Nationale complimentendag 2025

Nationale complimentendag
Officiële vrije dag: Nee

Nationale complimentendag datums

Nationale complimentendag 2025
01-03-2025
Nationale complimentendag 2024
01-03-2024
Nationale complimentendag 2023
01-03-2023
Nationale complimentendag 2022
01-03-2022
Nationale complimentendag 2021
01-03-2021
Nationale complimentendag 2020
01-03-2020
Nationale complimentendag 2019
01-03-2019
Nationale complimentendag 2018
01-03-2018
Nationale complimentendag 2017
01-03-2017

Elk jaar op de eerste maart, is het Nationale Complimentendag. Oprechte aandacht en persoonlijke waardering voor een bepaald persoon die jou aan het hart ligt of waar je veel aan hebt te danken. Waardering en aandacht zijn niet te koop maar kunnen een mens diep raken.

Nationale Complimentendag is géén commerciële aangelegenheid, in tegenstelling tot Valentijnsdag of Moederdag. Het succes van complimentendag is niet te koop.

Een complimentje geven

De doorsnee Nederlander loopt niet bepaald voorop met het geven van complimentjes. Het is niet altijd gemakkelijk om iemand een hart onder de riem te steken. Toch is het prettig om een compliment aan iemand te geven of te krijgen. Het moet echter wel oprecht zijn.

  • Probeer, wanneer je iemand complimenteert, altijd in de ‘ik vorm’ te blijven. Een compliment mag je schrijven, whats-appen of sms-en. Het beste is echter om persoonlijk de boodschap over te brengen. Dus gewoon zeggen van man tot man of van vrouw tot vrouw. Bellen kan natuurlijk ook, dit is in ieder geval veel persoonlijker dan via whats-app of sms. Een voorbeeldzin om mee te beginnen kan zijn; Ik wil je laten weten dat ik heel blij met je bent omdat je ……
  • Laat weten dat je de vriendschap van bijvoorbeeld  je vakantievrienden echt waardeert!
  • Maak een compliment die bij jou past. Ben je geen schrijver, bel dan!
  • Weet je dat de persoon die jij een complimentje wil geven graag in de belangstelling staat? Geef dan een compliment waar meerdere personen bij aanwezig zijn. Wil de persoon nou juist niet alle aandacht? Geef dan het compliment onder vier ogen.
  • Probeer niet te overdrijven, hou het simpel maar wel openhartig.

“De diepst menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”

Aldus William James. Deze psycholoog leefde van 1842 tot 1910 en had het bij het rechte eind. Zeker tijdens de coronapandemie hebben mensen af en toe een schouderklopje nodig. Neem alleen maar eens het verplegend personeel in de zorginstellingen en op de ic’s. Natuurlijk is het hun werk om zorg te bieden en te verplegen, maar wat hebben deze mensen hard moeten werken. Het applaus wat zij tijdens de eerste coronaperiode kregen was dubbel en dwars verdiend. Dat zou vaker moeten gebeuren!

Maandag

1 Maart 2021 viel op maandag. Dit is de minst leuke dag van de week. Deze maandag werd door Nationale Complimentendag uitgeroepen tot ‘ik ben blij met jou maandag‘. Afgelopen periode ligt de werkdruk en verantwoordelijkheid hoger  dan andere jaren. Dit in verband met corona..Vooral de essentiële beroepen als zorgverleners, pakketbezorgers, schoonmakers enz. hebben veel stress te verwerken door de hoge werkdruk. Een compliment was voor deze mensen zeker op hun plaats.

Persoonlijke waardering

Wanneer je iemand een complimentje wil geven, doe dit dan op een persoonlijke manier. Een compliment heeft een zelfreinigend vermogen. Het moet oprecht en persoonlijk zijn, anders sla je de plank volkomen mis. Ben je van plan om een sms, brief of whats-app te sturen, bedenk dan een paar mooie zinnen die recht uit je hart komen. Zoals;

  • Voor jou dit compliment, omdat je bijzonder bent!
  • Heb je even? Ik wil je een complimentje geven…
  • Een mooi gezicht wordt oud, een mooi lichaam verandert. Maar een mooi mens zal altijd een mooi mens blijven.
  • Als jij een frikandel was, dan was jij een frikandel-speciaal!

.