Nationale Buitenspeeldag 2025

Nationale Buitenspeeldag
Officiële vrije dag: Nee

Nationale Buitenspeeldag datums

Nationale Buitenspeeldag 2025
11-06-2025
Nationale Buitenspeeldag 2024
12-06-2024
Nationale Buitenspeeldag 2023
14-06-2023
Nationale Buitenspeeldag 2022
08-06-2022
Nationale Buitenspeeldag 2021
09-06-2021
Nationale Buitenspeeldag 2019
12-06-2019
Nationale Buitenspeeldag 2018
13-06-2018
Nationale Buitenspeeldag 2017
14-06-2017

Geschiedenis Buitenspeeldag

In 1986 werd voor het eerst de Nationale Straatspeeldag bedacht. Het was voor de kinderen in de grote steden toen extra leuk om buiten te spelen. Drukke straten werden voor verkeer  afgesloten, zodat kinderen veilig op straat konden spelen. Veilige ruimtes op straat, daar ging het in feite om. In het begin deden een aantal buurtgroepen in steden mee, maar al snel groeide de belangstelling en werd de tiende straatspeeldag door Koningin Beatrix geopend. Er deden toen zo’n 1200 groepen mee. Uiteindelijk werd de Nationale straatspeeldag door Jantje Beton overgenomen. Zij organiseerden vanaf 2009 elke tweede woensdag in juni deze dag, die vanaf toen de Nationale Buitenspeeldag werd genoemd.

Hoe ziet zo’n dag er uit?

Nog steeds worden bepaalde straten afgesloten en is deze dag een echte actiedag geworden. Elke buurt, straat of school kan op deze dag aandacht vragen voor een kindvriendelijke speelomgeving. Spandoeken, folders en ouders laten zien aan de omwonenden, voorbijgangers en gemeente hoe een gebied veilig gemaakt zou moeten worden voor spelende kinderen.

Speelse manier

De aandacht vragen voor een kindvriendelijke inrichting gaat op een speelse manier. Buurtbewoners en voorbijgangers worden gevraagd om hun rijgedrag nader te bekijken. Er wordt vaak, ook in de wijken waar veel kinderen wonen, veel te hard gereden. Men is zich daar vaak niet van bewust. Door dit begrip op ludieke wijze bij te brengen, hoopt men dat voorbijgangers hier meer van doordrongen worden.

Gemeente

Ook de gemeente zal een steentje moeten bijdragen. Zij worden vaak door het plaatselijke actiecomité uitgenodigd om met kinderen en ouders in gesprek te gaan. Problemen met verkeerssituaties kunnen soms snel worden opgelost en ideeën worden uitgewerkt tot een meer veiligere situatie.

Nationale Buitenspeeldag 2021

Sinds 1994 wordt elke tweede woensdag in juni de Nationale Buitenspeeldag gehouden. Dit is landelijk zo afgesproken. In 2021 was deze dag woensdag 9 juni. Door het afsluiten van straten kunnen kinderen van hartenlust spelen op straat. Lekker rolschaatsen, skeeleren en fietsen op de weg, zonder dat je hoeft uit te kijken voor auto’s.

Groot succes!

De buitenspeeldag van 2021 was weer een groot succes. Nickelodeon en Jantje Beton hebben het initiatief  genomen om de grootste buitenspeelactie van Nederland te organiseren. Héél Nederland als één grote speelplek! Elke tweede woensdag van juni wordt aangewezen als de nationale speeldag. In 2021 was dit 9 juni jongstleden. Veel kinderen hebben weer genoten van het spelen op plekken waar zij normaal gesproken, vanwege de veiligheid, niet mogen komen.

Regen

Oók wanneer het regent wordt de Nationale buitenspeeldag gehouden. Er worden dan spelletjes gedaan die aansluiten op slecht weer, want ook wanneer het regent kun je gemakkelijk buitenspelen. Trek je rubberen laarzen en een regenpak aan en ga spetteren in de regen.

Speelidee

Wanneer je als kind een goed speelidee hebt mag je bij de Stichting Jantje Beton een verzoek indienen om geld te krijgen om je idee te realiseren. Vaak zijn de ideeën van kinderen prima.

