Werelddierendag 2024

Dierendag
Officiële vrije dag: Nee

Dierendag datums

Dierendag 2025
04-10-2025
Dierendag 2024
04-10-2024
Dierendag 2023
04-10-2023
Dierendag 2022
04-10-2022
Dierendag 2021
04-10-2021
Dierendag 2020
04-10-2020
Dierendag 2019
04-10-2019
Dierendag 2018
04-10-2018
Dierendag 2017
04-10-2017

Dierendag wordt ook wel Werelddierendag genoemd. Elk jaar is er een vaste datum waarop je je huisdier mag verwennen. In 1929 vonden een aantal dierenbeschermers dat we moesten stilstaan bij het dierenwelzijn. Een dag waarop we niet alleen onze huisdieren, maar ook andere dieren moeten bijstaan en extra mogen verwennen. Veel mensen vieren dan ook echt het dierendagfeestje. De poes krijgt extra lekker voer, de hond een kluif en je lievelingskonijn krijgt lekker voer toegediend op deze dag. 1930 Was het voor het eerst officieel dierendag.

1 x Per jaar

Sinds de grote vergadering in 1929 in Oostenrijk van dierbeschermers, werd onder andere over dierenmishandeling besproken. Men vond dat er minstens één maal per jaar mocht worden stilgestaan voor de rechten van het dier. Dit betekende echt niet alleen, dat je een nieuw speeltje of kluif voor je huisdier moest kopen maar ook moest denken aan dieren die het niet gemakkelijk hebben in het leven. Denk hierbij maar eens aan de circusdieren of de dolfijnen in het dolfinarium. Dieren die in een kooi of eigenlijk té klein bassin zitten, horen daar niet. Vrijheid is wat we als mens graag willen, maar ook moet zijn weggelegd voor het dier. Een dier heeft rechten en mag niet worden verwaarloosd of worden geslagen. Ze moeten beschermd worden.

Waarom op 4 oktober?

4 Oktober was de sterfdag van de Italiaan Franciscus van Assisi. Hij zette zich zijn hele leven in voor het dier en de natuur. Deze heilige Franciscus hield zelfs kerkdiensten voor dieren. Zijn liefde voor het dier stak hij niet onder stoelen of banken. 900 Jaar geleden werd er dus ook al aandacht besteed aan dieren. Volgens legendes kon deze heilige met dieren spreken. De boodschap was liefde voor de Schepper, voor de mens en voor dieren en planten. Vaak werd er een beetje de spot met deze heiligverklaarde gedreven. Hij trok zich daar echter niets van aan.  Een groot aantal volgelingen geloofden en respecteerde Franciscus. De heilige van Assisi stierf op 23 oktober van het jaar 1226 op 44-jarige leeftijd. 2 Jaar later werd hij heilig verklaard.

Feest voor dieren

In principe moet je altijd goed zijn voor je huisdier. Echter op 4 oktober mag je de hond, kat of cavia wat extra aandacht geven. Een leuke knuffel voor de kat, een nieuwe bal voor de hond en een wortel voor het konijn. Maar ook een lange wandeling met je hond en een flinke borstelbeurt voor de kat zijn verwennerijtjes voor huisdieren en ook nog eens stukken gezonder dan koekjes en snoepjes.

De huisdieren die in gezinnen leven hebben vaak al een goed leven. Het gaat eigenlijk ook in zekere mate om dieren die het moeilijk hebben. Denk hierbij aan de legbatterijen van kippen of  dieren die in te kleine hokken zitten.

Je inzetten voor het dier

Dierendag vieren is natuurlijk heel erg leuk. Het zou echter mooi zijn, en dat geld niet alleen voor de volwassen mens, om je daadwerkelijk in te zetten voor andere dieren dan je hond of kat. Dan kan gedacht worden aan werken in een dierenasiel of dierenambulance. Als kind zou je een spreekbeurt voor je klas kunnen houden over verwaarloosde dieren. Zo worden klasgenoten zich bewust van wat er allemaal speelt op het gebied van natuur en dieren.

Partij voor de dieren

De partij van de dieren is natuurlijk een groot voorstander van goed zijn voor je dier, zij vinden dat de aarde van levensbelang is voor elke vorm van leven, dus ook alle dieren. De aarde biedt ons onderkomen en heeft een enorme verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Het gaat echter niet zo goed met onze aarde. Er is een temperatuurstijging gaande, die het ecosysteem uit balans brengt. Overstromingen, droogte, vernietigende bosbranden en zware stormen zijn heden ten dage het gevolg van het stijgen van de temperatuur. Ook zeker hebben de dieren hiervan te lijden. Denk maar eens aan de branden in Australië in 2020 waar veel Koalabeertjes het leven hebben gelaten. Als we geen andere keuzes gaan maken zal de temperatuur aan het einde van deze eeuw met 4 graden zijn gestegen.

De mens

Niet de dieren, maar de mens is debet aan alle kenteringen in onze natuur. We consumeren veel te veel en zo zal het klimaat gaandeweg steeds meer ten nadele van de aarde veranderen.. De Partij van de dieren wil het anders. Zij hebben vele doelen die ze regelmatig onder de aandacht brengen. Dieren nemen natuurlijk een grote plaats in. Neem bijvoorbeeld het jagen op dieren in Nederland. Plezierjacht wordt door het overgrote deel van de Nederlanders afgekeurd.

De jacht

Onder het mom van het beheer van een bepaalde populatie worden er ongeveer 2 miljoen dieren aangeschoten. Ongeveer 28.000 jagers zijn actief op dit gebied. 72% Van onze bevolking vindt dat de hobbyjacht verboden moet worden. Het is niet meer van deze tijd! Het is wat anders wanneer een dier uit zijn lijden moet worden verlost, dan is doden de meest effectieve weg.

De partij van de dieren maakt zich hard om het doden van in wild levende gezonde dieren te verbieden.

Tips om je dier te verwennen

Vroeger werden dieren gehouden om te werken voor de mens. Denk maar eens aan werkpaarden en zelfs honden. Tot 1963 was het geoorloofd om een hond als trekdier te gebruiken. De wet op de dierenbescherming heeft dit toen verboden en in 1962 werden de laatste honden definitief uitgespannen. Er is echter wel vrijstelling gegeven voor sledehonden, mits deze  trekhonden bestaan uit bepaalde hondenrassen met stamboom. De Samojeed en de Siberische Husky zijn een voorbeeld van sledehonden.

Sinds de jaren ’30 vieren we elk jaar op 4 oktober dierendag. Dit is inmiddels een feestdag geworden voor dier en mens. Dieren krijgen op deze  dag extra aandacht. Aaien, knuffelen en met het dier spelen doen we natuurlijk al elke dag. Maar op dierendag geven we de hond of kat wat meer aandacht. Lekker een extra lange wandeling maken in de bossen met je viervoeter. De poes kan op deze dag een keertje goed worden geborsteld. Dit is als een massage voor de kat. Aandacht is echter het allerbelangrijkste voor een dier. Of het nu een kat, konijn of hond is. Zorg vooral op dierendag voor heerlijke genietmomenten voor mens en dier!