Koptisch kerstmis

Het Heilige Kerstmis is ongetwijfeld een van de meest populaire feestdagen ter wereld. Terwijl de meeste mensen deze feestdag op 25 december vieren, heeft de Koptische christelijke gemeenschap een andere datum voor haar viering: 7 januari. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorsprong, rituelen en tradities van Koptisch Kerstmis.

Wat is Koptisch Kerstmis?

Koptisch Kerstmis, ook wel bekend als het Koptische Feest van de Geboorte, is een van de belangrijkste feestdagen van de Koptische Orthodoxe Kerk. Het valt op 7 januari en wordt gevierd in Egypte en door Koptische gemeenschappen over de hele wereld, inclusief landen als Soedan, Eritrea en Libië. De viering gaat van start op kerstavond, 6 januari.

De oorsprong van Koptisch Kerstmis

De datum van Koptisch Kerstmis is gebaseerd op de Julianse kalender, die iets is veranderd sinds de Gregoriaanse kalender die vandaag de dag wordt gebruikt. Toen Julius Caesar de kalender in 45 v.Chr. creëerde, viel de winterzonnewende op 25 december (die de geboorte van de zon symboliseert). In de vierde eeuw veranderde keizer Constantijn de Grote de betekenis van deze dag naar de geboorte van Christus.

Na de scheiding van de oosterse en westerse kerken in het jaar 451, startten er landen die de Juliaanse kalender volgden, het feest in het begin van januari om de geboorte van Christus te vieren.

De voorbereidingen

De voorbereidingen beginnen al dagen voor het feest. Het Koptische volk bezoekt de kerk voor speciale gebedsdiensten, waarbij ze lang blijven zitten en zachte liederen zingen.

Kerstavond

Kerstavond is een van de hoogtepunten van de viering van Koptisch Kerstmis. Mensen trekken naar de kerk en nemen deel aan de zogenaamde ‘Jordan Night’-diensten. Het gewone programma duurt zo’n vier uur tot middernacht, wanneer de Jordaan Syriacus in Bethlehem werd geboord. Men gelooft dat deze gebeurtenis een belangrijke connectie heeft met de geboorte van Jezus Christus.

De viering van Kerstmis

Op de dag van Kerstmis begint het feest in de vroege ochtend. De kerk wordt verlicht met kaarsen en er worden gebeden en liederen gezongen. De christenen keren uiteindelijk terug naar huis om te genieten van een feestelijke maaltijd met hun familie en vrienden. Ze genieten van speciale zoetigheden en tradionele gerechten.

Tradities

Een van de meest unieke tradities van Koptisch Kerstmis is dat mensen vaak nieuwe kleding dragen terwijl ze naar de kerk gaan. Leden spenderen de dag bezoekjes af en wensen elkaar een Gelukkige Kerstmis. Ze bieden speciale snoepjes aan, genaamd ‘Kahk’.

Conclusie

Koptisch kerstmis is een viering van geschiedenis, traditie en religie. Het vertegenwoordigd een diepe verbinding met het christendom. De viering is werkelijk een unieke en prachtige ervaring die de moeite van het bijwonen waard is.

Veelgestelde vragen

1. Waar komt de naam ‘Koptisch’ vandaan?
De Koptische kerk is afgeleid van de Koptische taal, die in de oudheid in Egypte werd gesproken.

2. Waarom viert de Koptische gemeenschap Kerstmis op een andere datum dan de katholieke kerk?
De Koptische gemeenschap volgt de Juliaanse kalender, die een verschil van 14 dagen heeft met de Gregoriaanse kalender die de meesten van ons vandaag de dag gebruiken.

3. Hoe ziet de kerstmaaltijd eruit in de Koptische traditie?
Traditiegetrouw genieten Koptische gezinnen van een maaltijd van biefstuk, kiplasagne, rijst met kerrie en salades met brood, terwijl ze speciale snoepjes zoals ‘Kahk’ aanbieden.

4. Spreekt de Koptische gemeenschap over heel Egypte hetzelfde Arabisch?
Nee, de koptische taal hangt af van de regio waar mensen wonen. In het noorden van het land bestaat de taal bijvoorbeeld uit meer Arabische woorden.

5. Is het belangrijk om een speciale outfit te dragen tijdens de viering van Koptisch Kerstmis?
Het wordt als respectvol beschouwd als mensen zich netjes en gepast kleden tijdens de viering van Koptisch Kerstmis. Mensen willen er graag op hun best uitzien tijdens deze unieke en belangrijke gelegenheid.