Koningsfeest belgie

Koningsdag mag dan wel een Nederlandse feestdag zijn, maar in België wordt er ook uitbundig gefeest ter ere van de koning. Op 15 november viert België Koningsdag, de verjaardag van Koning Filip. Het is dan een nationale feestdag en alles staat dan in het teken van de koning. In dit artikel leer je alles over het vieren van Koningsdag in België en krijg je tips voor een onvergetelijk koningsfeest.

De geschiedenis van Koningsdag in België

Om Koningsdag in België te begrijpen, moeten we terug naar het begin van het Belgische koninkrijk. In 1831 werd België een onafhankelijke staat en werd Leopold I als eerste koning van België gekroond. Zijn verjaardag, 16 december, werd een nationale feestdag in België. In 1866 werd deze datum verschoven naar 15 november, de verjaardag van Leopold II, de vierde koning van België. Sindsdien wordt Koningsdag in België op 15 november gevierd.

Koningsdag in België

Op Koningsdag worden er in heel België festiviteiten georganiseerd. Er vinden parades plaats, er wordt gedanst op pleinen en er is vuurwerk. In de meeste steden en dorpen is er een ambachtsmarkt of braderie. Kinderen mogen op deze dag ook verkleed als koning verkleed gaan.

Koningsdag vrijmarkt

Op Koningsdag in België kun je zoals in Nederland ook een vrijmarkt houden. In België staat deze markt bekend als “rommelmarkt”. Mensen bieden dan hun tweedehandsspullen aan, van oude speelgoed tot kleding en keukengerei. Het is een goede gelegenheid om koopjes te scoren en wat te snuffelen tussen de oude spullen.

Koningsdag eten en drinken

Op Koningsdag in België eet en drinkt men ook typische Belgische snacks. Voorbeelden hiervan zijn frieten, Belgische wafels, mosselen en natuurlijk Belgisch bier. Als je wilt dat jouw koningsfeest in België geslaagd is, mag je deze heerlijke snacks niet missen.

Koningsdag oranje boven?

Oranje is natuurlijk de kleur die in Nederland geassocieerd wordt met Koningsdag. Toch is het niet ongebruikelijk om ook in België oranje te dragen op Koningsdag. België heeft ook een eigen nationale kleur, rood, geïnspireerd op de Belgische vlag. Het kan dus zo maar zijn dat je op Koningsdag in België mensen in het rood en geel ziet rondlopen.

Tips voor het plannen van een koningsfeest in België

Wil jij een onvergetelijk koningsfeest vieren in België? Hier zijn enkele tips:

Ken de lokale evenementen en activiteiten

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de evenementen en activiteiten die in jouw stad of dorp georganiseerd worden. Op deze manier kun je jouw dag plannen en optimaal genieten van Koningsdag in België.

Versier je huis in Belgische kleuren en koningsthema’s

Om het feestelijk te maken, versier je huis of tuin met Belgische kleuren en koningsthema’s. Dit kan variëren van vlaggen tot slingers en ballonnen.

Organiseer een Belgische barbecue

Geniet van de Belgische keuken en organiseer een barbecue met Belgische specialiteiten. Denk aan mosselen, frieten en/of Belgische bieren.

Draag Belgische accessoires

Draag rode en geel accessoires om in de Belgische sfeer te blijven. Denk bijvoorbeeld aan een pet, zonnebril of een hoedje in Belgische kleuren.

Speel Belgische spellen

Organiseer Belgische spellen zoals koersbal of kegelen. Of ga voor de klassieke spellen zoals petanque of jeu de boules.

Conclusie

Koningsdag mag dan wel een Nederlandse feestdag zijn, maar in België wordt er ook flink uitgepakt ter ere van de koning. Van parades tot vrijmarkten en BBQ’s: er is voor ieder wat wils tijdens Koningsdag in België. Volg de tips in dit artikel om zelf een onvergetelijk koningsfeest in België te organiseren en denk ook aan Belgische specialiteiten, kleuren en activiteiten.

Veelgestelde vragen over Koningsdag in België

1. Wanneer is Koningsdag in België?

Koningsdag in België wordt gevierd op 15 november, de verjaardag van Koning Filip.

2. Waarom wordt Koningsdag in België gevierd?

Koningsdag in België wordt elk jaar gevierd om de verjaardag van de koning te herdenken en te vieren.

3. Wat zijn de typische België koningsdagactiviteiten?

Typische activiteiten op Koningsdag in België zijn festiviteiten, parades, ambachtsmarkten, dansen op pleinen en vuurwerk. Ook het eten en drinken van Belgische lekkernijen is een must.

4. Waar zijn er koningsdagvieringen in België?

Koningsdag wordt in heel België gevierd. De grootste vieringen zijn te vinden in Brussel en Antwerpen, maar ook in andere steden en dorpen vinden activiteiten en evenementen plaats.

5. Wat dragen Belgen op Koningsdag?

In België dragen mensen vaak rood en geel, de kleuren van de Belgische vlag. Toch is het ook niet ongebruikelijk om oranje te dragen, de kleur die Nederland aan Koningsdag koppelt.