Inti raymi peru

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van Peru, dan is Inti Raymi een van de belangrijkste feesten die je niet mag missen. Inti Raymi is een traditioneel Inca-festival dat elk jaar op 24 juni wordt gevierd, het begin van de winterzonnewende in het zuidelijk halfrond van Zuid-Amerika. Het is een uniek evenement dat de oude Inca-beschaving eert en belangrijke culturele waarden viert. In dit artikel leer je alles over Inti Raymi Peru, zijn oorsprong, tradities, rituelen en hoe je het kunt bijwonen.

Overzicht

1. Wat is Inti Raymi Peru?
2. Geschiedenis van Inti Raymi Peru
3. Betekenis van Inti Raymi Peru
4. Datum en locatie van Inti Raymi Peru
5. Tradities en rituelen tijdens Inti Raymi Peru
1. Purification
2. Aankomst van Inca
3. Corrida de Camélidos
4. Hoogtepuntceremonie
5. Offerande
6. Hoe Inti Raymi Peru bij te wonen
7. Belang van Inti Raymi Peru in Peru’s cultuur
8. Hoe Inti Raymi Peru te vieren
9. Veelgestelde vragen over Inti Raymi Peru

Wat is Inti Raymi Peru?

Inti Raymi betekent letterlijk “zonnewende” in Quechua, de taal van de Inca’s. Het is een eeuwenoud festival dat de zonnewende viert en de zon vereert als symbool van het leven en overvloed. Het festival was voor Inca’s een belangrijke gebeurtenis, want het markeerde het begin van het nieuwe jaar en het begin van het groeiseizoen.

Geschiedenis van Inti Raymi Peru

Het festival werd voor het eerst gevierd in het Inca-rijk in Cusco, Peru, naar schatting rond de 15e eeuw of eerder. Het werd in 1572 verboden door de Spaanse kolonisten die het Spaanse catholicisme als de enige religie in Peru introduceerden. Het festival overleefde echter door geheime vieringen en vermommingen door de bevolking en is sinds 1944 weer openbaar gevierd.

Betekenis van Inti Raymi Peru

Inti Raymi Peru heeft een diepe culturele betekenis voor de Peruaanse bevolking. Het herinnert hen eraan hoe belangrijk de zon was voor de Inca’s en hoeveel waardering zij hadden voor het leven en de natuur. Het is ook een eerbetoon aan de Inca-cultuur en zijn bijdrage aan de Peruaanse geschiedenis.

Datum en locatie van Inti Raymi Peru

Inti Raymi wordt elk jaar gevierd op 24 juni in Cusco, Peru, de vroegere hoofdstad van het Inca-rijk. De dag van het feest zelf is in Cusco een nationale feestdag met veel activiteiten en festiviteiten.

Tradities en rituelen tijdens Inti Raymi Peru

Inti Raymi Peru heeft verschillende traditionele elementen en rituelen die elk een belangrijke betekenis hebben.

Purification

Op de dag van het festival maken de lokale bevolking een ceremoniële reiniging rondom de oude tempel van de zon, genaamd Coricancha. Dit symboliseert het begin van het nieuwe jaar en het zuiveren van het hart en de geest.

Aankomst van Inca

Een van de hoogtepunten van het festival is de ceremoniële aankomst van de Inca, die de straten van Cusco begroet. De Inca arriveert in prachtige traditionele klederdracht en een groepje hoopt hiervan te getuigen.

Corrida de Camélidos

Deze ceremonie staat bekend als de “race van de kamelen” omdat de Inca het Andes-dier, de lama, rond de plaza de armas leidt. De lama wordt beschouwd als het symbool van het plantenleven en de landbouw.

Hoogtepuntceremonie

Het hoogtepunt van het festival is de ceremonie op het archeologische hoogtepunt van Cusco, genaamd Sacsayhuaman. Hier worden historische rituelen nagespeeld, met muziek, dans en dramatische vertoningen.

Offerande

In de ceremonie wordt een groot offer van wijn en water gedaan om de zon te bedanken voor de vruchtbaarheid van de aarde en de natuurgebieden.

Hoe Inti Raymi Peru bij te wonen

Inti Raymi Peru is een openbaar festival en iedereen kan het bijwonen. Als je wilt deelnemen, zorg er dan voor dat je een kaartje koopt voor de tribune van Sacsayhuaman, omdat de belangrijkste ceremonie daar plaatsvindt. Het is ook belangrijk om vroeg te komen om een goede plek te krijgen en om rekening te houden met extreme drukte op dit festival. Als je de kans krijgt om de traditionele klederdracht te dragen, doe dit dan, want het is een unieke ervaring.

Belang van Inti Raymi Peru in Peru’s cultuur

Inti Raymi is geworteld in de Inca-cultuur en is een belangrijk onderdeel van Peru’s geschiedenis en identiteit. Het vieren van de zonnewende is nog steeds een belangrijk aspect van de Peruaanse cultuur en biedt inzicht in het leven van de oude Inca’s.

Hoe Inti Raymi Peru te vieren

Als je niet in Peru kunt zijn om Inti Raymi te vieren, zijn er nog steeds manieren om de vakantie te erkennen. Er zijn veel recepten die je kunt maken, zoals de Inca-populaire drank “chicha” of het traditionele gerecht “ceviche”. Een andere manier om de vakantie te vieren, is door het leren van de traditionele Peruaanse dansen, zoals de welbekende “Marinera”.

Veelgestelde vragen over Inti Raymi Peru

1. Wat betekent Inti Raymi?
– Inti Raymi betekent “zonnewende” in de taal van de Inca’s (Quechua).

2. Wanneer vindt Inti Raymi Peru plaats?
– Inti Raymi Peru vindt elk jaar plaats op 24 juni.

3. Waar vindt Inti Raymi Peru plaats?
– Inti Raymi Peru vindt plaats in Cusco, Peru.

4. Hoe kan ik Inti Raymi Peru bijwonen?
– Je kunt Inti Raymi Peru bijwonen door een kaartje te kopen voor de tribune van Sacsayhuaman en vroeg te komen om een goede plek te bemachtigen.

5. Hoe belangrijk is Inti Raymi voor de Peruaanse cultuur?
– Inti Raymi is een belangrijk onderdeel van de Peruaanse cultuur en staat symbool voor de oude Inca-beschaving en hun bijdrage aan de Peruaanse geschiedenis.