Nationale Ouderendag 2024

Nationale Ouderendag
Officiële vrije dag: Nee

Nationale Ouderendag datums

Nationale Ouderendag 2025
03-10-2025
Nationale Ouderendag 2024
04-10-2024
Nationale Ouderendag 2023
06-10-2023
Nationale Ouderendag 2022
07-10-2022
Nationale Ouderendag 2021
01-10-2021
Nationale Ouderendag 2020
02-10-2020
Nationale Ouderendag 2019
04-10-2019

Elke eerste vrijdag van oktober wordt de Nationale Ouderendag gevierd. Individuele wensen van ouderen kunnen op deze dag worden vervuld, door familie of mensen die nabij de ouderen staan. Ouderen in Nederland moeten een kans krijgen om hun wensen in vervulling te doen gaan. Het Nationaal ouderenfonds maakt zich hier warm voor en bieden activiteiten aan waar ouderen, maar ook jonge mensen, elkaar kunnen ontmoeten. Ouder worden doe je immers samen. We worden allemaal oud en willen net als de jongeren, een leuk leven kunnen leiden, ook al zijn we de 70 gepasseerd.

Wensen van ouderen

Sommige ouderen kunnen moeilijk op pad en kunnen zo hun eigen wensen moeilijk in vervulling laten gaan. Lokale comité’s, vrijwilligers en bedrijven zorgen samen met het Nationaal Ouderenfonds dat duizenden wensen worden vervuld. Ouderen hebben het deze  dag voor het zeggen.

De verlangens van ouderen zijn over het algemeen niet zo moeilijk te realiseren. Soms wil iemand zijn ouderlijk dorp nog eens bekijken, even lekker een pannenkoek eten in het restaurantje waar ze jaren met hun gezin kwamen, of lekker een strandwandeling maken. Het zijn vaak de herinneringen waar iemand van om en nabij de tachtig van kunnen genieten.

Vier een feest met en voor ouderen!

Elke eerste vrijdag in oktober wordt Nationale Ouderendag gevierd. Als individueel persoon kun jij ook een feestelijke activiteit organiseren voor de oudere mens uit jou buurt. Ook met je club of organisatie kun je een feestelijke activiteit realiseren. Dit hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Veel ouderen vinden een gezellige middag met elkaar al super fijn. Je kunt natuurlijk ook een Fancy Fair organiseren of een High Tea. Lekker eten kan ook een rode draad zijn op zo’n dag. Nieuwe mensen ontmoeten en met andere ouderen kennismaken is voor veel 70 plussers fantastisch. Veel van onze ouderen zijn eenzaam en zitten alleen thuis. Hoe leuk is het dan om zo’n feestelijke dag met je club te organiseren!

Je kunt je vóór 1 september aanmelden en dan ontvang je uiterlijk eind september een feestpakket in huis. Het feestpakket bevat het magazine Goud, ballonnen, vlaggetjes en antwoordkaartjes die je uit kunt delen aan de genodigden. De inhoud van het pakket is afgestemd op het aantal ouderen die je kunt verwachten. Bestel het pakket snel, want op is op!

Ideetjes voor activiteiten

Organiseer je met je club een Nationale Ouderendag? Zorg dan voor een gastheer- of vrouw. Zij kunnen de mensen die je feestje bezoeken een warm welkom heten. Zorg dat de ouderen die elkaar al kennen niet een groepje gaan vormen maar zet “nieuwe” mensen er tussen. Vraag mensen die al bekend zijn met jou jaarlijks terugkerend ouderenfeestje vrienden en kennissen mee te brengen. De drempel wordt dan lager.

Zorg ervoor dat er genoeg koffieschenkers aanwezig zijn.

Om het ijs te breken is een kort kwistje  misschien een leuke optie.

Ideeën voor activiteiten

Het is leuk om voor ieder wat wils te organiseren. Op het creatieve vlak kunnen activiteiten als haken en breien worden geopperd. Maar misschien is het nog leuker om ansichtkaarten te maken of een klein schilderijtje te creëren.

Sportieve bezigheden kunnen bijvoorbeeld een spelvorm zijn als OldStars of Jeu de Boules. Maar ook voor mensen die nog goed ter been zijn is wandelen en fietsen een leuke activiteit. Je kunt een fietstocht uitzetten en een aantal vragen laten beantwoorden. Na deze activiteit is het heerlijk om uitgebreid koffie te drinken en na te praten.

.