Datum

Het is de bedoeling om op de tweede woensdag van Juni de buitenspeeldag te organiseren. Op deze speciale dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van veilig buitenspelen. Daarom wordt iedereen opgeroepen deze datum aan te houden om buiten spelen te organiseren.

Buitenspeeldag voor peuters

Niet alleen kinderen vanaf een jaar of zes kunnen meedoen aan de Nationale Buitenspeeldag, maar ook peuters kunnen meedoen.

Peuters

De leeftijd vanaf een jaar of 2/3 kan aangemerkt worden als de peuterleeftijd. Peuters spelen nog vaak in en om het huis. Toch is deze leeftijd prima om mee te doen aan de Nationale Buitenspeeldag. Vooral de peuterspeelzalen en creches zullen hier aandacht aan besteden. Er zijn een aantal beweegredenen om peuters zoveel mogelijk buiten te laten spelen.

Het zonnetje

Het zonnetje is voor iedereen gezond. Of je nu peuter of volwassene bent. Het lichaam heeft zon nodig om vitamine D aan te maken. Goed voor het immuunsysteem en de botontwikkeling. Wanneer we regelmatig zonlicht op de huid krijgen, zullen we beter slapen en het is ook nog is goed voor het humeur. Wel moeten we oppassen dat we niet te lang achter elkaar en te veel in de zon gaan zitten. Dit kan weer slecht zijn voor de huid en ziektes veroorzaken. Insmeren van de huid met een hoge factor is voor peuters geen overbodige luxe.

Plannetjes maken

Probleempjes oplossen, plannen maken en overleggen wordt van jongs af aan al gestimuleerd wanneer kinderen buiten spelen. Belangrijk voor de ontwikkeling. Kinderen moeten ondervinden hoe bepaalde dingen werken.

Beweging

Buitenspelen activeert het bewegen van een kind beter dan binnen spelen. Een kind moet toch zeker één uur per dag actief buiten kunnen bewegen.

Van fouten kun je leren

Ouders willen dat hun kind niets overkomt. Toch is het heel goed dat kinderen dingen uitproberen. Daar krijgen ze zelfvertrouwen van, ook al kan een activiteit erg spannend zijn. Dit kan allemaal in een veilige omgeving worden gecreëerd.

Vrienden maken

Het is veel gemakkelijker om buiten vrienden te maken dan in een omgeving waar constant op je wordt gelet. Een kind moet de vrijheid hebben om ook in een andere omgeving dan school of clubje een vriendje te maken.

Buitenactiviteiten voor peuters

Maak eens stoepkrijtverf!

Ga het stoepkrijt met een rasp of stuk schuurpapier boven een kom of emmer in  stukjes raspen. Meng dit met kleine beetjes water totdat je een wat dikke verf hebt gemaakt. Geef de kinderen een wat grove kwast en laat ze het speelplein of de stoep tijdens de Nationale Buitenspeeldag mooi versieren.

Maak een blote voetenpad

Samen ontdekken hoe het voelt om over bepaalde structuren heen te lopen. Deponeer  in een aantal bakken water, zand, modder, macaroni, bubbeltjes plastic en blad van de bomen. Elk materiaal wat niet kan verwonden is prima. Peuters vinden het vaak erg spannend om hier overheen te lopen en kennis te maken met het materiaal.

Een hut bouwen

Dit is een échte buitenspeeldagactiviteit, ook voor de kleintjes. Op een schoolplein staan over het algemeen paaltjes, een bankje en klimrekken. Oude lakens kunnen gebruikt worden om een echte hut te bouwen. Speelmateriaal van binnen kan in de hut worden neergelegd waardoor de peuter een hele andere visie krijgt om met deze spulletjes te spelen. Is altijd een groot succes!

Wanneer is de volgende buitenspeeldag?

8 Juni 2022 is de volgende buitenspeeldag. Elk jaar wordt op de website van Jantje Beton bekend gemaakt wanneer deze zal plaatsvinden. Normaal is dit op de tweede woensdag van juni maar kan door omstandigheden op een andere dag plaatsvinden. Kijk voor meer informatie op de website. https://jantjebeton.nl/ik-wil-spelen/de-buitenspeeldag/faq

.