Nationale Heldendag 2024

Nationale Heldendag
Officiële vrije dag: Nee

Nationale Heldendag datums

Nationale Heldendag 2025
17-11-2025
Nationale Heldendag 2024
17-11-2024
Nationale Heldendag 2023
17-11-2023
Nationale Heldendag 2022
17-11-2022
Nationale Heldendag 2021
17-11-2021
Nationale Heldendag 2020
17-11-2020
Nationale Heldendag 2019
17-11-2019
Nationale Heldendag 2018
17-11-2018
Nationale Heldendag 2017
17-11-2017

Het eren van echte helden, is eigenlijk al zo oud als wat. Het Carnegie Heldenfonds heeft de Nationale Heldendag 100 jaar geleden in het leven geroepen. Deze vind altijd jaarlijks plaats op 17 november. Het heldenfonds is een autoriteit op het gebied van heldenmoed en maakt dit zichtbaar door mensen te belonen. Men reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven iemand hebben gered.

Goed burgerschap

Op 17 november 2017 werd tijdens de Nationale Heldendag onderscheidingen uitgereikt door minister-president Rutte. Verschillende helden werden in het zonnetje gezet en geprezen om hun heldendaad. Er werd tevens aandacht geschonken aan het thema van die dag namelijk, “Er schuilt een held in iedereen”. De betekenis van goed burgerschap met de daaruit voortvloeiende uiting van burgermoed, probeert men op deze dag onder de aandacht van de bevolking te brengen. Iedereen kan een held zijn!

Wie is een held?

Een held is iemand die in een onverwachte situatie iemand het leven red. Zonder er bij na te denken en zonder dat er om hulp wordt gevraagd. Een held is de redder in nood! Niet iedereen kan een redder in nood zijn. Sommige mensen blokkeren enorm tijdens een gevaarlijke situatie, maar de helden onder ons doen op het juiste moment de juiste dingen!

Wanneer een held wordt gehuldigd op Nationale Heldendag, zijn ze vaak erg verbaasd. Ze denken ‘dat zou iedereen toch doen’? Helden nemen vaak een groot risico om iemand te helpen. Met gevaar voor eigen leven halen ze iemand uit een brandende auto of redden een kind van de verdrinkingsdood.

Bibian Mentel Sportheldin

Een groot voorbeeld voor ieder mens zou Bibian Mentel moeten zijn. Zij heeft dan wel niet iemand van de verdrinkingsdood gered maar wist wel met haar kracht en doorzettingsvermogen een groot aantal sportprestaties neer te zetten. Bibian begon in de jaren ’90 als begenadigd snowboardster, ze gaf zelfs haar studie rechten er voor op. Begin van het jaar 2000 werd botkanker bij haar gevonden. De vooruitzichten waren slecht, haar been moest worden geamputeerd. Bibian keerde terug en deed mee aan de paralympische spelen waar zij o.a. in 2014 met goud naar huis ging. Bibian is na dat er kanker voor de eerste maal werd geconstateerd, door de jaren heen nog 15 maal geopereerd. Een zestiende keer zat er niet meer in. In 2018 trok zij zich terug uit de sport en zette zich 100% in voor haar stichting Mentelity Foundation. Deze foundation zet zich in om kinderen en jongvolwassenen met een beperking, toch de mogelijkheid te geven om te sporten. Bibian Mentel was een held en zal nooit worden vergeten. Wie kende niet haar optimistische karakter met haar mooie glimlach…

Een held melden

Weet jij iemand die als held moet worden geëerd? Die dus met gevaar voor eigen leven iemand heeft gered? Je kunt deze persoon voordragen en aanmelden bij het Carnegie Fonds. Iedereen kan dit doen. Er wordt een voorstel, samen met een krantenartikel of politierapport over het gebeurde opgestuurd naar het Fonds en zij bepalen of er sprake is van een heldendaad.

Professionele hulpverleners vallen hier buiten. Een brandweerman of politieagent bieden hulp vanwege het uitoefenen van hun dienst. Dat wil niet zeggen dat het geen helden zijn, maar op de Nationale Heldendag gaat het om mensen die vanuit het niets iemand helpen. Gewone burgers dus..

.