Songkran thais nieuwjaar

Songkran, het Thaise Nieuwjaar, is een van de grootste en kleurrijkste feestdagen van Thailand. Dit driedaagse evenement wordt gevierd op 13, 14 en 15 april. Het wordt gekenmerkt door een overvloed aan activiteiten, vooral het gooien van water en het besprenkelen van mensen met geurige bloemen. Songkran viert het begin van het Thaise zonnejaar en symboliseert zuivering, vernieuwing en welvaart. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over dit fascinerende feest.

De geschiedenis van Songkran

De oorsprong van Songkran gaat terug tot de Suryavamsa-dynastie in Noord-Thailand. Dit feest was aanvankelijk een tijd om de boeddhistische teksten te herzien. Later werden rituelen zoals baden van Boeddhabeelden, het besprenkelen van ouderen met water en het geven van giften aan kinderen belangrijke onderdelen van de viering. Het traditionele Songkran duurde oorspronkelijk slechts één dag, maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een driedaags evenement.

Songkran-activiteiten

Watergevechten

Een van de belangrijkste activiteiten tijdens Songkran zijn de watergevechten die plaatsvinden in de straten. Mensen gooien water naar elkaar met emmers, waterpistolen en sproeiers. Dit is vooral verfrissend in het hete weer van april en symboliseert zuivering, vernieuwing en geluk.

Tempelbezoeken

Een ander belangrijk aspect van Songkran is het bezoeken van tempels om te bidden en offers te brengen. De belangrijkste tempel van Bangkok, Wat Phra Kaew, trekt duizenden bezoekers tijdens het Songkran-festival.

Smaken van Songkran

Tijdens Songkran kun je ook genieten van heerlijk Thais eten en drinken. Er worden speciale gerechten bereid voor de feesten, zoals Khao Chae, een koude rijstschotel die perfect is om af te koelen en te ontspannen in het warme weer.

Artiesten en culturele evenementen

Tijdens Songkran zijn er ook verschillende culturele evenementen, waaronder traditionele Thaise dansen en muziekvoorstellingen. In sommige steden zijn er ook parades met praalwagens.

Songkran-tradities

Het besprenkelen van de ouderen

Een traditie tijdens Songkran is het besprenkelen van de ouderen met geurende bloemen en water. Dit is een manier om respect en zegeningen te tonen aan de ouderen.

Het baden van Boeddhabeelden

Een andere traditionele praktijk tijdens Songkran omvat het baden van Boeddhabeelden. Dit wordt gedaan om geluk en welvaart te brengen.

De bouw van zandstoepen

Een populaire Songkran-traditie is het bouwen van zandstoepen voor tempels en huizen. Dit symboliseert de wedergeboorte en vernieuwing die het nieuwe jaar zal brengen.

Reizen tijdens Songkran

Als je van plan bent om tijdens Songkran door Thailand te reizen, wees er dan op voorbereid dat veel wegen gesloten zullen zijn vanwege de feestelijkheden. Vervoer kan ook moeilijk zijn, omdat de meeste mensen reizen om te feesten en verenigd te zijn met hun families.

Tips om veilig Songkran te vieren

Draag waterdichte tasjes

Het is belangrijk om een waterdicht tasje te dragen tijdens Songkran om je mobiele telefoon, geld en andere waardevolle spullen te beschermen tegen het water.

Bescherm jezelf tegen de zon

Hoe leuk het watergevecht ook mag zijn, de zon kan genadeloos zijn. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen de zon met hoeden, zonnebrandcrème en zonnebrillen.

Vergeet niet te hydrateren

Hoewel het gooien van water niet ophoudt, moet je jezelf niet vergeten te hydrateren. Drink veel water om gehydrateerd te blijven en het heet weer te bestrijden.

Conclusie: Songkran is een waterig feest van geluk en vernieuwing

Songkran, het Thaise Nieuwjaarsfeest, is een opwindend en kleurrijk feest dat de cultuur en tradities van Thailand in de schijnwerpers zet. Het is een tijd om te zuiveren, te vernieuwen en de welvaart te vieren. Tijdens de driedaagse viering worden verschillende activiteiten en tradities nageleefd, waarbij het gooien van water centraal staat als een symbool van zuivering en vernieuwing. Terwijl je feest, vergeet dan niet om veilig te blijven en goed gehydrateerd te blijven onder de hete zon van april.

Veelgestelde vragen

1. Wat betekent Songkran?

Songkran betekent ‘verplaatsen’ omdat het Thais Nieuwjaar samenvalt met het begin van het astrologische Nieuwjaar.

2. Wat zijn enkele traditionele liedjes die worden gespeeld tijdens Songkran?

Enkele traditionele Songkran-liedjes die vaak worden gespeeld, zijn “Sà-wàt-dii pî-mai” en “Rôp muang Songkran”.

3. Hoe verhoudt Songkran zich tot andere nieuwejaarsvieringen in Zuidoost-Azië?

Songkran wordt ook gevierd in Laos, Cambodja, Myanmar en enkele delen van India, maar het feest heeft verschillende namen en tradities in elk land.

4. Moet ik speciale kleding dragen tijdens Songkran?

Het is niet nodig om speciale kleding te dragen tijdens het Songkran-feest, maar het dragen van iets waterdicht en bescheiden is aan te raden.

5. Waar kan ik het beste Songkran vieren?

Songkran wordt gevierd in het hele land, maar enkele van de beste plaatsen om te vieren zijn Bangkok, Chiang Mai en Phuket.