Verjaardag koning thailand

Elk jaar, op 28 juli, vieren de inwoners van Thailand de verjaardag van hun koning, Zijne Majesteit Koning Maha Vajiralongkorn (Rama X). Het is een dag van nationale viering, waarop mensen samenkomen om eer te bewijzen aan de koning en hun loyaliteit aan het land te tonen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verjaardag van de Koning van Thailand.

Geschiedenis van de Koninklijke Verjaardagsviering

De traditie van het vieren van de verjaardag van de koning begon in 1932, tijdens het bewind van Koning Rama VII. Hoewel er in de jaren daarvoor al vieringen waren georganiseerd voor koningen, waren deze vieringen nooit geformaliseerd. Koning Rama VII besloot toen om een officiƫle verjaardagsviering te organiseren om zijn populariteit te vergroten en de eenheid van het land te bevorderen.

Hoe de Dag wordt gevierd

Op de verjaardag van de koning vullen straten en openbare plaatsen in het hele land zich met Thaise vlaggen en portretten van de koning. De dag begint met het bezoek van het koninklijk paar aan de tempel van de Smaragdgroene Boeddha, waar ze bloemen en gebedsoffers brengen. Later op de dag houdt de koning een toespraak op het balkon van het Grand Palace, waar hij zijn dankbaarheid en loyaliteit aan zijn onderdanen uit.

Koninklijke Ceremonies

De koninklijke ceremonies zijn een belangrijk onderdeel van de verjaardagsviering. Het omvat het Offeren van het Bovennatuurlijke Wezen, waarbij het koninklijk paar voedsel aan de monniken aanbiedt. Daarnaast wordt er een proces van de koninklijke waarden gehouden, waarbij er een bijeenkomst van de tempelklokken plaatsvindt.

Nationaal Feest

De verjaardag van de koning is een nationaal feest in Thailand. Scholen en overheidsinstellingen zijn gesloten en veel bedrijven hebben ook een dag vrij voor hun werknemers. Veel mensen kleden zich in het geel, wat beschouwd wordt als de koninklijke kleur en dragen portretten van de koning met zich mee.

Koninklijke Decoraties

De verjaardag van de koning is ook een dag waarop de koninklijke decoraties worden uitgereikt. Deze decoraties worden uitgereikt aan burgers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het land.

Waarom geel dragen op de verjaardag van de koning?

Geel is de kleur van het koningshuis van Thailand en wordt daarom beschouwd als de koninklijke kleur. De meeste mensen dragen geel tijdens de verjaardagsviering van de koning, als een manier om hun loyaliteit aan de koning en hun liefde voor het land te tonen. Het dragen van geel is ook een manier om eenheid te bevorderen en mensen samen te brengen.

Eten tijdens de Koninklijke Verjaardag

Op de verjaardag van de koning worden traditionele Thaise gerechten bereid en geserveerd aan de mensen. Het meest populaire gerecht is khao chae, een gerecht van rijst dat geserveerd wordt met ijskoud water en diverse bijgerechten.

Hoe kun je als toerist de Koninklijke Verjaardag vieren?

Als je als toerist in Thailand bent tijdens de verjaardag van de koning, is dit een mooie kans om het land en de cultuur te ervaren. Je kunt het spelen van khon-theater bijwonen, waarbij acteurs zich in koninklijke kleding kleden en koning Ramayana uitbeelden. Er worden ook veel parades en evenementen georganiseerd op openbare plaatsen.

Verjaardagsactiviteiten

Er worden veel activiteiten georganiseerd door de overheid, zoals concerten, vuurwerkshows en culturele evenementen. De koninklijke vloot wordt ook te water gelaten en de koning rijdt over de Chao Phraya-rivier terwijl de mensen hem loven.

Belang van de Koninklijke Verjaardag

De verjaardag van de koning heeft een grote symbolische betekenis in Thailand. Het is een dag waarop de Thaise bevolking hun loyaliteit en dankbaarheid jegens de koning tonen en hun liefde voor het land vieren. Het symboliseert ook de eenheid van het land en de veerkracht van het Thaise volk.

Conclusie

De verjaardag van de koning is een belangrijke nationale feestdag in Thailand en wordt gevierd met veel praal en ceremonie. Het is een dag waarop mensen samenkomen om hun liefde voor het land te tonen en hun loyaliteit aan de koning te betuigen. Het symboliseert de eenheid van het land en de veerkracht van het Thaise volk. Als toerist is dit een mooie kans om het land en de cultuur te ervaren en deel te nemen aan de festiviteiten.

Veelgestelde vragen

1. Hoe oud wordt de koning op zijn verjaardag?
– Koning Maha Vajiralongkorn draait op zijn verjaardag 69 jaar.
2. Waarom is de koning zo belangrijk voor Thailand?
– De koning is niet alleen het staatshoofd, maar ook een belangrijk symbool van nationale eenheid en identiteit.
3. Welke andere nationale feestdagen zijn er in Thailand?
– Andere nationale feestdagen zijn Songkran (het Thaise Nieuwjaar), Loy Krathong (het Lichtfestival) en Nieuwjaarsdag.
4. Wat is khao chae?
– Khao chae is een traditioneel Thais rijstgerecht dat tijdens de verjaardagsviering van de koning wordt geserveerd.
5. Waar kan ik meer informatie vinden over de verjaardagsviering van de koning?
– Je kunt meer informatie vinden op de website van de Thaise ambassade in jouw land.