Wereldhavendagen

Wereldhavendagen
Officiële vrije dag: Nee

Wereldhavendagen datums

Wereldhavendagen 2023
01-09-2023
Wereldhavendagen 2022
02-09-2022
Wereldhavendagen 2021
03-09-2021
Wereldhavendagen 2019
06-09-2019
Wereldhavendagen 2018
07-09-2018
Wereldhavendagen 2017
01-09-2017

De Wereldhavendagen vinden altijd plaats tijdens het eerste weekend van september. 2021 Zal ook weer op de juiste wijze worden aangepakt en evenals voorgaande jaren een feest worden. Weliswaar in aangepaste vorm begint de 44e editie van de Wereldhavendagen op 3 september tot en met 5 september. 2020 Was het coronajaar en werden de Wereldhavendagen afgelast. Reden te meer om de havens nu in hun volle glorie te presenteren aan het publiek.

Rotterdam

Rotterdam is veruit de grootste haven van Europa. De Eurogeul zorgt er voor dat zeeschepen gemakkelijk het havengebied van Rotterdam kunnen bereiken en hun lading kunnen lossen. Het begin van de haven speelde zich af in het jaar 1250. Uiteindelijk is het haventje van toen, uitgebreid naar de wereldhaven die het nu is. De aanleg van de Nieuwe Waterweg zorgde voor een geschikte haven voor de zeeschepen. De jaren ’60 en ’70 werd de uitbreiding een feit, door onder meer de Botlek, Eemhaven, Europoort en de Maasvlakte te realiseren. Vanaf 1962 heeft Rotterdam de grootste haven ter wereld.

Dagelijks verdienen ruim 180.000 mensen hun boterham in de haven. 1200 Bedrijven zorgen voor een dynamische en internationale omgeving. Deze bedrijven bestaan uit uiteenlopende sectoren zoals de chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie, elektriciteitsproductie en de aardolie industrie.

Belangrijk voor Nederland

De Rotterdamse haven is erg belangrijk voor Nederland. Goederen worden vanaf de haven per trein of vrachthaven vervoerd naar alle delen van het land. En niet alleen vervoer door heel Nederland, maar ook naar Duitsland.

1932 Werd het Havenbedrijf der Gemeente Rotterdam opgericht. In de jaren ’80 veranderde deze naam in Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam.

Sediment

Het sediment, wat door eb en vloed met miljoenen kubieke meters de haven in en uit stroomt, bestaat uit zand en slib. Rotterdam is een duurzame, schone haven en het grootste logistieke knooppunt van Europa. De infrastructuur van spoor- en autowegen ondersteunen dit. Samen met Rotterdam is de haven een belangrijke logistieke toegangspoort van Europa. Per jaar wordt er meer dan 6 miljard euro verdiend.

De haven van Rotterdam is een business haven. Sectoren zijn hier volop in bedrijf . Bulk- en containerterminals, logistiek, industrie en dienstverlening. Roeiers, slepers en loodsen zorgen voor een goede voortgang van de economie.

Achterland

De Rotterdamse haven heeft als achterland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De zeeschepen brengen de goederen naar Rotterdam waar ze vervolgens worden overgeladen op een goederentrein, vrachtwagen of binnenschip. Rotterdam is dus een belangrijke doorvoerhaven.

Grootste haven

Rotterdam is de grootste haven van Europa en staat als 5e haven op de ranglijst in de wereld.

Daarna volgt op een goede tweede plaats  in Europa, Antwerpen. Met op nummer drie Hamburg en vier is een mooie plaats voor Amsterdam. Jaarlijks varen ruim 130.000 schepen de haven van Rotterdam binnen. Waarvan 30.000 zeeschepen en 100.000 binnenvaartschepen.  Deze schepen komen binnen via de Nieuwe Maas of de Nieuwe Waterweg. De schepen worden door duizenden werknemers in goede banen geleid. Ze worden aangelegd, gelost en weer geladen, waarna ze hun weg vervolgen. Een enorme klus die steeds weer moet worden gedaan.

De belangrijkste activiteiten die in een haven plaatsvindt is dus de goederenstroom goed laten verlopen.

Presentatie van de haven van Rotterdam

Rotterdam is trots op zijn haven en wil dit laten zien aan de Rotterdammers en de rest van Nederland. Er zijn vele mogelijkheden om de haven te ontdekken. Er is ook een aangepast online programma, welke past bij de maatregelen van dit moment. Op een aantal locaties in de stad en de haven zijn de Wereldhavendagen te beleven.

Fysiek en online

Zowel fysiek als online kun je genieten van de Wereldhavendagen. Er worden diverse excursies georganiseerd waarvoor je vanaf 20 augustus kaarten kunt kopen. Voor jong en oud een ware belevenis! Digitaal gaat er ook een en ander gebeuren. Er zullen echter géén demonstraties op het water en de kades plaatsvinden en ook de vuurwerkshow in de avonduren kan vanwege corona jammer genoeg geen doorgang vinden.

Een aantal activiteiten

Ondanks dat het programma vanwege de pandemie is aangepast is er nog veel te beleven.

Helikoptervluchten

Wanneer je een ongekende ervaring wil beleven, dan is een helikoptervlucht boven het havengebied een unieke gebeurtenis. Je kunt vanaf 20 augustus tickets kopen voor een 8 minuten durende vlucht, of wanneer je langer van de vlucht wil genieten, zijn er ook tickets van 16 minuten. Het opstijgen is geweldig. Voordat je weet wat er gebeurd, hang je al boven de gebouwen en de haven. Niets zal je ontgaan, het uitzicht is fabelachtig. Geniet van het uitzicht over de Tweede Maasvlakte en Rotterdam. De helikoptervluchten zijn voor diverse tijden te boeken. De helikopter biedt plaats aan 3 personen en wanneer een kind kan zitten mag deze mee, want vooral de kids vinden een helikoptervlucht spannend en iets waar je nog lang over kunt napraten.

Varen

Niet alleen een feest in de lucht maar natuurlijk ook op het water…Lunchvaartochten en historische vaartochten kunnen op de wateren rondom de haven worden geboekt op 20 augustus. Weest er snel bij, want op is op. Verschillende vaartijden op alle drie de havendagen zorgen voor een goede doorstroom van bezoekers die het water op willen. Maak een riviercruise van 60 of 90 minuten en geniet van de stad Rotterdam.

Lunchen

Zaterdag 4 september kan worden genoten van een lunch op Partyboot de Rotterdammer. Prachtige uitzicht over de wateren van Rotterdam en genieten van een uitgebreide lunch. Vanaf de boot kan de skyline van Rotterdam worden bewonderd en het varen onder de bruggen door is een ware belevenis. Geniet van zon, Rotterdam en lunch. Om 12 uur wordt de maaltijd geserveerd.

Museumschip

De “Volharding 1″is een museumschip wat wordt gestookt op kolen. Het is één van de laatste stoomsleepboten die nog in bedrijf is. Echter alleen nog om rondvaarten te maken met toeristen. Laat je verleiden tot een wonderbaarlijke tocht en ontdek de haven van Rotterdam vanaf het water. Het schip vertrekt vanaf het Maritiem museum in Rotterdam en er zijn verschillende afvaarten per dag. Een unieke ervaring op dit varende monument kan tijdens de Wereldhavendagen worden beleefd. Wil je alles weten van de Wereldhavendagen, en tickets aanschaffen voor de verschillende activiteiten, kijk dan voor alle informatie op de website https://wereldhavendagen.nl/