Zwolse blauwvingerdagen

Als je in Zwolle woont of in de buurt bent, heb je waarschijnlijk al eens gehoord van de Zwolse Blauwvingerdagen. Een feest van drie dagen in de maand juni, dat barst van de activiteiten en festiviteiten. Het evenement trekt elk jaar duizenden bezoekers en is een van de grootste feesten in de regio. Maar wat maakt deze dagen zo speciaal en waarom zou je er naartoe moeten gaan? In dit artikel gaan we dieper in op de Zwolse Blauwvingerdagen en alle hoogtepunten.

Wat zijn Zwolse Blauwvingerdagen?

De Blauwvingerdagen worden elk jaar in juni gehouden en zijn vernoemd naar de Zwollenaren die bekend stonden als de ‘Blauwvingers’. Het is een evenement van drie dagen waarbij de hele stad volop meedoet. Activiteiten vinden plaats in de binnenstad van Zwolle, het is een van de grootste straatfestivals in het oosten van Nederland. De straten zijn versierd met slingers, ballonnen, vlaggen en andere decoraties om de feestelijke sfeer te creëren.

Waarom ‘Blauwvinger’?

De legende vertelt dat tijdens een aanval op de stad in de middeleeuwen de Zwollenaren zichzelf verdedigden met hun blote handen. Tijdens dit gevecht drongen ze door het schild van een vijand en raakten het vijandelijke hart precies op de juiste plek door met hun blote handen een klap te geven. De aanvallers waren verbaasd over de kracht van de Zwollenaren en merkten dat de handen van de verdedigers zo blauw waren als hun eigen uniformen. Sindsdien worden de inwoners van Zwolle ‘Blauwvingers’ genoemd.

Wat te zien en te doen tijdens de Blauwvingerdagen?

Er is voor iedereen wat te beleven tijdens de Blauwvingerdagen. De festiviteiten vinden plaats in de hele binnenstad, dus er is voldoende ruimte voor verschillende activiteiten. Hier zijn enkele hoogtepunten:

1. Muziek

De Blauwvingerdagen zijn gevuld met live muziek en worden beschouwd als een van de grootste straatfestivals in Nederland. Op verschillende podia in de stad kun je genieten van een breed scala aan muziekgenres, variërend van pop tot jazz, van rock tot elektronische muziek. De straten zijn drie dagen lang gevuld met livemuziek van lokale bands en bekende artiesten.

2. Straatheater

Het straattheater is een ander hoogtepunt van de Blauwvingerdagen. Artiesten uit het hele land komen naar Zwolle om magische en surrealistische shows te geven. Er is altijd iets nieuws en verrassends te zien op de Blauwvingerdagen. Het straattheater is een leuke manier om de cultuur van Zwolle en omstreken te ervaren.

3. Foodtrucks

Als je honger hebt, hoef je niet ver te zoeken: foodtrucks vind je overal in de stad. Er zijn veel verschillende soorten eten, van lokale hapjes tot internationale gerechten. Je kunt bijvoorbeeld genieten van de smakelijke stroopwafels, vers gemaakte frietjes, pannenkoeken of heerlijke sushi. Er is voor iedereen wat wils.

4. Straatfeesten

Zwolle verandert tijdens de Blauwvingerdagen in één groot straatfeest. De straten zijn versierd met slingers en ballonnen en overal is er muziek en een feestelijke sfeer. Je zult veel verschillende mensen tegenkomen, allemaal op zoek naar plezier en een goede tijd.

5. Verscheidenheid aan markten

Er zijn markten van alle soorten tijdens de Blauwvingerdagen. Je kunt bijvoorbeeld langs de antiek- en curiosamarkt wandelen, waar je de kans hebt om vintage en unieke items te vinden. Er is ook een kunstmarkt, boekenmarkt en een markt met lokale lekkernijen.

Conclusie

De Blauwvingerdagen zijn een uniek en opwindend evenement dat zich afspeelt in het hart van Zwolle. Het is een kans om de stad te verkennen en te genieten van de cultuur, het eten, de muziek en het straattheater. Dus als je deze zomer nog iets wilt vieren, overweeg dan zeker een bezoek aan de Blauwvingerdagen. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Veelgestelde vragen

Wanneer vinden de Blauwvingerdagen plaats?

De Blauwvingerdagen vinden meestal plaats in het derde weekend van juni.

Zijn de Blauwvingerdagen gratis te bezoeken?

Ja, de toegang tot de Blauwvingerdagen is gratis. Er zijn echter wel kosten verbonden aan eten, drinken en eventuele aankopen op de markten.

Is het evenement geschikt voor kinderen?

Zeker, de Blauwvingerdagen bieden een scala aan activiteiten die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden.

Waar kan ik parkeren tijdens de Blauwvingerdagen?

Er zijn verschillende parkeergelegenheden in en rond de stad, maar we raden je aan om met het openbaar vervoer te komen, omdat de stad erg druk kan zijn tijdens de Blauwvingerdagen.

Kan ik overnachten in Zwolle tijdens de Blauwvingerdagen?

Ja, er zijn verschillende hotels en accommodaties in en rond Zwolle waar je kunt overnachten tijdens de Blauwvingerdagen. Houd er wel rekening mee dat de prijzen tijdens het evenement hoger kunnen zijn dan normaal.