Wereld plantendag

Wereld Plantendag
Officiële vrije dag: Nee

Wereld Plantendag datums

Wereld Plantendag 2026
22-05-2026
Wereld Plantendag 2025
22-05-2025
Wereld Plantendag 2024
22-05-2024
Wereld Plantendag 2023
22-05-2023
Wereld Plantendag 2022
22-05-2022
Wereld Plantendag 2021
22-05-2021
Wereld Plantendag 2020
22-05-2020
Wereld Plantendag 2019
22-05-2019
Wereld Plantendag 2018
22-05-2018
Wereld Plantendag 2017
22-05-2017

Wereld Plantendag is een jaarlijks terugkerend evenement dat wereldwijd wordt gevierd op 22 mei. Het is een dag waarop de schoonheid en het belang van planten voor de mens en het milieu worden benadrukt. De dag werd voor het eerst gevierd in 2017 en sindsdien is het uitgegroeid tot een belangrijk evenement dat wordt gevierd in meer dan 140 landen.

Geschiedenis van Wereld Plantendag

Het idee voor Wereld Plantendag ontstond in 2015 tijdens de Expo Milano, een wereldtentoonstelling over voeding, die plaatsvond in Milaan, Italië. De organisatoren van de tentoonstelling wilden een dag creëren waarop het belang van planten voor voeding, energie en het milieu werd benadrukt. In 2017 werd Wereld Plantendag officieel gelanceerd tijdens een bijeenkomst van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties in Rome.

Doel van Wereld Plantendag

Het doel van Wereld Plantendag is om het belang van planten te benadrukken en om mensen bewust te maken van de rol die planten spelen in ons dagelijks leven. Planten zijn niet alleen belangrijk voor de voeding van mensen en dieren, maar ook voor het produceren van zuurstof, het verminderen van koolstofdioxide in de atmosfeer en het creëren van biodiversiteit.

Op Wereld Plantendag worden verschillende activiteiten georganiseerd om het belang van planten te benadrukken. Zo worden er bijvoorbeeld lezingen en workshops gegeven over plantkunde, tuinieren en duurzaamheid. Ook worden er tentoonstellingen georganiseerd waarin planten centraal staan.

Een van de populairste activiteiten op Wereld Plantendag is het stekken van planten. Stekken is een methode om nieuwe planten te laten groeien uit delen van een bestaande plant, zoals stengels of bladeren. Dit is een leuke en gemakkelijke manier om nieuwe planten te kweken en het is ook een duurzame manier om je plantencollectie uit te breiden.

Een andere activiteit die op Wereld Plantendag vaak wordt georganiseerd, is het planten van nieuwe bomen. Bomen zijn ontzettend belangrijk voor het milieu, omdat ze koolstofdioxide opnemen en zuurstof produceren. Door het planten van nieuwe bomen kunnen we de natuur een handje helpen en bijdragen aan een gezondere planeet.

Slot:

Wereld Plantendag is een belangrijke dag waarop we ons bewust worden van het belang van planten voor ons leven en voor het milieu. Het is een dag waarop we stilstaan bij de schoonheid en diversiteit van planten en waarop we onze waardering uitspreken voor hun belangrijke rol in ons dagelijks leven. Door het nemen van acties zoals het stekken van planten of het planten van nieuwe bomen kunnen we bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onszelf en de planeet.

Veelgestelde vragen:

 1. Wat is het doel van Wereld Plantendag?
  Het doel van Wereld Plantendag is om het belang van planten te benadrukken en mensen bewust te maken van de rol die planten spelen in ons dagelijks leven en het milieu. Planten zijn niet alleen belangrijk voor voeding, maar ook voor het produceren van zuurstof, het verminderen van koolstofdioxide in de atmosfeer en het creëren van biodiversiteit.
 1. Wanneer wordt Wereld Plantendag gevierd?
  Wereld Plantendag wordt jaarlijks gevierd op 22 mei.
 2. Hoe is Wereld Plantendag ontstaan?
  Het idee voor Wereld Plantendag ontstond in 2015 tijdens de Expo Milano, een wereldtentoonstelling over voeding, die plaatsvond in Milaan, Italië. De organisatoren van de tentoonstelling wilden een dag creëren waarop het belang van planten voor voeding, energie en het milieu werd benadrukt. In 2017 werd Wereld Plantendag officieel gelanceerd tijdens een bijeenkomst van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties in Rome.
 3. Welke activiteiten worden er georganiseerd op Wereld Plantendag?
  Op Wereld Plantendag worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, workshops en tentoonstellingen over plantkunde, tuinieren en duurzaamheid. Een populaire activiteit is het stekken van planten, waarmee je nieuwe planten kunt kweken uit delen van bestaande planten. Ook wordt vaak het planten van nieuwe bomen georganiseerd, om bij te dragen aan een gezondere planeet.

Leuke plant-gerelateerde activiteiten op Wereld Plantendag

 1. Stek je eigen plant: Verzamel stekjes van je favoriete planten en leer hoe je deze kunt laten groeien tot nieuwe planten.
 2. Plant een moestuin: Begin een moestuin en kweek je eigen groenten en kruiden. Het is niet alleen leuk, maar ook duurzaam en gezond.
 3. Maak een herbarium: Verzamel verschillende soorten bladeren en bloemen en maak er een mooi herbarium van.
 4. Bezoek een botanische tuin: Bezoek een lokale botanische tuin en ontdek de verschillende soorten planten en bloemen die er te zien zijn.
 5. Plant een boom: Plant een nieuwe boom om bij te dragen aan een gezonder milieu. Kies een geschikte plek en plant de boom op de juiste manier, zodat deze goed kan groeien.