Lowlands

Lowlands

Lowlands is één van de meerdaagse muziekfestivals die elk jaar in Nederland wordt gehouden. Het terrein in Biddinghuizen (tegenover Walibi) wordt elk jaar in augustus omgebouwd tot een plek met twaalf podia en zeven campingterreinen. In totaal duurt het festival drie dagen, van vrijdag tot zondag.

Het verhaal achter Lowlands

Lowlands heeft zich vanaf het begin in 1996 laten inspireren door het wereldberoemde hippiefestival Woodstock in 1969 (wat ook in augustus was). Het is ook hun doel om een elk jaar een festival te creëren waar muziek en liefde centraal staan. In het begin had het festival slechts twee tenten, die toen nog ‘De Grote’ en ‘De Kleine’ tent werden genoemd. Inmiddels heeft het festival wel twaalf verschillende tenten met voor iedereen wat wils, van populaire internationale acts tot karaoke.

Festival voor jong en oud

Voor Lowlands is er geen minimumleeftijd. Het advies is wel om jongeren jonger dan 16 jaar niet naar het festival te laten gaan. Iedereen die jonger dan 18 is, krijgt ook een apart bandje, zodat het voor hen niet mogelijk is om alcohol en sigaretten te kopen.

Het is bij Lowlands niet mogelijk om dagkaarten te kopen. Zelfs als je maar één dag wilt gaan, moet je een kaart kopen voor het hele weekend. Het idee achter Lowlands is namelijk dat iedereen het hele weekend samen feest viert, zoals op het festival- als het campingterrein.

Mocht je niet op één van de campingterreinen willen slapen, dan kan je met jouw polsbandje alsnog wel het hele weekend, 24 uur per dag, het terrein op en af. Deze polsbandjes zijn ook persoonsgebonden; het is dus ook niet mogelijk om één bandje met meerdere personen te delen.

Muziek

De verscheidenheid in muziek is altijd groot op Lowlands, waardoor er vrijwel altijd voor iedereen wel iets te vinden is. Daarnaast hebben ze elk jaar ook grote headliners, zoals Dualipa, James Bay, Mumphord & Sons, Gorillaz en Rag’n’bone’ Man. De verschillende tenten laten ook verschillende genres horen: dance, electronic, urban, singer/songwriter, folk, hiphop, indie, jazz, klassiek, soul en nog veel meer.

Variatie in kunstvormen

Lowlands is een muziekfestival, maar toch kan je hier meer dingen horen en zien dan enkel muziek. Ieder jaar is er bijvoorbeeld Lowlands Science. Op dit terrein kunnen mensen meedoen aan verscheidene experimenten die door Lowlands zijn geselecteerd. Vind bijvoorbeeld je liefdesmatch op basis van je DNA of overkom jouw podiumangsten op een echt Lowlands podium. Verder kan je genieten van comedy acts, literatuur, dans en theater, interessante presentaties, kunst en films.

Kamperen

Het is bij Lowlands mogelijk om met je eigen tent te komen om op één van de campingterreinen te staan. Deze gaan al een dag eerder open, namelijk op donderdag, zodat je die dag kan gebruiken om je tent op te zetten en jezelf te installeren. Wanneer je liever niet met jouw eigen kampeerspullen wilt sjouwen, is het mogelijk om accommodaties te kiezen die al voor je klaarstaan bij aankomst. Denk hierbij aan een grote legertent voor een groep of een kleinere tweepersoonstent met een opgeblazen luchtbed en slaapzak erin. Zo hoef je alleen maar een rugzak met jouw spullen mee te nemen.

Meer luxe is ook mogelijk op de 5-sterrencamping. Bij deze accommodaties krijg je een bed, beddengoed, stroom, stoelen, tafels en opbergruimte. Daarnaast zijn de badkamerfaciliteiten luxer met bijvoorbeeld spiegels en make-upruimtes. Voor vriendengroepen is er de groepscamping, zodat je gegarandeerd met jouw hele vriendengroep bij elkaar staat.

Als laatste kan je ook met een camper, caravan of vouwwagen terecht op de camper camping. Spullen vergeten? Dan kan je ze ongetwijfeld vinden in de campingwinkel. Zelfs voor tenten, slaapzakken en partytenten kan je hier terecht.

Eten en drinken

Op de verschillende campings heb je kiosken waar je terecht kan voor broodjes, koffie, thee en andere zaken zoals gekoelde blikjes bier voor op de camping. Wanneer je naar een supermarkt wilt, dan vind je deze op het zuidelijke campingterrein.

Op elk moment van de dag kan je daarnaast terecht bij de ArmadiLLow op Cape Lowlands voor een drankje en hapje. Het is op de camping ook toegestaan om jouw eigen eten mee te nemen, maar let wel op dat je geen grote gasinstallaties of gasflessen mee mag nemen. Wat wel mag zijn kleine campinggasflesjes met ventiel- of schroefcartouches met een maximum van 250 gram.

Om drinken en eten te kopen, heb je geen contant geld nodig. Sterker nog, op het terrein staat geen geldautomaat om geld te kunnen pinnen. Voor muntjes heb je slechts je pinpas nodig, hoewel het wel mogelijk is om met contact geld te betalen mocht je dit hebben.

Lowlands 2018 - Official aftermovie

Hoe kom je er?

Het makkelijkste vervoermiddel naar Lowlands is de trein. Je kan kiezen om te reizen naar de stations Lelystad en Dronten. Vanaf beide stations kun je vervolgens een gratis pendelbus nemen naar het Lowlandsterrein. Daarnaast is het mogelijk via Pouw Vervoer om op meerdere locaties in Nederland met een touringcar te komen en weer te worden teruggebracht.

Ga je liever zelf met de auto? Dan kan je rijden naar Flevoland en daar de borden richting ‘Walibi Holland’ volgen. Je ziet dan op een gegeven moment vanzelf de borden met ‘P Lowlands’ die je leiden naar de beschikbare parkeerplaats. Je mag met jouw auto niet op het campingterrein komen—al jouw campingspullen moet je dus zelf dragen naar het terrein. Als je parkeert moet je hiervoor ook een parkeerticket kopen. Het voordeligst is het om dit in de voorverkoop te doen, omdat het op het terrein zelf duurder gaat zijn. Je kan wel gedurende het hele weekend vrijblijvend het terrein op- en afrijden. Met een motor mag je wel parkeren op de camper camping of op de motorparkeerplaats. Hiervoor heb je geen parkeerticket nodig.

Lowlands en toegankelijkheid

Toegankelijkheid en acceptatie van culturele diversiteit is belangrijk voor Lowlands. Ze zijn ook aangesloten bij Yourope, een organisatie die staat voor deze acceptatie van diversiteit op Europese festivals. Daarnaast heeft Lowlands diverse ondersteunende faciliteiten, zoals een toegankelijke parkeerplaats, camping, ingang, medische posten, sanitair en kijkplatformen voor rolstoelgebruikers en mensen met een fysieke beperking.