Navrati

Officiële vrije dag: Nee

Navrati datums

Navrati 2023
15-10-2023

Navratri is een Hindoeïstisch festival dat tien dagen duurt en wordt gevierd in verschillende delen van India en ook in andere delen van de wereld waar de Hindoeïstische gemeenschap woont. Het festival wordt gevierd om de overwinning van goedheid over kwaad te vieren en om de godin Durga te eren. Navratri betekent letterlijk “negen nachten” en het festival wordt gevierd tijdens de maand Aswin, wat ongeveer valt tussen september en oktober volgens de Gregoriaanse kalender.

De legende van Navrati

Er zijn verschillende legendes en verhalen die aan Navratri zijn verbonden, maar een van de meest populaire verhalen gaat over de overwinning van de godin Durga op de demon Mahishasura. Volgens de legende was Mahishasura een machtige demon die zijn kracht had verkregen door te bidden tot Brahma, de schepper van de wereld. Met zijn nieuw verworven macht begon Mahishasura de wereld te terroriseren en de goden smeekten om hulp. Om de demon te verslaan, creëerde de god Shiva een nieuwe godin, Durga, die de macht had om alle demonen te verslaan. Toen Durga de strijd aanging met Mahishasura, duurde het negen dagen voordat ze de demon uiteindelijk versloeg. Het festival van Navratri viert deze overwinning van goedheid op kwaad en de godin Durga wordt tijdens het festival met veel eer en aanbidding geëerd.

Tijdens Navratri worden er veel rituelen en ceremoniën uitgevoerd, zoals het aanbieden van offers en het zingen van devotionele liederen. Er worden ook veel dansrituelen uitgevoerd, waarbij de deelnemers de godin Durga eren door middel van dans en muziek. Een van de populairste dansvormen tijdens Navratri is de Garba-dans, die voornamelijk wordt uitgevoerd door vrouwen en meisjes. De Garba-dans is een rituele dans waarbij de deelnemers rond een licht of een heilige bron dansen ter ere van de godin Durga.

Er zijn ook verschillende gebruiken en tradities die aan Navratri zijn verbonden, zoals het observeren van vasten en het aanbieden van specifieke gerechten aan de godin. Sommige mensen vasten gedurende de hele tien dagen van het festival, terwijl anderen alleen op bepaalde dagen vasten. Vasten tijdens Navratri wordt gezien als een manier om zichzelf te reinigen en te concentre