Sham el nessim egypte

Sham el Nessim, het oudste Egyptische lentefeest

Sham el Nessim is een lentefeest dat al duizenden jaren gevierd wordt in Egypte, en dat plaatsvindt op de maandag na de Koptische paasvakantie. Het is een nationale feestdag en tegelijkertijd een eeuwenoude traditie die symbool staat voor wedergeboorte en vernieuwing.

De oorsprong en betekenis van Sham el Nessim

Sham el Nessim betekent letterlijk ‘de geur van de bries’, en verwijst naar de frisse lentelucht die op deze dag waait. Dit feest dateert uit de tijd van de farao’s en wordt beschouwd als het oudste feest in Egypte. De oorspronkelijke betekenis van Sham el Nessim was om de start van het nieuwe landbouwseizoen te vieren. Het beschermde de boerderijen, velden en de Nijl tegen onheil en bracht geluk en voorspoed aan de gemeenschap.

Hoe Sham el Nessim wordt gevierd

Sham el Nessim is een outdoor-feest en wordt gevierd door mensen van alle leeftijden. Het begint bij zonsopgang, wanneer families samenkomen in parken, botanische tuinen en langs de oevers van de Nijl. De meeste mensen dragen nieuwe, lichte kleding en nemen een picknickmandje of -kleedje mee met een scala aan traditionele gerechten zoals gedroogde vis, hardgekookte eieren, radijs en ‘fesikh’, een zoute vis die alleen op deze dag wordt gegeten.

Tradities en gebruiken tijdens Sham el Nessim

Sham el Nessim heeft tal van tradities en gebruiken waaronder het versieren van huizen met bloemen, tulpen, hyacinten en bloeiende takken. Men gelooft dat deze gedecoreerde bloemen bescherming bieden tegen kwaad. Het beste wat men kan doen tijdens Sham el Nessim is het eten van een rode ui, waarna men zich kan verblijden in het bezoeken van de Egyptische musea en archeologische bezienswaardigheden in het land.

De traditionele spelletjes tijdens Sham el Nessim

Sham el Nessim betekent ook het spelen van traditionele spelletjes zoals ‘Let’s play FANOOS’ wat gedaan wordt door het hebben van lichtjes aan een soort vlieger. Deze lichtjes worden in het donker in de lucht gehouden en dit zorgt voor een prachtig uitzicht. Het spelen van de traditionele spelletjes is een onmisbaar onderdeel van dit feest, en kinderen wachten er het hele jaar op om deze spellen te spelen.

De betekenis van Sham el Nessim vandaag de dag

Het Sham el Nessim-feest mag dan honderden jaren oud zijn, het blijft een belangrijk onderdeel van de moderne Egyptische cultuur en traditie. Het feest brengt families samen en versterkt sociale banden tussen mensen van verschillende klassen. Het viert de vernieuwing en groei, en is een viering van de veerkracht van het volk van Egypte.

Suggesties om Sham el Nessim thuis te vieren

Hoewel het Sham el Nessim-feest traditioneel buiten wordt gevierd, kan het ook binnenshuis worden gevierd. Dit kan door samen met het gezin een traditioneel gerecht te bereiden, zoals ‘fesikh’, viskebabs of gegrilde kippenpoten met een salade. Daarnaast kun je huiskamers en buitenkant van huizen versieren met bloemen om in de Sham el Nessim-sfeer te komen. Bovendien kunnen de traditionele spellen ook binnenshuis worden gespeeld, zoals ‘Let’s play FANOOS’.

Veelgestelde vragen over Sham el Nessim

– Wat betekent Sham el Nessim?
– Wanneer wordt Sham el Nessim gevierd?
– Is Sham el Nessim een nationale feestdag?
– Wat zijn traditionele gerechten die tijdens Sham el Nessim worden gegeten?
– Hoe kan ik thuis Sham el Nessim vieren?