Zomercarnaval Rotterdam 2024

Officiële vrije dag: Nee

Zomercarnaval Rotterdam datums

Zomercarnaval Rotterdam 2025
25-07-2025
Zomercarnaval Rotterdam 2024
26-07-2024
Zomercarnaval Rotterdam 2023
28-07-2023
Zomercarnaval Rotterdam 2022
29-07-2022
Zomercarnaval Rotterdam 2021
30-07-2021
Zomercarnaval Rotterdam 2019
26-07-2019
Zomercarnaval Rotterdam 2018
27-07-2018

Wil je is een keertje passie, vuur, pracht en praal meemaken? Dan is het Zomercarnaval in Rotterdam een geweldig feest om te ervaren. In het verleden was dit een kleinschalig feestje, maar nu uitgegroeid tot drie dagen uitbundig feestvieren. Het is een van de grootste evenementen van Nederland, waarin ruim 30 culturen zijn vertegenwoordigd. De Straatparade is één van de hoogtepunten en vindt altijd plaats op de zaterdag. Deze geweldige optocht is meestal in de middaguren en geeft enorm veel kijkplezier!

Tropisch carnavalsfestival

Stichting Zomercarnaval Nederland organiseert dit tropische carnavalsfeest. De traditie bestaat uit zeven onderdelen die voortkomen uit tropische carnavalstradities. Queen Election, Battle of Drums, Mercado, Warming-Up,  Straatparade, de Prijsuitreiking en Podium programmering. De grootschalige multiculturele melting pot ontstond door  en Arubaanse carnavalisten. Zij weten hoe je een goed tropisch carnaval moet vieren!

Later kwamen er mensen bij uit Brazilië, Dominicaanse Republiek, Curaçao, Nederlanders, Fransen en Duitsers en nog 12 landen die een achtergrond hebben die met carnaval te maken heeft. Het Zomercarnaval van Rotterdam is een variant op carnavals van Aruba,  Curaçao, Sint-Maarten en Bonaire.

Zomercarnaval 2019

2020 en 2021 Werd een zomercarnaval in afgeslankte vorm vanwege de coronapandemie. 2019 Is eigenlijk een echt voorbeeld hoe dit feest in juli moet vieren. Zaterdag 27 juli 2019 werd weer naar hartenlust op straat gedanst en ging iedereen uit zijn dak. De route die de parade aflegt gaat meestal over de Coolsingel. Er deden 25 carnavalsgroepen mee die samen bestonden uit 2500 uitgedoste mensen.  De parade begon en eindigde op de Blaak.

Bontgekleurde wagens, dansers en danseressen zorgen voor een spectaculaire optocht door het centrum van Rotterdam. Kijk hoe de route zal zijn en zorg dat je op een strategisch punt staat. De parade begon om 13.00 uur en eindigde zo’n 6 uur later op het beginpunt.

Alcohol

Het is toegestaan om tijdens de parade een drankje op straat te nuttigen. Ook kon worden genoten van de verschillende podia in de stad waar fantastische optredens werden verzorgd.

Mercado

De mercado (markt) zorgt elk jaar weer voor voldoende lekker eten. Surinaams, Chinees, Hindoestaans of een fastfood hapje, allerlei soorten voedsel zijn aanwezig op deze markt. Lekker eten en drinken hoort nu eenmaal bij een goed feestje.

Antiliaans feest

Ruim 20 jaar geleden was het Rotterdamse carnaval nog een klein Antiliaans feestje. Dit werd, net als nu, gevierd in de maand juli. Dit is immers de zomermaand bij uitstek. Meestal schijnt de zon en is er minder kans op regen. Nu uitgegroeid tot een grootschalig feest waar ruim 1 miljoen mensen op af komen. Vooral de straatparade is zeer populair.

Wanneer je de zomerparade bezoekt weet je bijna niet wat je overkomt. Er vindt een uitbundig feest plaats waar wordt gedanst en genoten. Heerlijke exotische hapjes en lekkere drankjes worden op de markt te koop aangeboden. Een sfeervol en ontspannen feest wat je met je hele familie kunt bezoeken!