Sint knoet tjugondag jul

Sint Knoet Tjugondag Jul is een traditionele viering die wordt gevierd op 13 januari in Scandinavië en Finland, waarbij alle versieringen en kerstbomen worden opgeruimd. Het is een manier om de kerstperiode af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen. In dit artikel zullen we kijken naar de geschiedenis achter deze viering, hoe het wordt gevierd in Scandinavië en Finland, en enkele interessante feiten over deze traditie.

Geschiedenis van Sint Knoet Tjugondag Jul

De oorsprong van Sint Knoet Tjugondag Jul ligt in Denemarken tijdens de middeleeuwen. Sint Knoet was een Deense koning die regeerde van 1080 tot 1086 en bekend stond om zijn rechtvaardige en strenge heerschappij. Het verhaal gaat dat hij op de twintigste dag na Kerstmis een ritueel uitvoerde waarbij hij alle versieringen en kerstbomen uit zijn paleis verwijderde. Dit ritueel werd later overgenomen door het volk en werd bekend als Sint Knoet Tjugondag Jul.

De viering van Sint Knoet Tjugondag Jul in Scandinavië

Sint Knoet Tjugondag Jul wordt nog steeds gevierd in Scandinavië en Finland en is een belangrijke traditie voor de mensen daar. Op deze dag worden alle kerstversieringen opgeruimd en de kerstboom wordt op straat gelegd om te worden verzameld door de vuilnisophaaldienst. Het opruimen van alle kerstversieringen markeert het einde van de kerstperiode en het begin van het nieuwe jaar.

Interessante feiten over Sint Knoet Tjugondag Jul

– In sommige delen van Zweden wordt deze dag gevierd als Vrouwendag, waarbij de mannen moeten doen wat de vrouwen bevelen.
– De Zweedse stad Göteborg organiseert een jaarlijks evenement genaamd ‘Julgransplundring’, wat betekent ‘het plunderen van de kerstboom’. Hierbij mogen kinderen snoepjes eten die rond de kerstboom zijn opgehangen voordat de boom wordt weggehaald.
– In Finland wordt deze dag gevierd als ‘Nuutinpäivä’, wat betekent ‘de dag van Sint-Knut’. Het is ook een nationale feestdag in Finland.

Tips voor het vieren van Sint Knoet Tjugondag Jul

Als je van plan bent om Sint Knoet Tjugondag Jul te vieren, zijn hier enkele tips:

– Verwijder alle kerstversieringen en kerstboom op deze dag om het einde van de kerstperiode te markeren.
– Maak van deze gelegenheid gebruik om je huis of kamer op te ruimen en te organiseren voor het nieuwe jaar.
– Maak deze dag speciaal door samen te komen met vrienden en familie om te genieten van een feestmaal en andere leuke activiteiten.

Conclusie:

Sint Knoet Tjugondag Jul is een belangrijke traditie in Scandinavië en Finland die het einde van de kerstperiode markeert. Het is een kans om alle kerstversieringen op te ruimen en het nieuwe jaar te verwelkomen. Of je nu van plan bent om deze dag te vieren of gewoon geïnteresseerd bent in verschillende culturele tradities, het is altijd leuk om meer te weten te komen over de wereld om ons heen.

Veelgestelde vragen:

1. Waarom heet het Sint Knoet Tjugondag Jul?
– Het is vernoemd naar de Deense koning Sint Knoet, die het ritueel uitvoerde op de twintigste dag na Kerstmis.

2. Welke andere landen vieren Sint Knoet Tjugondag Jul?
– Het wordt voornamelijk gevierd in Scandinavië en Finland, maar er zijn ook enkele andere landen die het vieren, zoals IJsland en Estland.

3. Heeft het een religieuze betekenis?
– Tegenwoordig heeft Sint Knoet Tjugondag Jul geen religieuze betekenis meer, maar het was oorspronkelijk een ritueel van de Deense koning Sint Knoet.

4. Wat gebeurt er met de kerstboom na Sint Knoet Tjugondag Jul?
– De kerstboom wordt op straat gelegd om te worden opgehaald door de vuilnisophaaldienst.

5. Zijn er speciale gerechten die worden gegeten op Sint Knoet Tjugondag Jul?
– Er zijn geen speciale gerechten die traditioneel worden gegeten op deze dag, maar het is een kans om samen te komen met vrienden en familie voor een feestmaal.