La tomatina

La Tomatina is een uniek Spaans festival in Buñol, Valencia, dat meestal plaatsvindt op de laatste woensdag van augustus. Tijdens dit feest gooien de deelnemers met tomaten naar elkaar. Dit tomatengevecht trekt elk jaar duizenden mensen van over de hele wereld aan. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over La Tomatina.

Geschiedenis en Oorsprong

Het festival begon in 1945 als een onschuldige voedselgevecht tussen jongeren tijdens een parade. De politie nam de tomaten weg van de jongeren en legde een boete op. Het jaar erop kwamen de jongeren terug met hun eigen tomaten en gooide opnieuw naar elkaar. Dit herhaalde zich elk jaar en zo werd het een traditie.

Datum en Locatie

La Tomatina vindt jaarlijks plaats op de laatste woensdag van augustus in Buñol, Valencia. Buñol is een klein stadje met ongeveer 9000 inwoners. Het stadsplein Plaza del Pueblo is de locatie waar het tomatengevecht plaatsvindt.

Tickets en Regels

Vanwege de steeds groter wordende populariteit van La Tomatina zijn er tickets nodig om toegang te krijgen tot het feest. Deze tickets kosten ongeveer €10 tot €15 en zijn te koop bij de stad Buñol. Er worden per jaar ongeveer 20.000 tickets verkocht.

Er zijn ook enkele regels waaraan de deelnemers zich moeten houden. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om harde voorwerpen mee te nemen, kleding te scheuren, of de tomaten te pletten voordat je ze gooit. Het is ook belangrijk om geen tegels mee te nemen en op te proberen om uit de weg te blijven van de vrachtwagens die tomaten aanleveren.

Voorbereiding

Als je van plan bent om deel te nemen aan La Tomatina, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je voor te bereiden. Het dragen van oude kleren en schoenen die je na het feest kunt weggooien is essentieel. Het is ook aan te raden om een zwembril te dragen om je ogen te beschermen tegen de tomaten.

Het Feest

Het tomatengevecht begint om 11 uur ’s ochtends wanneer een ham in een mast wordt gehesen. De ham wordt gezien als een prijs voor de moedigste deelnemer om de ham te kunnen pakken. Na het signaal start het tomatengevecht. Vrachtwagens brengen ongeveer 160 ton aan tomaten naar het plein, die gratis zijn voor de deelnemers om te gebruiken.

Het gevecht duurt ongeveer een uur, waarna de lokale brandweer de straten schoonspoelt. Na het gevecht kunnen de deelnemers zich wassen bij de rivier en douches die speciaal voor dit evenement zijn opgezet.

Tips voor Een Geweldige Ervaring

Als je van plan bent om mee te doen aan La Tomatina, zijn hier enkele tips voor een geweldige ervaring:

– Arriveer op tijd om de drukte te vermijden.
– Vermijd het dragen van sieraden en brillen die gemakkelijk verloren kunnen gaan of stuk kunnen gaan.
– Draag betrouwbare en comfortabele schoenen om uitglijden te voorkomen.
– Wees respectvol naar de lokale bevolking en volg de regels van het evenement.

Wat Maakt La Tomatina Uniek?

La Tomatina is een uniek evenement vanwege de manier waarop het tomatengevecht symbolisch wordt gezien. Enerzijds is het een viering van overvloed en genieten van het leven. Aan de andere kant is het ook een manier om de eigen frustraties te uiten en te ontladen. Het is dan ook geen verrassing dat mensen van over de hele wereld naar Buñol komen om hieraan deel te nemen.

Conclusie

La Tomatina is een geweldig festival dat een unieke ervaring biedt aan de deelnemers. Of je nu een lokale bewoner bent of een reiziger van ver weg, het tomatengevecht is de moeite waard om bij te wonen. Het is een viering van vriendschap, uniekheid en vooral plezier.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het exact aantal deelnemers aan La Tomatina?
– Het aantal deelnemers varieert elk jaar maar meestal zijn er ongeveer 20.000 tickets verkocht.
2. Moet ik tickets kopen om deel te nemen aan La Tomatina?
– Ja, tickets zijn verplicht om toegang te krijgen tot het feest.
3. Hoeveel tomaten worden jaarlijks gebruikt voor het tomatengevecht?
– Elk jaar worden ongeveer 160 ton tomaten gebruikt voor het gevecht.
4. Zijn er leeftijdsbeperkingen om deel te nemen aan La Tomatina?
– Iedereen is welkom om deel te nemen, maar kinderen onder de 14 jaar moeten vergezeld worden door een volwassene.
5. Wat gebeurt er na het tomatengevecht?
– Na het gevecht spoelt de lokale brandweer de straten schoon, waarna de deelnemers zich kunnen wassen bij de rivier of een van de douches die voor het evenement zijn opgezet.