Krishna janamashtmi

Krishna Janamashtmi is een populaire hindoe-festival dat elk jaar in de maand Shravan (augustus – september) op de 8e dag van de donkere maan wordt gevierd. Het markeert de geboorte van Lord Krishna, een van de meest gerespecteerde en beminnelijke godheden van het hindoeïsme. Dit festival is een tijd van grote vreugde, plezier en devotie onder de hindoe-gemeenschap en wordt overal ter wereld gevierd. Het is een gelegenheid om samen te komen, offers te brengen en de spirituele wijsheid en verhalen van Lord Krishna te bespreken.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over Krishna Janamashtmi – de betekenis, tradities, gewoonten, en hoe je dit festival thuis kunt vieren. Lees verder voor meer informatie.

De betekenis van Krishna Janamashtmi

Krishna Janamashtmi is een viering van het goddelijke leven van Lord Krishna. Lord Krishna wordt beschouwd als een van de belangrijkste incarnaties van Lord Vishnu, de hindoe-god van bescherming en het leven. Volgens hindoeïstische mythen werd Lord Krishna geboren in Mathura, India, op de 8e dag van de donkere maan in de maand Shravan in het jaar 3228 v.Chr. op aarde. Hij werd geboren in een gevangenis, zijn vader in de gevangenis. Vanaf de geboorte was hij al een wonderkind en groeide hij op als een charismatische jongen met uitzonderlijke wijsheid en kracht.

Krishna Janamashtmi wordt gevierd om de geboorte van Lord Krishna te herdenken en zijn leven en leer te eren. Het festival begint met vasten en gebeden, gevolgd door levendige vieringen en festiviteiten.

Tradities en gewoonten van Krishna Janamashtmi

Krishna Janamashtmi is een festival dat rijk is aan tradities en gewoonten. Sommige van de meest opvallende praktijken omvatten:

Vasten

Het vasten op de dag van Krishna Janamashtmi wordt beschouwd als een zeer gunstige praktijk. Sommige mensen vasten gedurende de hele dag, terwijl anderen vasten tot ’s middags en dan fruit en melk eten. Dit vasten wordt beschouwd als een manier om lichaam en geest te zuiveren en om bezinning en gebed uit te voeren.

Puja

Een van de belangrijkste rituelen op de dag van Krishna Janamashtmi is de puja of aanbidding. Mensen gaan naar de tempel om gebeden aan te bieden en hun respect te betuigen aan Lord Krishna. In de huizen wordt er een altaar gemaakt waarop foto’s of beelden van Lord Krishna worden geplaatst en gebeden aan hem worden aangeboden.

Versiering

Op de dag van Krishna Janamashtmi wordt niet alleen de tempel maar ook de huizen versierd met prachtige bloemen, guirlandes, ballonnen en lichtjes. De decoratie staat symbool voor de geboorte van de goddelijke baby Krishna.

Nachtwake

Een van de meest opwindende tradities van Janamashtmi is de nachtwake. Het wordt gehouden in de tempels, waar devotees de hele nacht devotie hebben, zingen, uitvoeringen doen, verhalen vertellen over het leven van Lord Krishna, bhajans zingen, gebeden zingen en genieten van de goddelijke lekkernijen.

Dahi-handi

Dahi-handi evenementen worden overal in het land gehouden op Krishna Janamashtmi-dag, vooral in Maharashtra en Gujarat. Het is een wedstrijd waarbij enorme menselijke piramides worden gebouwd om de hangende kruik dahi (yoghurt) te breken, die op grote hoogte is opgehangen. Dit symboliseert het kinderlijke gedrag van Lord Krishna.

Hoe Krishna Janamashtmi thuis te vieren

Krishna Janamashtmi kan thuis worden gevierd met dezelfde spirituele en feestelijke sfeer als in de tempel. Enkele tips voor het organiseren van de viering thuis zijn:

Het maken van een ritueel offer

Als je thuis puja doet, kun je een ritueel offer doen door de favoriete lekkernijen en vruchten van Lord Krishna te bereiden, zoals Poha, Chakli, Ladoo, Modak, enz. Dit kan samen met vrienden, families en buren gedaan worden.

Versiering van de tempel/kamer

Je kunt je huis versieren door slingers, ballonnen en lichtjes op te hangen. Plaats een altaar met foto’s of beelden van Lord Krishna.

Optocht met Lord Krishna’s afbeelding

Een afbeelding of afbeelding van Lord Krishna moet door de straten worden gedragen, gevolgd door een proces van chanten, muziek maken en gebeden zingen.

Bekijk aarti en bhajan

Je kunt de aarti en bhajan van Lord Krishna online bekijken. Zing mee en geniet van dit festiviteiten.

Dahi-handi

Je kunt thuis een kleine Dahi-handi maken en een kleine wedstrijd spelen met vrienden en gezin waarbij je de mand met yoghurt ophangt en de piramide breekt.

Tot slot

Krishna Janamashtmi biedt ons een kans om onze devotionele banden met Lord Krishna te versterken en om onze spirituele inzichten te versterken. Door thuis te vieren, kunnen we allemaal meedoen aan dit feest van devotie, plezier en liefde.

Veelgestelde vragen over Krishna Janamashtmi

1. Wat is Krishna Janamashtmi?
Krishna Janamashtmi is een hindoe-festival dat de geboorte van Lord Krishna viert. Het vindt elk jaar plaats op de 8e dag van de donkere maan in de maand Shravan.

2. Hoe wordt Krishna Janamashtmi gevierd?
Krishna Janamashtmi wordt gevierd met vasten, puja, decoratie, een nachtwake en Dahi-handi evenementen. Mensen gaan naar de tempel, maken thuis altaar en delen lekkernijen.

3. Waarom is het vieren van Krishna Janamashtmi belangrijk?
Het vieren van Krishna Janamashtmi versterkt onze spirituele banden met Lord Krishna en geeft ons de kans om zijn wijsheid te begrijpen en om ons leven te verrijken.

4. Wat zijn enkele lekkernijen die tijdens het festival worden gegeten?
Sommige van de meest populaire lekkernijen op Krishna Janamashtmi zijn Poha, Chakli, Ladoo, Modak, etc.

5. Wat is de betekenis van Dahi-handi?
Dahi-handi is een wedstrijd waarbij een mand met yoghurt op grote hoogte wordt opgehangen. Het wordt gespeeld om symbolisch het kinderlijke gedrag van Lord Krishna te vieren en zijn eigenschappen van beweeglijkheid, scherpzinnigheid en vastberadenheid te imiteren.