Loi krathong

Loi Krathong is een festival dat elk jaar in Thailand wordt gevierd op de avond van de volle maan in de twaalfde maand van de Thaise kalender, meestal in november. Het festival, ook wel bekend als het Lichtfestival, is een van de meest populaire festivals in Thailand en wordt gekenmerkt door prachtige lantaarnceremonies en het vrijlaten van drijvende bloemstukken op de rivieren en meren van Thailand. In dit artikel zullen we kijken naar de tradities en symboliek van Loi Krathong, evenals hoe dit festival gevierd wordt in verschillende delen van Thailand.

De oorsprong en symboliek van Loi Krathong

Loi Krathong wordt beschouwd als een van de belangrijkste festivals in Thailand vanwege de rijke tradities en symboliek. Het festival heeft verschillende roots, maar het lijkt erop dat het oorspronkelijk een boeddhistische viering was die bedoeld was om eerbied te tonen aan de Boeddha en om te zorgen voor geluk, voorspoed, en om vergeving te vragen voor zonden en fouten. In sommige regio’s wordt Loi Krathong gevierd ter ere van de godin van het water en andere lokale geesten.

Het ritueel van het loslaten van de krathongs (bloemstukken gemaakt van bananenbladeren, bloemen en kaarsen) op het water is symbolisch belangrijk omdat het beoogt om negatieve verledens los te laten en het begin van een nieuw leven te markeren. Dit wordt gedaan door het vrijlaten van weggooi krathongs met kaarsen, geurkaarsen, en wierookstokjes erop. Het laten drijven van de krathong wordt ook gezien als een zuiveringsritueel, waarmee wordt geprobeerd om loutere gedachten en zuiverheid in de geest te herstellen. De wens om vergeving te vragen voor zonden en fouten is daarom een wezenlijk onderdeel van het festival.

Loi Krathong in verschillende delen van Thailand

Loi Krathong wordt in heel Thailand gevierd, maar elk gebied heeft zijn eigen unieke manier om het festival te vieren. Hieronder volgen enkele van de meest bekende vieringen:

Chiang Mai

In Chiang Mai, een stad in het noorden van Thailand, is Loi Krathong bekend als Yi Peng . Hier lijken de lantaarns in de lucht te zweven, wat een spectaculair gezicht is, samen met het feestelijk versieren van de straten. Dit geldt al jaren als de meest populaire viering van het festival in Thailand.

Bangkok

In de metropool Bangkok, wordt het festival gevierd op verschillende locaties, waaronder de tempel van de Emerald Buddha, de Chao Phraya rivier. De stad organiseert een groot vuurwerk over de Chao Phraya-rivier en de vele groepen organiseren traditionele parades en shows.

Sukhothai National Park

Loi Krathong in Sukhothai National Park is bekend als een van de meest cultureel intieme vieringen in Thailand. Verlichte straatlantaarns die speciaal voor deze gelegenheid zijn gemaakt, verlichten de historische tempels van de oude stad, waardoor er een sprookjesachtige sfeer ontstaat.

Hoe Loi Krathong te vieren

Als je van plan bent om Loi Krathong in Thailand te vieren, kun je eigenlijk niets teveel meenemen. Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat je je op het maximale kunt voorbereiden:

1. Wees respectvol tijdens het festival. Let op het milieu en koop geen plastic krathongs.
2. Ga naar een van de meer populaire gebieden om de volle omvang van het festival te zien.
3. Draag comfortabele kleding en schoenen, want er zijn veel mensen en het weer kan warm zijn.
4. Probeer lokale gerechten en drankjes, zoals heerlijke Thaise desserts en vers fruit.
5. Geniet van de lantaarnceremonies. De Yi Peng-viering in Chiang Mai is het hoogtepunt van dit evenement.

Conclusie

Loi Krathong is een prachtig Thais festival dat de belangrijkste traditionele feestdagen in dit land is. Het loslaten van de krathong is een symbolisch ritueel om negatieve verledens los te laten en een nieuw begin in het leven te markeren. Elk gebied in Thailand heeft zijn unieke manier om het festival te vieren, en als u het van plan bent om te vieren, zorg dan dat u respectvol bent en de lokale cultuur respecteert. Loi Krathong is een geweldige manier om de cultuur, spiritualiteit en schoonheid van Thailand te ervaren.

Veelgestelde vragen over Loi Krathong

1) Wat is Loi Krathong gelegenheid?
Loi Krathong is een Thais festival dat wordt gevierd in de avond van de volle maan in de twaalfde maand van de Thaise kalender.

2) Wat wordt er tijdens Loi Krathong gevierd?
Loi Krathong wordt gevierd met de krathongs (kleine manden die gemaakt zijn van bananenbladeren, bloemen en kaarsen), welke worden vrijgelaten op de rivieren en meren van Thailand. Het ritueel is bedoeld om zonden en fouten te vergeven.

3) Waar wordt het festival gevierd?
Loi Krathong wordt in heel Thailand gevierd, met verschillende vieringen in verschillende delen van het land.

4) Hoe vier je Loi Krathong in Thailand?
Om te kunnen genieten van het festival, kunt u naar een van de populaire gebieden gaan, zoals Chiang Mai en Bangkok. Zorg ervoor dat u respectvol bent en de lokale cultuur en tradities respecteert.

5) Welke symboliek zit er achter het loslaten van de krathong?
Het loslaten van de krathong is een symbolisch ritueel om negatieve verledens los te laten en een nieuw begin te markeren. Het ritueel wordt gezien als een zuiveringsritueel en wordt daarom gebruikt om loutere gedachten en zuiverheid in de geest te herstellen.