vakantie gaat is een aai en wat eten en drinken van de buurvrouw voldoende. Honden moeten tijdens je vakantie worden opgevangen door een pension of behulpzame familie. Dit vergt toch meer energie van de hondenliefhebber. Er zijn ruim 2.9 miljoen katten in Nederland.

Kat aanschaffen

Veel mensen denken licht over het aanschaffen van een kat. Er komt echter best wel wat kijken. Want hoe ga je het doen…Mag de poes naar buiten of ben je van plan de kat binnen te gaan houden. Een kattenbak is in deze belangrijk. De meeste katten plassen en poepen op de kattenbak, ook de poezen die elke dag naar buiten mogen. Dit is dan ook wel zo fris voor de buurt. Geen poep van een andere kat in de tuin!

Schattige kittens

Bedenk dat een kitten altijd schattig is maar dat deze gaat uitgroeien tot een volwassen kat. Dat lieve, schattige poesje is, wanneer deze eenmaal volwassen is, het liefste met zichzelf bezig. En dat zal voor de ene kat meer gelden dan voor de ander. Er zijn katten die altijd op schoot willen liggen, maar er zijn er ook die gewoon hun eigen leven willen leiden. Katten zijn best wel eigengereid.

De poes is een dier die over het algemeen goed alleen kan zijn. Dat is erg handig wanneer je de hele dag van huis bent voor je werk. Met een hond ligt dat helemaal anders. Dus…wanneer je een baan hebt en elke dag zeker 8 uur van huis bent is de keus snel gemaakt. Dan kies je voor een kat!

De kitten

Kittens zijn heel lief en helemaal afhankelijk van jou als baasje. Ze zijn nieuwsgierig, zacht en ondeugend. Maar er is ook veel zorg nodig bij zo’n jong diertje. Wanneer je veel tijd hebt en energie, dan is het het beste om een kitten te nemen. Wil je een gewoon huis-tuin en keuken kat dan is het verstandig om eens bij een asiel te gaan kijken of er kittens zijn.

Volwassen poes

Een volwassen poes is gemakkelijk omdat deze over het algemeen al zindelijk is. Maar je moet ook niet vergeten dat ze ergens vandaan komen waar ze al gedeeltelijk, of helemaal niet, zijn opgevoed. De persoonlijkheid van de poes heeft al helemaal vorm gekregen. Komt de kat bij iemand vandaan die er om de een of andere reden afstand van neemt, dan kunnen de kattengewoontes besproken worden. Wat is bijvoorbeeld de voedselvoorkeur en zijn kattenbakgewoonte.

De wat oudere kat

Een wat oudere kat vindt het meestal niet gemakkelijk om zich aan te passen aan een nieuw thuis. Een oudere kat is, eenmaal gewend, prettig gezelschap. Ze zijn relaxed en slapen enorm veel. Heb je al een kat en wil je een oudere kat uit bijvoorbeeld het asiel halen? Vraag dan of de kat gewend is aan andere huisdieren. Niet alle oudere katten vinden het fijn om met een hond of andere katten samen te leven. Heb je een beetje tijd en wil je graag een rustige kat? Dan is een oudere kat ideaal. Vanaf een jaar of 8 kun je de poes onder de wat oudere katten scharen.

Kattendag

De Internationale kattendag wordt over de hele wereld gevierd en aandacht aan besteed. Het maakt voor veel mensen niks uit of ze nu een poes uit een asiel hebben of een echte raskat. Een kattenliefhebber vindt elke kat leuk en verwend deze graag. Geef je poes een leuk speeltje cadeau of een lekker snoepje op de 8e augustus. Een ontspannen borstelbeurt vinden veel katten ook heerlijk. Zorg er in ieder geval voor dat je het hele jaar door van je kat houdt en hem op tijd zijn natje en droogje geeft en niet te vergeten een beetje liefde..

De raskat

Wanneer je voor een bepaald soort raskat hebt gekozen zorg er dan voor dat je een erkende fokker in de arm neemt. Zijn de kittens geboren, ga dan regelmatig kijken. Het is belangrijk om de juiste keus te maken. Een poes moet passen bij het gezin en de omgeving. Zijn de kittens ongeveer 8 weken dan mogen ze weg bij de moeder. Er zijn fokkers die bij jou thuis komen kijken om te zien hoe de gezinssituatie is. Zo bepalen ze of jou huis een geschikte omgeving is voor de poes die je hebt gekozen.

Een kat in huis

Je moet je altijd bedenken dat een dier, hoe groot of klein ook,  tijd en energie vraagt. Je moet altijd rekening houden met de kat. Wanneer een rasloze kat wordt aangeschaft is dit altijd een “Europese korthaar”. Kies je voor een raskat dan heb je heel veel aanbod. Er zijn ruim 40 soorten raskatten. Van langharige perzen tot katten die geen haar hebben. Er zijn enorm dure katten maar ook katten die betaalbaar zijn.

En ja, waar kies je voor. Een poes of een kater? De meeste mensen laten hun kat na een maand of 6 castreren of steriliseren. Een poes wordt namelijk, wanneer ze geslachtsrijp is,  elke 3 weken krols en een ongecastreerde kater is niet te houden. Die wil naar buiten. In beide gevallen is het dus raadzaam de kat te laten helpen.

Heb je al een hond of andere katten in huis, dan is het beter om een kitten aan te schaffen. Oudere katten die uit het asiel komen hebben toch een soort van “rugzakje”. Vaak weet je de achtergrond niet van zo’n kat en kan het op een fiasco uitlopen.

Wanneer je alles wilt weten over verzorging en aanschaf, kijk dan op deze website en doe er je voordeel mee. https://www.licg.nl/katten/de-aanschaf-van-een-kat/