Quatorze juillet

Op 14 juli starten de festiviteiten in Frankrijk ter ere van ‘Quatorze Juillet’, ofwel de Franse nationale feestdag. Maar wat houdt deze feestdag precies in en wat zijn de tradities en gewoonten? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over Quatorze Juillet.

Inleiding

Quatorze Juillet is een van de belangrijkste feestdagen in Frankrijk en staat in het teken van de Franse revolutie. Op deze dag herdenken de Fransen de bestorming van de Bastille, een belangrijke mijlpaal in de strijd voor democratie en vrijheid. Het is een dag van feesten, parades en vuurwerk, maar ook van bezinning en traditie.

Geschiedenis van Quatorze Juillet

De Franse revolutie brak uit in 1789 en duurde 10 jaar. Op 14 juli 1789 bestormden burgers de Bastille, een symbolisch gevangenis-fort, als teken van protest tegen de monarchie en aristocratie. Deze bestorming wordt gezien als het begin van de Franse revolutie en wordt daarom elk jaar gevierd op Quatorze Juillet.

Tradities en gewoonten

Op Quatorze Juillet zijn er tal van activiteiten, zoals vuurwerkshows, parades en concerten door het hele land. De grootste parade vindt plaats op de Champs-Élysées in Parijs. Ook worden er vaak militaire ceremonies gehouden om veteranen te eren. Een andere traditionele gewoonte is het eten van een speciaal feestmaal, vaak met familie en vrienden.

Vuurwerkshows

Op Quatorze Juillet zijn er door heel Frankrijk vuurwerkshows. De bekendste en meest spectaculaire vindt plaats in Parijs. Duizenden mensen verzamelen zich rond de Eiffeltoren om het vuurwerk te bekijken en te genieten van het spektakel in de lucht. Ook andere steden, zoals Lyon en Marseille, organiseren grootschalige vuurwerkshows.

Militaire ceremonies

In heel Frankrijk zijn er militaire ceremonies als eerbetoon aan de veteranen. Het is vooral een kans om de moed en heldenmoed van de Franse soldaten te vieren en te danken voor hun strijd voor vrijheid. Vaak nemen ook buitenlandse strijdkrachten deel aan deze ceremonies.

Speciale feestmaaltijden

Het eten van een speciale feestmaaltijd is een belangrijke traditie op Quatorze Juillet. Veel Franse gezinnen bereiden een luxe maaltijd voor, zoals kreeft, oesters of foie gras. Ook wordt er vaak peperkoek gegeten, een typisch Franse lekkernij op deze dag.

Kleding en accessoires

Tijdens de Quatorze Juillet parades dragen veel mensen traditionele kleding en accessoires, zoals de Franse vlag of een ‘béret’. Dit is een typische Franse hoed, gedragen door mannen en vrouwen.

Populaire plaatsen om Quatorze Juillet te vieren

Parijs is de populairste plek om Quatorze Juillet te vieren vanwege de prachtige vuurwerkshow en de enorme parade die door de stad trekt. Naast Parijs zijn ook Nice, Toulouse en Marseille populaire bestemmingen voor het vieren van deze feestdag.

Kinderactiviteiten op Quatorze Juillet

Quatorze Juillet is ook een feestdag voor kinderen. Er zijn tal van activiteiten speciaal voor kinderen, zoals speurtochten, schminken en spelletjes. Ieder jaar organiseert Disneyland Paris een speciale parade met de geliefde personages van Disney ter ere van Quatorze Juillet.

Quatorze Juillet in COVID-tijdperk

In 2020 en 2021 werden vanwege de pandemie sommige festiviteiten afgelast of op een andere manier gevierd dan normaal. Toch proberen Franse steden en dorpen altijd een manier te vinden om Quatorze Juillet te vieren, ook al is het in kleine kring.

Conclusie

Quatorze Juillet is een dag van herinnering, feest en vriendschap in Frankrijk. Het is een dag waarop de Franse bevolking de erfenis van hun voorouders vieren, en tegelijkertijd stil staan bij de strijd tegen onderdrukking en de zoektocht naar democratie. Het is een dag die je in Frankrijk moet meemaken om de unieke sfeer te ervaren.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer is Quatorze Juillet?
2. Wat wordt er gevierd op Quatorze Juillet?
3. Wat is de grootste parade op Quatorze Juillet?
4. Waar kun je Quatorze Juillet vuurwerkshows bekijken?
5. Wat is de traditionele feestmaaltijd op Quatorze Juillet?

1. Wanneer is Quatorze Juillet?

Quatorze Juillet vindt plaats op 14 juli, elk jaar.

2. Wat wordt er gevierd op Quatorze Juillet?

Quatorze Juillet is de Franse nationale feestdag, ter ere van de bestorming van de Bastille en het begin van de Franse revolutie.

3. Wat is de grootste parade op Quatorze Juillet?

De grootste parade op Quatorze Juillet vindt plaats op de Champs-Élysées in Parijs.

4. Waar kun je Quatorze Juillet vuurwerkshows bekijken?

De bekendste plek om de Quatorze Juillet vuurwerkshow te bekijken is Parijs. Maar er zijn ook vuurwerkshows in andere steden door het hele land.

5. Wat is de traditionele feestmaaltijd op Quatorze Juillet?

De traditionele feestmaaltijd op Quatorze Juillet kan bestaan uit luxe gerechten, zoals kreeft, oesters en foie gras. Daarnaast wordt vaak peperkoek gegeten, een typisch Franse specialiteit.