Wereldfietsdag 2025

Wereldfietsdag
Officiële vrije dag: Nee

Wereldfietsdag datums

Wereldfietsdag 2025
03-06-2025
Wereldfietsdag 2024
03-06-2024
Wereldfietsdag 2023
03-06-2023
Wereldfietsdag 2022
03-06-2022
Wereldfietsdag 2021
03-06-2021
Wereldfietsdag 2020
03-06-2020
Wereldfietsdag 2019
03-06-2019
Wereldfietsdag 2018
03-06-2018

Sinds 2018 is elke derde juni door de Verenigde Naties uitgeroepen tot “Wereldfietsdag”. Fietsen en de fiets op zich wordt op deze dag inhet zonnetje gezet en gepromoot. Evenementen en fietsactiviteiten worden gestimuleerd om het fietsen onder de aandacht te brengen.

Nederland Fietsland

Nederland is hét fietsland bij uitstek. Al vanaf hun vroegste jeugd leren kinderen om te fietsen. Vanaf een jaar of twee wordt er al een soort van loopfietsje voor de kids aangeschaft en leren de peuters hoe zij hun evenwicht kunnen houden. Fietsen kan ook tot op hoge leeftijd worden volgehouden. Tegenwoordig zie je steeds meer ouderen op de fiets. Dit zijn vaak elektrische fietsen waarbij een ondersteuning de oudere mens nog langer op de fiets kan houden. Fietsen is namelijk erg gezond voor hart, longen en spieren.

Fietsen is gezond

Fietsen is voor ieder mens gezond. Een groot aantal ziektes kunnen zelfs worden voorkomen of worden teruggedraaid wanneer er meer wordt gefietst. Stress, diabetes en hart-en vaatziektes worden, door iedere dag de fiets te gebruiken, op simpele manier bestreden. Wanneer men iedere dag de fiets pakt naar werk of school  is er minder ziekteverzuim en staan we gezonder in het leven.

Fietsen is gezond omdat:

  • Het stress vermindert en zorgt voor een goede vetverbranding
  • Bloed stroomt op een betere manier door het lichaam
  • Biedt bescherming aan de hersenen
  • Kan diabetes type 2 doen verdwijnen, is goed voor de conditie, spieropbouw en weerstand
  • Helpt mee om op een gezonde manier af te vallen
  • Voorkomt tekorten van vitamines

Fietsen in Nederland

Nederland is een echt fietsland. De fiets wordt gebruikt als vervoermiddel naar werk of school, maar ook om je vakantie mee te vullen. Een dagje er op uit, kan altijd op de fiets. Weekendje weg? Pak de fiets! En dan zijn er natuurlijk ook nog de meerdaagse fietsvakanties. De meeste fietspaden in Nederland zijn perfect en kunnen worden gebruikt om een wat langere vakantie op de fiets te plannen. Neem de Noordzeeroute of de Elfstedentocht!

Elfstedentocht fietsen

De Elfstedentocht fietsen geeft je een prachtige aanblik van Friesland. Weidse meren en schilderachtige dorpjes kunnen tijdens deze interessante tocht worden waargenomen. Onderweg genieten van een hotelovernachting of een B&B zorgt voor het juiste vakantiegevoel. Fietsen langs het water bij een aangename zomerse temperatuur geeft een heel ander gevoel dan de Elfstedentocht op de schaats. Bossen en duinen en water en weiden laten zich van hun meest gunstige kant zien in de zomer. Deze fietsroute brengt je langs de 11 Friese steden waar de strenge winters huishielden tijdens de tocht der tochten. Deze fietstocht van ongeveer 230 kilometer geeft een goed beeld van Friesland en zijn prima fietspaden.

Leeuwarden

Natuurlijk begin je net als de schaatstocht in Leeuwarden. Dan richting Sneek/IJlst en van daaruit naar Balk. Vanaf Balk is het 55 kilometer naar Bolsward. Nadat je Bolsward hebt verlaten, fiets je naar Harlingen/Franeker. Daarna fietsen naar Dokkum. Dokkum is de laatste plaats die je bezoekt want je rijdt je laatste ritje van Dokkum naar Leeuwarden. Leeuwarden is de start en finishplaats.

De Elfstedentocht kun je in verschillende etappes fietsen en hoeft niet in 2 dagen te worden gereden. Hoe langer je er over doet, hoe meer je ziet van de provincie Friesland.

Soorten fietsen

Er zijn enorm veel verschillende fietsen verkrijgbaar. De Nederlander fietst dan ook al vanaf zijn prilste jeugd. We fietsen met zijn allen zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dat is gemiddeld 880 kilometer per persoon. Een kwart van onze verplaatsingen doen we met de fiets. De fiets is een geliefd vervoermiddel voor in de stad. Je bent snel van A naar B en hebt geen last van parkeerproblemen.

Wanneer een kindje voor het eerst leert fietsen hangt helemaal af van de ouders. Fietsen de ouders sporadisch, dan zal het fietsplezier ook niet worden overgebracht op het kind. Toch is het belangrijk om als kind te leren fietsen. Naar school in je eigen woonplaats, zal een stuk prettiger zijn dan met de auto of lopend. Veel scholen binnen de bebouwde kom eisen van de leerlingen dat zij, wanneer ze binnen een bepaalde afstand van de school wonen, met de fiets komen. Het parkeerprobleem rondom de school is op deze manier enigsinds te handhaven.

Van kinderfiets tot omafiets

Loopfietsje

Het eerste fietsje van een peuter is waarschijnlijk een loopfietsje. Het evenwicht wordt zo goed geoefend.

Kinderfietsje

Daarna volgt meestal een echte fiets met terugtraprem, voor- en achterlicht, reflectoren aan de pedalen en in ieder geval een goede zichtbaarheid op de weg. Het goed zichtbaar zijn is het belangrijkste. Verder mag een kinderfiets niet te groot zijn. Deze koop je niet op de groei. Maar een te kleine fiets is ook not-done. Dit zou gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken.

Omafiets

Een omafiets is voor iedereen een ideaal vervoermiddel. Een omafiets is een 19e eeuws ontwerp wat vaak als oubollig werd gezien. Nu echter zijn ze super actueel en zie je ze veel in de stad. Grote mand voorop voor het vervoer van allerlei spullen.

Mountainbike

Stevige fietsen met een recht stuur en brede banden. De banden hebben een grof profiel en de fiets is geschikt om op smalle, onverharde paden te crossen. Een geweldige fiets voor mensen die avontuurlijk zijn en in shape willen blijven.

Stadsfiets

Dit zijn de doodgewone fietsen die een groot aantal Nederlanders hebben, voor het vervoer naar werk of school.

Trekkingfietsen

Deze fietsen zijn bij uitstek geschikt om lange afstanden op te fietsen. Prima vakantiefiets! De trekkingfiets leent zich uitstekend voor het meenemen van veel bagage. Omdat de fiets bestaat uit lichte, dus wat duurdere onderdelen is de prijs van een trekkingfiets hoog.

Elektrische fiets

De elektrische fiets biedt ondersteuning tijden je fietsritje. Ze nemen steeds meer toe in populariteit. Ook jongere mensen worden veel gezien met een elektrische fiets. De e-bike is uiteraard vele malen duurder dan een gewone doorsnee fiets, maar biedt daarentegen enorm veel comfort. Met een e-bike kun je grote afstanden afleggen zonder dat je uitgeput raakt.

Nog meer fietsen

Bovenstaande soorten zijn nog maar een kleine greep uit het enorme assortiment wat wordt aangeboden. Wil je veel meer weten over fietsen klik dan op de volgende link. https://www.bicycling.com/nl/