World quds day

Op de laatste vrijdag van de heilige maand Ramadan wordt ‘World Quds Day’ gevierd, wat de dag is waarop mensen over de hele wereld hun solidariteit betuigen met de Palestijnse bevolking en hun strijd tegen de Israëlische bezetting. In dit artikel zullen we de geschiedenis en betekenis van World Quds Day onderzoeken, en de verschillende manieren belichten waarop mensen deze belangrijke dag vieren en steun betuigen aan de Palestijnse zaak.

De geschiedenis van World Quds Day

World Quds Day werd in 1979 in het leven geroepen door Ayatollah Khomeini, de spirituele leider van Iran, als een manier om mensenbewustzijn te creëren over de onderdrukking van de Palestijnen door de staat Israël. Ayatollah Khomeini verklaarde dat de laatste vrijdag van de heilige maand Ramadan een dag moest zijn waarop moslims en niet-moslims zich verenigen om protesten en demonstraties te houden en hun steun te betuigen aan de Palestijnse zaak.

De term “Quds” is de Arabische naam voor Jeruzalem en vertegenwoordigt de stad waar de belangrijkste gebedshuizen van de drie Abrahamitische religies zich bevinden: Islam, Jodendom en Christendom. Jeruzalem is een belangrijk symbool van de Palestijnse zaak, aangezien Palestijnen en andere Arabieren de stad al lang beschouwen als een heilige stad die onderdeel uitmaakt van hun geschiedenis en identiteit.

De betekenis van World Quds Day

De betekenis van World Quds Day gaat veel verder dan alleen lippendienst bewijzen aan de Palestijnen. Het gaat om het erkennen van hun strijd, en de Israëlische bezetting en onderdrukking die hen al decennialang zijn opgelegd. Daarnaast gaat het ook om het naleven van de eigen waarden van de menselijkheid en het opkomen voor gerechtigheid en gelijkheid.

World Quds Day nodigt de hele wereld uit om een ​​stem te geven aan de onderdrukten en om hun steun te betuigen aan de Palestijnen, en dit gebeurt op verschillende manieren.

Hoe mensen World Quds Day vieren

De viering van World Quds Day hangt af van de regio, het land of de stad waarin je je bevindt, maar er zijn veel manieren waarop mensen steun betuigen aan de Palestijnse bevolking. Enkele van de meest voorkomende manieren om de dag te vieren zijn:

Demonstraties en marsen

Op World Quds Day worden door het hele land marsen en demonstraties gehouden om steun te betuigen aan de Palestijnen en hun strijd tegen de Israëlische bezetting.

Social media campagnes

Een andere manier om je steun te betuigen aan de Palestijnse zaak is door middel van social media campagnes. Deze campagnes worden gehouden om de boodschap van solidariteit te verspreiden en om mensen bewust te maken van de woede en het lijden van de Palestijnse bevolking.

Charity evenementen

Veel mensen houden liefdadigheidsevenementen op World Quds Day om geld in te zamelen voor organisaties die zich inzetten voor de Palestijnse zaak. Denk hierbij aan het inzamelen van geld voor ziekenhuizen, weeshuizen en scholen in Palestina.

Palestijnse en Islamitische kleding dragen

Sommige mensen dragen Palestijnse of islamitische kleding tijdens World Quds Day. Dit doen zij om nogmaals te laten zien dat ze solidair zijn met de Palestijnse bevolking.

Gebeden en smeekbeden

Er worden in veel moskeeën smeekbeden gebeden voor de Palestijnse bevolking. Mensen worden aangespoord om zich bij hen aan te sluiten en te bidden voor Palestina.

Er zijn nog veel andere manieren waarop mensen World Quds Day vieren. Het belangrijkste is dat je je eigen manier kiest om solidariteit te tonen met de Palestijnen en hun strijd tegen de Israëlische bezetting.

Conclusion

World Quds Day is een belangrijke dag in de Palestijnse strijd tegen de Israëlische bezetting. Het is een dag waarop mensen wereldwijd steun betuigen, demonstreren en samenwerken om de Israëlische onderdrukking van de Palestijnse bevolking te erkennen en te bestrijden. Door World Quds Day te vieren, laten we zien dat er hoop is en dat we veerkrachtig zijn, en dat we de Palestijnse zaak nooit zullen vergeten.

Veelgestelde vragen

Wanneer is World Quds Day?

World Quds Day wordt gevierd op de laatste vrijdag van de heilige maand Ramadan.

Hoe is World Quds Day ontstaan?

World Quds Day werd in 1979 opgericht door Ayatollah Khomeini, de spirituele leider van Iran, om de onderdrukking van de Palestijnen en hun strijd tegen de Israëlische bezetting bekend te maken.

Waarom is World Quds Day belangrijk?

World Quds Day is belangrijk omdat het een dag is waarop mensen hun solidariteit betuigen aan de Palestijnse zaak en hun steun uitspreken voor de strijd tegen de Israëlische bezetting.

Hoe kan ik meedoen aan de viering van World Quds Day?

Er zijn veel manieren waarop je World Quds Day kunt vieren, zoals het organiseren van een mars of demonstratie, het dragen van Palestijnse kleding, het doneren van geld aan Palestijnse goede doelen of het deelnemen aan social media-campagnes.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van World Quds Day-activiteiten?

Om op de hoogte te blijven van World Quds Day-evenementen, kun je het nieuws volgen, lid worden van een lokale Palestinian Solidarity-organisatie en de sociale media-campagnes volgen.