Kumbh mela india

India staat bekend om zijn rijke geschiedenis, cultuur en religie. Een van de populaire religieuze evenementen in India is de Kumbh Mela, een viering die plaatsvindt in verschillende steden om de paar jaar. De Kumbh Mela is een van de grootste bijeenkomsten ter wereld en trekt miljoenen pelgrims van over de hele wereld. In dit artikel zullen we een kijkje nemen in de geschiedenis van de Kumbh Mela, hoe het wordt gevierd en alles wat je moet weten om deel te nemen aan deze unieke viering.

Wat is de Kumbh Mela?

De Kumbh Mela is een van de meest heilige festivals voor Hindoes en vindt plaats in India om de paar jaar. Het festival is een viering van het geloof in de goddelijke krachten, ook bekend als de ‘devas’. De Kumbh Mela evenementen worden gehouden in vier locaties namelijk Prayagraj (Uttar Pradesh), Haridwar (Uttarakhand), Nashik (Maharashtra), en Ujjain (Madhya Pradesh). De data van de vieringen worden bepaald door een astrologisch uitlijning.

Geschiedenis van de Kumbh Mela

De geschiedenis van de Kumbh Mela gaat terug tot de oude literatuur van India, de Purana’s. Volgens legendes zou de Kumbh Mela zijn oorsprong vinden in de kosmische strijd tussen goden en demonen over een kruik die amrita (onsterfelijkheid) bevatte. Het evenement wordt gevierd als een herdenking van deze legende en trekt duizenden pelgrims.

Hoe wordt de Kumbh Mela gevierd?

De Kumbh Mela is een massale bijeenkomst van pelgrims van over de hele wereld. Het is een viering waar gelovigen een heilig bad nemen in de rivier, in de overtuiging dat hun zonden door de kracht van het heilige water zullen worden weggevaagd. Het festival trekt niet alleen Hindoes uit India, maar ook pelgrims van over de hele wereld die het heilige water willen proeven en hun band met het geloof willen versterken.

De Duur van de Kumbh Mela

De Kumbh Mela duurt enkele weken, afhankelijk van de locatie. Het begint gewoonlijk in januari en eindigt in april. De gebeurtenis is echter uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie.

Hoe te bereiken?

Voor bezoekers zijn er verschillende vervoersmogelijkheden beschikbaar, afhankelijk van de locatie van het festival.
– Per vliegtuig: Reizigers kunnen vluchten boeken naar de dichtstbijzijnde luchthaven en vervolgens met de auto of trein naar de locatie reizen.
– Per trein: Dit is een van de gemakkelijkste manieren om de Kumbh Mela-locaties te bereiken. Er zijn verschillende treinen die overal in India stoppen.
– Per auto: Voor reizigers die van ver weg komen, is autorijden misschien wel de beste optie.

Wat te verwachten tijdens de Kumbh Mela

De Kumbh Mela is een kleurrijke viering met verschillende activiteiten en evenementen. Enkele van de activiteiten die reizigers kunnen verwachten zijn:
– Heilige baden in de rivieren om zonden weg te wassen
– Satsangs (religieuze bijeenkomsten)
– Processies van de Naga sadhus (naakte berusten)
– Bhojan (maaltijd) yaag (yagna, azamag)
– Raam Lila en Bhajan Sandhya

Veiligheid tijdens de Kumbh Mela

De regering van India neemt verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat de Kumbh Mela veilig verloopt voor bezoekers. Enkele van de maatregelen die getroffen worden zijn
– Gezondheidscampagnes ter bevordering van hygiĆ«ne
– Gebruik van camera’s en bewaking in het heiligdom
– Politiebeveiliging bij het festivalterrein.

Wat te dragen tijdens de Kumbh Mela

Bezoekers van de Kumbh Mela dragen traditionele kleding die de Hindoe-cultuur weerspiegelt, terwijl ze rekening houden met het comfort.
– Mannen dragen meestal dhoti, kurta of pyjama met een tulband of pet.
– Vrouwen dragen de traditionele sari of salwar kameez met dupatta of ghunghat.

Conclusie

De Kumbh Mela is een unieke ervaring die je nergens anders ter wereld zult vinden. Het festival is een weerspiegeling van de rijke cultuur van India en een viering van de Hindoe-religie. Het bijwonen van de Kumbh Mela biedt reizigers een kans om te leren over de cultuur en religie van India, en om deel te nemen aan een van de grootste vieringen van de wereld.

Veelgestelde vragen

1. Wat betekent de Kumbh Mela?
Antwoord: De Kumbh Mela is een religieus festival dat plaatsvindt in India.

2. Wat is de oorsprong van de Kumbh Mela?
Antwoord: De oorsprong van de Kumbh Mela gaat terug tot de oude literatuur van India, de Purana’s.

3. Wanneer vindt de Kumbh Mela plaats?
Antwoord: De Kumbh Mela vindt om de paar jaar plaats in vier steden in India.

4. Hoe lang duurt de Kumbh Mela?
Antwoord: De Kumbh Mela duurt enkele weken, afhankelijk van de locatie.

5. Is de Kumbh Mela veilig voor bezoekers?
Antwoord: De regering van India neemt verschillende maatregelen om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.